PODVORCE Mesto gde se asfalt pretvorio u zemlju

Kvalitet života u nekom naselju meri se infrastrukturom kojom ono raspolaže. Nažalost, stanovnici romskih naselja na jugu Srbije ne mogu se pohvaliti razvijenom komunalnom infrastrukturom - asfaltiranim ulicama, vodovodnom i kanalizacinom mrežom, a neki žive u kućama bez struje. Retka su naselja koja su u ovom pogledu potpuno uređena. Uz zapošljavanje, odnosno ekonomsko osnaživanje, loši uslovanja stanovanje su za Rome najveći problem
PODVORCE Mesto gde se asfalt pretvorio u zemlju
Podeli:

Kvart Podvorce u srcu Leskovca jedan je od najstarijih u gradu na Veternici, a njegovi stanovnici sebe smatraju starim Leskovčanima jer su se ovde doselili, tvrde, još u 16. veku.

Iako imaju takav status, nezadovoljni su uslovima stanovanja, pre svega rupama na asfaltu nalik na kratere, koje su se mestimično pretvorile u zemlju.

„Kada ovde prođe vozilo udari u rupe pune kišnice pa nas sve okupa“, veli meštanka ovog naselja.

Romi u Podvorcu, jednom od tri gradska naselja, skoncentrisani su u tri ulice, u Ulici Zeke Buljubaše, Porečkoj i Đermanovićevoj ulici, ali najgori kolovoz je u onoj prvoj, središnjoj ulici. Kvart je gusto naseljen, kuća uz kuću, sa oko 700 domaćinstava. A kolovozi tesni i puni dece, koja vešto izbegavaju rupe, dok sa prašinom nisu u stanju da se izbore.

Na prvi asfalt ovde je zamirisalo pre 15 do 20 godina, a rupe su krpljene samo jednom, ili dva puta, prisećaju se stariji meštani. U ovakvom stanju kolovozi su već nekoliko godina.

Kao da smo u getu. Asfaltira se svuda, nas preskaču, pozivajući se uvek na neke projekte, pa kada će da se realizuju ti projekti?“, komentariše Rajko Elezović.

Meštani s kojima smo razgovarali žale se i na lošu kanalizacionu i vodovodnu mrežu, odnosno, staru sa azbestnim cevima, koja se često izliva prilikom velikih padavina. U Leskovcu se već godinama menjaju te stare cevi, ali do romskog naselja u Podvorcu se još nije stiglo.

KANALIZACIONE CEVI PRALI U RECI

Doduše, pre dve godine su nam ovi iz JP Vodovoda čistili kanalizaciju“, veli jedan od romskih starešina koga smo zatekli u Domu kulture, ali se priseća i događaja iz 1999. godine.

Suočeni sa velikim smradom iz kanalizacije, meštani Podvorca su, naime, otkopali zemlju, izvukli cevi i isprali ih u obližnjoj Veternici, noseći ih na ramenima. Naselje je na kratko izgubilo neprijatan miris, ali se brzo vratio vonj, budući da su se iste propusne cevi, dodatno oštećene prilikom pranja, vratile u staro stanje.

Kao i u ostalim delovima Leskovca, i u Podvorcu ima siromašnih i malo imućnijih, onih sa udžericama i sa velelepnim kućama, u zavisnosti od toga kako se ko snašao. Kuće leskovačkih Roma, bez izuzetaka, su unutra čiste, domaćinske, ali njihova naselja su prljava, što se vidi i po otpadu na ulicama, iako komunalna preduzeća redovno prikupljaju i deponuje smeće, pa se i iz ovog kvarta šire neprijatni mirisi, posebno tokom jakih vrućina i kišnih padavina.

Čak i ispred Doma kulture, centralno mesto okupljanja, stanje je slično. U prostorijama ovog doma zatekli smo nekoliko romskih starešina, ali niko od njih nije hteo da stane ispred našeg objektiva uz obrazloženje da se „ne zameri“, a predsednika Saveta Mesne zajednice Marko Crni Petra Kurtića nismo mogli da pronađemo. Rečeno nam je da je neaktivan i da se retko pojavljuje na sastancima.

Romi su uvek imali svog predstavnika u gradskoj vlasti, koordinatora za romska pitanja. Od nedavno taj posao obavlja Dalibor Mihalović, kao vršilac dužnosti.

Ni on nije želeo pred naše kamere, ali nam je u telefonskom razgovru kazao da se problem Podvorca rešava.

Prostor ispred Doma kulture

Zahtevi za renoviranje Zeke Buljubaše, dela Porečke i dela Đermanoviće ulice predati su JP „Urabanizam i izgradnja“, kao i zahtev za promenu vodovodne i kanalizacione mreže, za koje će se uraditi planovi, nakon čega slede dozvole“, kazao je Mihajlović Jugmedii, ali nije mogao da precizira početka radova, budući da se obaveze koordinatora prihvatio nedavno.

No, uprkos nezadovoljstvu u Podvorcu, i mnogi meštani nisu bili radi da govore o uslovima stanovanja. „Navikli smo“, kažu, „oduvek je tako bilo“, odmahuje rukom stariji čovek dok sedeći na stepenicama posmatra prometnu ulicu.

Milica Ivanović

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva


Podeli:
 1. Ja ne znam zašto se bune kad je i ulica Vašeg novinara ista ovakva posle svake kiše…

 2. Da nemaju asfalt ali imaju vile kod kuca imaju i tu struju koju ne placaju i koju ova vlast nesme da iskljuci jer je to odma napad na manjinu , imaju sve minimum po dva kombija koja se ne vode na njih kako bi mogli da primaju socijalnu pomoc . Nista ne rade nista im ne valja i opet se zale to jest uvek se zale a ova nasa drzava im uvek sve daje …. STRASNOOOO ….

 3. „Starosedeoci“ bre…Ni manje ni više nego se doselili u XVI veku 😀 Baš me zanima na osnovu kojih izvora je ovaj olako iznešen podatak. Da se odmah razumemo – nije mi namera da nipodaštavam nikoga..ali ovo je drskost bez premca, rekao bih – istorijski dunsteraj. Zašto redakcija ne stavlja izrečene gluposti pod navodnike?

  2
  1
  • Valjda smo naučili do sada da „papir trpi sve“ kad su projektni novci u pitanju …
   p.s. Šteta što Jello neće pročitati moj komentar :)

 4. Kad budu plaćali struju, vodu, komunalije i poreze kao svi ostali građani Leskovca onda iz gradskog budžeta mogu se izdvojiti sredstva ovako dobar im je i taj put.

  • Apsolutno se slažem sa vama, mada stoji i činjenica da je tek poslednjih godina Leskovac počeo da se komunalno uređuje a ulice se asfaltiraju. Ne može se sve odjednom, grad je teritorijalno mnogo razuđen. Kamo sreće da se i ranije ovako radilo, Leskovac bi danas bio mnogo lepši a verovatno i ova naselja gde pretežno žive romi.

   • Ma daa, tako je. Ne može se sve odjednom i brzo. Tamo negde za 40-50 godina biće grad cakum- pakum. Samo što nije, građani budite strpljivi…

  • Tacno, a vreme je da se stane na put i danonocnoj muzici preko razglasa, jer, po cemu svi mi moramo postovati pravila i zakone, a njima ni policija ne moze zabraniti da smanje , bar nocu razglase. Ma strasno.

 5. Jedva čekam nastavak serijala… Sledeća je Sa(h)at ma(h)ala? Biće neka teksas jakna ili farmerice od „Braće …“ … :))))

 6. Uz duzno postovanje, piscu teksta, MILICA IVANOVIC,rekla bih, da je tekst nevidjena glupost i neistina. Oni nisu nikako ugrozeni a ponajmanje jadni. Jadni i ugrozeni, pa cak i gradjani drugog reda, su srbi koji zive u okruzenju. Romi su unistili svaku kanalizaciju, bacajuci jorgane i razni otpad u kanalizacione cevi , pa srbi u okruzenju, muku muce zbog njih sa kanalizacijom. Odgusenja su cesto nemoguca, jer su zidali kuce preko sahti. i niko im nista ne moze. Volela bih i bilo bi korektno da neko mnekada napise komentar srba u podvrcu.

 7. gradjanin ponosa 17. oktobra 2017., 9:14 pm

  romi su trebali da glasaju za pravog covekai dobili bi sve sto pozele

Comments are closed.