Panađur nauke, eksperimentima uvode mališane u svet odraslih

Panađur nauke, eksperimentima uvode mališane u svet odraslih
Podeli:

Predškolska ustanova „Vukica Mitrović“ Leskovac, danas i sutra organizuje izložbu ručno pravljenih igračaka koja nosi naziv „Panađur nauke“, u saradnji sa ustanovama nauke, kulture i obrazovanja.

U naredna dva dana trideset grupa dece ove ustanove, imaće priliku da kroz kreativne radionice istražuju, isprobavaju, eksperimentišu i usvajaju nova znanja iz oblasti hemije, fizike, biologije i mikrobiologije, ali i da razgovaraju sa školskim i univerzitetskim profesorima.

 Izložba će se odvijati na tri punkta i to u Naučnom klubu Centra za stručno usavršavanje, u Narodnom muzeju i u laboratorijama Tehnološkog fakulteta.

„ Mi smo sa ovakvom vrstom izložbe krenuli još davne 1994. godine, a  naši vaspitači su zajedno sa svojom decom imali mogućnost da izrađuju ovakve igračke, koje su inače njihovo osnovno sredstvo za izvođenje vaspitno-obrazovnog rada.  Cilj ove izložbe jeste promocija nauke na ranom uzrastu, da pokažemo otvorenost za sve institucije u ovom gradu“, kaže pomoćnik direktora Predškolske ustanove Marija Rakić.

Eksperimetne i izložbe institucija, pratiće i izložba didaktičkih sredstva i materijala za istraživačke aktivnosti, koje su izradila deca iz predškolske ustanove sa svojim vaspitačima i roditeljima.

Psiholog predškolske ustanove Biljana Mihajlović učestvuje u organizaciji ovog skupa već nekoliko godina, sa istim ciljem a to je da se povećaju posećenost i transparentnost izložbe u korist dece.

„Roditelji su ti koji su bili pokretači pa smo na napravili jednu lepu saradnju. Ono što je neka naša okosnica programa to je izložba didaktičkih sredstava namenjenih za istraživanje, a ove godine vaspitačima smo dali kao zadatak da smisle i izvedu eksperimetne sa decom , i oni su nam poslali ne samo sredstva kojima deca mogu da eksperimentišu, nego su nam napravili čitave video – snimke aktivnosti, uradili sjajne postere i prezentacije, tako da su naši vaspitači pokazali jedan viši stepen zrelosti i profesionalnosti u radu, a i mnogo roditelja se uključilo u ove aktivnosti što je posebno značajno“, rekla je Biljana Mihajlović.

Pored Centra za promociju nauke,  saradnici organizacije ove manifestacije su  Prirodno-matematički fakultet u Nišu, Tehnička škola „Rade Metalac“ iz Leskovca, Narodni muzej Leskovac, Tehnološki fakultet Leskovac i organizacija „Teslin toranj“ iz Beograda.

Emilija Mladenović

 


Podeli: