Pedijatri poručili: Antibiotik nije svemogući lek

Pedijatri poručili: Antibiotik nije svemogući lek
Podeli:

Opsežna studija o potrošnji antibiotika u pedijatriji pokazala je da se u našoj zemlji antibiotici troše pet puta više nego u Evropskoj uniji, izjavila je danas u Nišu profesor Medicinskog fakulteta i članica Radne grupe za antibiotike Ministarstva zdravlja Milica Bajčetić.

Prema njenim rečima, u Srbiji se u proteklom periodu potrošnja kretala od 1.200 do 1.500 doza na 1.000 dece, dok je u skandinavskim zemljama i zemljama centralne Evrope, potrošnja izmedju 200 i 300 doza.

Već deset godina pratimo potrošnju antibiotika kod nas i ustanovili smo da je daleko iznad obima potrošnje u svetu„, izjavila je Bajčetić na predavanju za pedijatre organizovanom u okviru projekta Ministarstva zdravlja koji ima za cilj za racionalnu upotrebu antibiotika.

Bajčetić je istakla da je projekat Ministarstva zdravlja usmeren na racionalno prepisivanje antibiotika u pedijatriji i na suzbijanje rezistencije.
Podaci o rezistenciji na antibiotike su alarmantni. Rezistencija na antibiotike je povećana, a najveća je na cefalosporin„, rekla je Bajčetić.

Ona je istakla da se 80 odsto antibiotika prepisuje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i da se tu generiše rezistencija.

Kada takav pacijent dodje u sekundarnu bolničku ustanovu on ima teži oblik oboljenja i oslabljen imunitet. To pogoduje razvoju multirezistentnih bakterija koje mogu dovesti do smrti„, izjavila je Bajčetić.

Prema njenim rečima, zahvaljujući projektu za racionalnu upotrebu antibiotika koji je Ministarstvo zdravlja pokrenulo 2015. godine i kontinuiranoj edukaciji lekara, potrošnja antibiotika u našoj zemlji smanjena je za 15 odsto.

Predsednik Udruženja pedijatara Radovan Bogdanović kazao je ovom prilikom da se antibiotici najčešće prepisuju za infekcije gornjih disajnih organa,

Većina tih infekcija, naročito kod dece, virusne je prirode i tu antibiotici ne pomažu„, izjavio je Bogdanović.
On je kazao da prekomernoj potrošnji antibiotika kod nas mnogo doprinosi to što su pedijatri u primarnoj zdravstvenoj zaštiti pod stalnim pritiskom roditelja da prepišu antibiotik.

U javnosti se stvorila atmosfera da ako je dete prehladjeno i ima povišenu temperaturu, da mora da dobije antibiotik„, istakao je Bogdanović.
To ne sme da bude opravdanje, dodao je Bogdanović, ali činjenica je da postoji povlačenje lekara pred pritiscima roditelja.

Kada imate u toku dana 50 ili 60 pregleda, onda je teško izboriti se sa pritiskom i ne možete da trošite vreme na ubedjivanje sa roditeljima„, rekao je Bogdanović.

On je istakao da je veoma bitno uticati na svest javnosti da antibiotici nisu svemogući lekovi i da njihova zloupotreba dovodi do bespomoćnosti lekara.
Biljana Ljubisavljević


Podeli:
  1. bajata vest…zna se vec godinama…mislim da oni kasne sa apdejtom …
    0    0

Comments are closed.