NIŠ – Na centralnom šetalištu u Niškoj Banji danas je otvorena tradicionalna, osma po redu „Pihtijada“. U pripremanju pihtija ovoga puta nadmetalo se pet ekipa, a one su stari sprski specijalitet pripremale u isto toliko kazana.
Među takmičarima nalazile su se domaćice iz Udruženja žena „Srce“ i Udruženja žena Kruna, iz penzionerske organizacije Niške Banje, iz Gadžinog Hana i Svrljiga.
Posetioci manifestacije mogli su da degustiraju kuvanu rakiju, pihtije koje su takmičari već pripremili prethodnih dana i stare kulinarske specijalitete. Najveseliji posetioci su ovu riliku iskoristili i da zaigraju kolo na šetalištu, dok je za neke ovo bila prilika da nauče kako se u niškom kraju pripremaju pihtije.
„Najbolje pihtije pripremaju se u Niškoj Banji, a tajna je u banjskoj vodi“, kaže poznati snimatelj Nikola Bata Belević, koji je osmislio „Pihtijadu“ i koji godinama istrajava u njenoj organizaciji.
Danijela Petrović iz Udruženja žena „Kruna“ objašnjava da je za dobre pihtije neophodno skuvati nekoliko različitih vrsta mesa.
„Pored suvog svinjskog mesa, potrebno je i sveža svinjetina, junetina, ali i pileće noge. One pihtijama daju poseban šmek i garantovano ih „stežu““, naglašava Petrović.
Milica Savić iz Taskovića u opštini Gadžin Han, posetioce „Pihtijade“ upoznala je i sa običajima koje je nekada pratilo kuvanje pihtija.
„Pihtije su se ranije u ovom kraju kuvale isključivo na Krstovdan, da bi se sutradan na Bogojavljenje razmenjivale sa komšijama. Međutim, pre nego što bi odneli pihtije u komšiluk, ukućani su odlazili do česme u dvorištu ili u selu, tu se umivali vodom i kitili je dvećem“, objasnila je Savić.
Banjska „Pihtijada“ biće nastavljena sutra u podne, proglašenjem pobednika i degustacijom spremljenih pihtija.
(Kraj)Mia
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!