Pinter s diplomom profesora napravio bure za farmere Pinka

U radionici, u kojoj je većina mašina starija od sto godina, i dalje izradjuje burad, bačve i kace na isti način na koji je to njegov otac radio punih šest decenija.
Pinter s diplomom profesora napravio bure za farmere Pinka
Podeli:

NIŠ – Milenko Lukić (67) iz niškog naselja „Branko Bjegović“ duže od četiri decenije spaja dva naizgled nespojiva zanimanja – on je profesor književnosti i bačvar.

Bačvarskim ili pinterskim zanatom počeo je da bavi još kao dečak, a ljubav prema knjizi odvela ga je do katedre niške gimnazije „Bora Stanković“, gde je stekao penziju.

Zanat u porodici ceo jedan vek

Pored oca, poznatog pintera i u nekadašnjoj Jugoslaviji, vrlo rano sam naučio taj posao. Ozbiljnije sam, medjutim, njime počeo da bavim nakon što sam se oženio. Profesorske plate bile su male i morao sam porodici da obezbedim dodatne prihode„, priča Lukić.

pinter_pink_1

U radionici, u kojoj je većina mašina starija od sto godina, i dalje izradjuje burad, bačve i kace na isti način na koji je to njegov otac radio punih šest decenija.

Za izradu jednog bureta potrebna su tri do četiri dana, ne računajući to što drvo pre nego što udje u radionicu mora da se suši najmanje godinu dana, ponekad i dve godine„.

Za izradu buradi za vino koristi se isključivo hrastovo drvo, dok se burad za rakiju izradjuju i od duda, jasena i bagrema.

Njegov najpoznatiji proizvod je kaca od 800 litara koju je napravio za snimanje šou programa „Farma“

Bačvarski zanat u Srbiji polako izumire. Lukić je jedan od retkih bačvara u našoj zemlji koji se ozbiljno bavi proizvodnjom buradi i bačvi.

Pomaže i supruga, profesor i ćerke arhitekta i pravnica

„Već nekoliko godina uzalud pokušavam da nadjem nekoga ko bi hteo da ga naučim zanat. Neće niko da bude bačvar, mada za dobrog majstora uvek ima posla i mušterija. Moj otac je svojevrmeno u radnji imao uvek po sedam, osam majstora“, priča nam ovaj zanatlija i profesor u penziji.

pinter_bure

Lukić sada u radionici ima jednog pomoćnika, a preko leta, kada ima najviše narudžbina, oko lakših poslova poput duboreza i lakiranja pomaže mu supruga Jadranka, diplomirani pravnik po struci i ćerke Biljana, profesor engleskog i Ivana, arhitekta.

Biljana Ljubisavljević


Podeli:
  1. Posto se nalazim na privremenom radu u Nemackoj,a zavrsio sam skolu davnih godina u Nisu,sada se uskoro vracam posto sam u penziji.Zeleo bi da pozdravim familiju Lukic i cestitam vam na uspesan rad. To sto vi radite toje za svaku pohvalu i pravi primer za one koji nemaju posao i iskljucivo cekaju posao svoje struke.Mene je ovo zadivilo i uporedilo samnom jersam i sam stekao penziju radeci mnoge poslove.Pravi primer zasve one koji zele da nesto postignu u zivotu.Zeleobi kontak sa vama uvezi buradi i kace.Puno pozdrava svima od Boru,Stankovica iz okoline Nisa.
    0    0

Comments are closed.