“Pažljivko” razgovarao sa prvacima

“Pažljivko” razgovarao sa prvacima
Podeli:

Pred oko 150  učenika prvog razreda sa teritorije grada Vranja,  u Sportskoj hali  održana je interaktivna radionica  ,,Pažljivkova pravila u saobraćaju“ u organizaciji Agencije za bezbednost saobraćaja iz Beograda i lokalnog Saveta za bezbednost saobraćaja.

Ovakva predstava organizuje se po četvrti put u Vranju , koja kroz igru i zabavu, podseća decu na pravilno ponašanje u svakodnevnim saobraćajnim situacijama

Govoreći o sveukupnom povećanju bezbednosti dece, predsednik Skupštine , Dejan Tričković, smatra da  se u ovom uzrastu najlakše prihvataju informacije.

Za sada su statistički podaci na našoj strani koji pokazuju da je bezbednost na visokom nivou. Oko većine škola postavljene su zaštitne ograde, a kod OŠ “Radoje Domanović” postavljena je rampa na pešačkom prelazu. Rampe će biti pozicionirane ispred svih škola u gradu, nakon čega će se postavljati ispred škola u seoskim sredinama”, najavio je Tričković.

Od svog osnivanja Agencija za bezbednost saobraćaja sprovodi naraznovrsnije preventivne aktivnosti na zaštiti dece . Podaci govore da je 2010. godine broj poginule dece bio 25. Iako neprihvatljivo, to stanje je sada nešto bolje, i kreće se u rasponu od 10 od 12.

Pažljivko je animrani lik koji smo predstavili u saradnji sa pedagozima i psiholozima. To je najbolji način za interakciju sa decom, budući da je ta komunikacija mahom bila jednostarana, putem obrazovnog materijala u vidu knjiga i filmova”, naveo je Nikola Brborić iz Agencije za bezbednost  saobraćaja.

Predstava “Pažljivko”, sudeći po rekacijama, naišla je na pozitivan odjek dece, koja su odgovorala na pitanja ovog kostimiranog lika, sa osvrtom na stečeno znanje.

Strategija Agencije je da se do 2020. godine, broj poginule dece svede na nulu, dok broj povređenih treba biti smanjen za najmanje polovinu.

Milan Zdravković


Podeli: