PERFORMANS: Pomozite, ne znam da li ću da dočekam jutro!

PERFORMANS: Pomozite, ne znam da li ću da dočekam jutro!
Podeli:

Izgovarajući poruke koje najčešće upućuju žene žrtve nasilja tražeći pomoć ili izgovore, pripadnice organizacije Žene za mir i Odbora za ravnopravnost polova danas su izvele performans kako bi još jednom podsetile na 24 žene ubijene tokom ove godine u Srbiji, ali i na sve žene koje trpe neki vid porodičnog nasilja.

Poređane u krug s licima na kojima su bojama simulirane fizičke povrede, žene su za mikrofonom čitale ove poruke ispisane na papiru. Neke od njih su: „Pomozite. Ne znam da li ću dočekati jutro“. „Sve je ok. Nisam videla vrata ormara“, „Preglasno sam disala, ja sam kriva“…

Ulični performans izveden je u okviru kampanje 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama, na platou ispred Leskovačkog kulturnog centra.

Inače, 6. decembar se u svetu obeležava kao godišnjica Montrealskog masakra, sećanje kada je na taj dan 1989. Godine 25-godišnjak Marc Lepine, naoružan poluautomatom i noževima ubio 14 žena i ranio trinaest ljudi (devet žena i četiri muškarca), na kanadskom univerzitetu u Montrealu, uzvikujući „Vi ste žene, vi ćete postati inžinjerke. Vi ste horda feministkinja. Ja mrzim feministkinje“, a zatim izvršio samoubistvo.

Tokom perfomansa na panou su lepljena imena žena koje su svoje živote uzgubile ove godine u porodičnom nasilju

Marc Lepine je verovao da su studentkinje krive što nije primljen na mašinski smer Univerziteta. Ostavio je pismo u kojem objašnjava svoju mržnju prema feministkinjama s listom 19 prominentnih žena prema kojima je gajio naročitu mržnju.
Žene ubijene u masakru: Anne-Marie Edward, Anne-Marie Lemay, Annie St. Arneault, Annie Turcotte, Barbara Daigneault, Barbara Maria Klueznick, Genevieve Bergeron, Helen Colgan, Maud Haviernick, Maryse Laganiere, Maryse Leclair, Michele Richard, Natalie Croteatu i Sonia Pelletier, postale su tragični simbol nepravde prema ženama.

  1. kanadska je vlada proglasila 6. decembar Nacionalnim danom sećanja i akcije protiv nasilja nad ženama.

Od početka godine do danas u porodično-partnerskom kontekstu u Srbiji ubijene su najmanje 24 žene. Sve žene poznavale su učinioca, a od toga najveći broj njih – 21 ubili su partneri –sadašnji,bivši, bračni ili vanbračni. U deset slučajeva od ukupno 24 femicida, nasilje je bilo prijavljivano nekoj od nadležnih institucija.

Milica Ivanović


Podeli: