PODVIG Grgov bez operacije otklonio polip od 7 centimetara

PODVIG Grgov bez operacije otklonio polip od 7 centimetara
Podeli:

Gastroenterolog Opšte bolnice Leskovac prof. dr Saša Grgov uspeo je endoskopskim putem da otkloni pacijentu polip u debelom crevu prečnika 7 centimetara, primenjujući metodu mukozetkomija, koju je savladao u Japanu.

Ovo je prvo otklanjanje velikog polipa endoskopskom metodom van kliničkih centara u Srbiji.

Time je izbegnuta hiruška intervencija i skraćenje creva kod mladog pacijenta, koji je dan posle intervencije otišao kući“, priča Grgov za Jugmediu.

Polip pre operacije

Ovim zahvatom, koji je prošao bez komplikacija, izbegnuta je i opasnost od kancera jer je nakon analize utvrđeno da se polip nalazio u trećoj kategoriji, iza koje sledi opasna bolest.

Polip je uklonjen uz prethodno plasiranje klipseva, ili metalnih kopči na peteljku, u cilju prevencije krvarenja tokom njegovog sečenja. Zbog izrazite veličine, uklonjen je u nekoliko delova, u celini, a intervencija je trajala pola sata“, objašnjava ovaj priznati srpski i svestki gastroenterolog, koji je u leskovačkoj bolnici kod velikog broja pacijenata istom metodom otklonio opasne polipe, ali ne tako ogromne kao kod pacijenta starog 34 godine.

Grgov je inače poznat po uvođenju novina u srpskoj gastroenterologiji. Prvi je u Srbiji još 1995. godine počeo u leskovačkoj bolnici da primenjuje metodu endoskopskog ligiranja, odnosno, podvezivanja specijalnim gumicama proširenih vena u jednjaku, koji se javljaju u prvom redu kod pacijenata sa obolelom jetrom, kao što je ciroza.

Debelo crevo gde je bio ležište polipa od 7 centimetara

Njihov značaj je u mogućnosti krvarenja koja se mogu završiti fatalno, s obzirom da smrtni ishod iznosi 15 do 20 posto po svakoj epizodi krvarenja, i 70 do 80 posto kod onih koji kontinuirano krvare. Trećina smrtnog ishoda u cirozi jetre je zbog krvarenja iz variksa ili proširenih vena u jednjaku. Ovaj metod se može primeniti prevetivno kod pacijenata koji nisu krvarili, ali imaju velike vene u jednjaku sa rizikom krvarenja, ili se može primeniti kao najbolji metod u akutnom krvarenju“, objašnjava Grgov.

Spasava pacijente koji gutaju kašike

U endoskopskoj jedinici, u sklopu Službe interne medicine sa dermatovenerologijom, čiji je Grgov načelnik, među najvažnijom endeskopskom metodom je i uklanjanje stranih tela iz organa za varenje, najčešće iz želuca.

Grgov je oblast digestivne endoskopije proučavao 2006. godine i u Japanu, na Univerzitetu Šiga u Kjotu i od tada učestvuje u radu japanske studijske grupe za rano otkrivanje karcinoma želuca

Do sada smo uklonili 50 različitih vrsta stranih tela, kao što su zaglavljeni zalogaj mesa u jednjaku, delovi viljuški, kašika, dečje igračke i drugo. Time se smo sprečili oštećenja organa, ali izbegli i hiruški način otklanjanja, odnosno, otvaranja trbušne duplje“, priča Grgov i priseća se da je jednom zatvoreniku više puta izvlačio kašiku iz želuca.

Profesor doktor Saša Grgov ima, inače, bogatu stručnu biografiju.

Rukovodilac je Edukacionog centra u Opštoj bolnici, jedinog takve vrste u zdravstvenim ustanovama, predsednik je Odbora za članstvo u Udruženju gastroenterologa Srbije, član predsedništva tog udruženja i član predsedništva Gastroenterološke sekcije, čiji je i organizator.

Učestvovao je na mnogim evropskim i svetskim kongresima sa svojim radovima, kojih je ukupno 92, a autor je i monografije „Helikobakter pilori infekcija-patogeneza i kliničke posledice“.

Snimak celog polipa nakon endoskopskog uklanjanja

Osim toga, član je uređivačkog odbora američkog časopisa „Austin Journal of Gastroenterology“ i član još nekoliko manje pozantih stručnih časopisa u svetu, a urednik je časopisa „Apollinem medicum et aesculapium“, koji se izdaje u Leskovcu.

Nagrade i priznanja skoro da više i ne broji.

Milica Ivanović


Podeli:
 1. Svaka čast kolegi Grgovu i lepo je pisati pozitivno o uspesima lekara. Ali to vrlo se selektivno radi. Na ginekologiji je uspesno izvedena trudnoca kod paijenkinje kojoj je unistena hipofiza u detinjstvu i ima Adisonovu bolest. Ali kako to nije delo nekog zvucnog nacelnika svi ostali su nepoznati i o njima ne treba pisati.
  0  1
 2. Svaka cast!!!!!!
  1  0
 3. Samo se nadam da ga nije slao u nišku polikliniku Human kao mene
  0  3
 4. Bravo za doktora Grgova! Sve pohvale i redakciji, jer smo siti mračnih i šokantnih vesti, tračeva i laži koje nam se svakog dana serviraju, zarad tiraža. Ovakve vesti ohrabruju, ali i obavezuju državu da više brine o našim stručnjacima i da učini sve da nam ostanu u zemlji.
  2  0
 5. ČESTITAM DOKTORU GRGOVU ……..
  2  0
 6. Orijentacija prema mahovini 17. maja 2017., 9:38 am

  „Psovke i uvrede nisu dozvoljene“ al su zato slike čovekove unutrašnjosti u redu? Jugmedija je opet nadmašila samu sebe 😃 Šta ste vi? Medicinska enciklopedija? O bože moj, tako ti je to kad ljudi izgube kompas ili ga nikad nisu ni imali.
  0  2
 7. Pre svega, svaka cast nasim lekarima i medicinskom osoblju uopste, jer rade u otezanim uslovima i siromastvu vec dugi niz godina, uz to izlozeni svakodnevnim pritiscima, maltretiranjima, uvredama i javnim osudama sa svih strana. Laka meta u nasem devijantnom drustvu gde se upire prstom ne u pravcu problema, vec prema onom kojeg je najlakse staviti na stub srama.
  Utoliko je veca specificna tezina svakog dela koje odskace iz sivila prosecnosti i rutine, kao sto je i ovaj podvig Dr Sase Grgova i endoskopske ekipe koja je poznata u Srbiji kao jedna od najefikasnijih i najboljih. To nema nikakve veze sa bilo kakvom poitikom ili zluradim komentarima bez osnova.
  2  0
 8. Znam dugo Dr Grgova,i znam da se afirmisao iskljucivo preko struke.To sam imao prilike da cujem od mnogih lekara iz Nisa i Beograda.Cestitam na vrhunskoj intervenciji
  2  0
 9. Za dr Grgova sam odavno cuo sve najbolje od mnogih lekara i pacijenata. Vrhunski strucnjak tako da me nije iznenadila ova njegova intervencija. Sve pohvale
  2  0
 10. Prof. dr Grgov mi na ultrazvučnom pregledu 2009. dijagnostikuje tumor u bubregu i hitno upućuje na hiruršku intervenciju. Po obavljenoj operaciji dolazi više puta interesujući se za ishod, a potom insistira na kontrolnim pregledima na tri meseca. Pre dve godine endoskopski mi iz debelog creva uklanja tri polipa. Moja velika zahvalnost ovom predanom i plemenitom stručnjaku.
  2  0
 11. More m……s b……o selska. Glavu dole pred Sasom Grgovim , glavu dole pred svim strucnjacima koji su desetine godina utkali u svoje znanje i svoj rad, lececi na 1000 pacijenata. Sram vas bili. Vama nista nije sveto neznalice i luzeri.
  Kakve veze ima njegov politicki stav. Jelo on ovde pricao kao pololiticar.
  Ipak smo mi Leskovcani prokleti od nekog jer sve sto vredi popljuvali smo i oterali. Sasa, ne znam vas, samo sam cuo o vama i vasem radu. Molim vas ne citajte i ne obracajte paznju na zle ljude i njihove komentare
  2  0

Comments are closed.