Pogledajte rang listu čitanosti portala, JUGMEDIA LIDER!

Pogledajte rang listu čitanosti portala, JUGMEDIA LIDER!
Podeli:

Internet medijski portali niču kao pečurke posle kiše, uz uverenje vlasnika da je to najlakši put da se dođe do čitaoca, što jeste delimično istina, ali i s nadom da će najbrže doći do prihoda, što se nekome i posreći, uz manju ili veću podršku čuvara projektnih sredstava.

Najrelevatnija merenja posećenosti internet medija vrše se preko skupih usluga http://audience.rs/, ali i preko nešto jeftinijeg http://aleksa.com/ . Jugmedia Leskovac je „konsultovala“ upravo ovu drugu kuću, sa željom da svojim čitaocima pokaže na delu čitanost, odnosno, posećenost nekih od portala koji gravitiraju na jugu i jugoistoku Srbije.

Krenuli smo od Leskovca, zapravo, od Jablaničkog preko Pčinjskog okruga…

Bez sumnje, Jugmedia.rs je lider među portalima u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu, budući da među 323.583 informatiih portala u Srbiji zauzima 1.042 mesto. Zapravo, na trećem je mestu po čitanosti u 5 okruga na Jugoistoku Srbije.
Najstariji portal na ovim prostorima – Jugpress je na 7.590- mestu, a Dnevnik juga, jedan od mlađih portala je na zavidnom 6.159. mestu.

Portal www.adavinic.com ili Budite u toku, je nemerljiv jer ga www.aleksa.com ne prepoznaje, kao da ne postoji, kao ni portal – infopress-dbs Bratsislava Ilića, ali i kao specijalizovani portal www.sportskastranajuga.com.

Kada je u pitanju Jugmedia, situacija bi bila daleko povoljnija što se tiče rangiranja na Aleksi, budući da imamo približnu čitanost kao oni ispred nas, da nije prošle godine, na dan održavanja lokalnih izbora, došlo do velikog pada sistema na našem serveru. Tom prilikom nestali su svi tagovi, pomoću kojih se tekstovi pronalaze na Google, pa ispada da je bačeno u vetar sve što smo radili 4,5 godina ranije, odnosno, da smo postignutu čitanost dostigli za samo godinu dana, iako na tržištu postojimo više od 5,5 godina.

Ubedljivo najmlađi među portalima, LeskovačkeVesti, koji je počeo sa radom 16. marta ove godine, probio se na 8.492. mestu. Takođe jedan od mlađih portala Infocentarjug, koji pokriva Medveđu, Lebane, Bojnik i delimično Leskovac, pozicioniran je na 15.282. mestu. Na ovim prostorima, ali i na prostoru jugoistoka Srbije, deluje i zanimljiv portal-magazin – Sana, koji beleži 13.327. mesto među sličnim magazin portalima.

U Pčinjskom okrugu lider među portalima je nesumnjivo OK radio na 1.552. poziciji u Srbiji. Reč je o najstarijem portalu na srpskom jeziku na prostoru Pčinjskog okruga. Drugi portali koji deluju na prostorima Bujanovca, Vranja, Surdulice, Vladičinog Hana i drugim mestima zauzimaju ne baš zavidna mesta.

Portal Južne vesti sa sedištem u Nišu, po merenjima Alekese, zauzima prvo mesto na jugostoku Srbije sa, u vreme pisanja teksta, 490 – im mestom. Odmah iza su Niške vesti, a potom portal Građanin. I to su jedini portali vredni pomena u gradu na Nišavi, koji su se, doduše, skoncentrisali ponajviše na vestima iz Niša.

U Pirotu i Pirotskom okrugu „zakon“ među portalima su Pirotske vesti, ali i one su, nažalost, loše pozicionirane, budući da zauzimaju 2.441 mesto, dok su u Topličkom okrugu najčitanije i najstarije Topličke vesti koje je Aleksa svrstao na 4.158. mestu po posećenosti.

Imajući sve ovo u vidu, redakcija Jugmedie s pravom godinama tvrdi da je lider u internet informisanju na jugoistoku Srbije, odmah iza Južnih vesti i Niških vesti.

Da pojasnimo

Portali na jugoistoku Srbije, ne mogu se po čitanosti meriti sa portalima u Beogradu i drugim velikim srpskim gradovima, gde obitava pola čitalačke srpske publike,  zbog toga je 1000. mesto, na primer, na ispražnjenom jugoistoku Srbije zapravo – odlično mesto

Koliko god to bilo neprijatno čak i uhu autoru ovoga teksta, koji je ponikao u pisanom novinarstvu i usavršavao se na televiziji i radiju, mora se priznati da su internet mediji – budućnost novinarstva, zbog brzine koju zahteva savremeni način života.

Oni su tu da nas informišu, zabave, edukuju, upute, nasmeju, ispričaju priču, pa je život bez njih postao gotovo nemoguć, ali sve pod uslovom da imaju kompletne sadržaje koje bi jedan portal i de fakto svrstavao u medije.

Ali, ako vlasnici portala smatraju, a mnogi su čak i ubeđeni da će, po principu – jedan čovek, jedan portal i više partijskih knjižica, od kojih se po potrebi izvalači ona članska karta partije na vlasti, moći da naparve ime ljubeći skute čuvara projektnih kasa, grdno se varaju.

Bez obzira da li je reč o portalskom, radijskom, novinskom ili televizijskom novinarstvu, ono u osnovi mora imati – novinara, misleću osobu, koja će i po ceni da se zameri i da ostane bez tih prokletih para, ostati glas javnosti, biće koje misli, čovek, konačno – novinar, čiji zadatak nije da, kao kelner i zapisničar ili daktilograf, poturi mikrofon i s jednog na drugo mesto prenese, prekuca, izrečene reči, bez uključivanja mozga.

I sama čineći grešku, mešajući informaciju i komentar, zbog čega se izvinjavam, hoću da kažem, da će mnoge Pečurke, bilo čije i bilo koje, ove ili bilo koje druge vlasti, biti samo otirači, a ne novinari, držači mikrofona, a ne ličnosti od integriteta i autoriteta, zbog čega je, konačno, srpsko novinarstvo danas postalo servis vlasti, a ne građana, zapravo, u dubokoj jami bez merdevina.

U međuvremenu, mi ćemo se, sa naših 12 članova redakcije pozivati na nepotplaćene, bar za sada, merače čitanosti i posećenosti portala i uživati u novinarstvu, jer novinarstvo je pre svega – LJUBAV.

Milica Ivanović


Podeli:
  • Teško da ova tema može stati u jedan komentar ali ajde da počnemo.
   Na žalost novinarstvo u Srbiji a Leskovac tu nije izuzetak doživljava svoje najteže dane.Mediji su pod političkom i što je još gore finansijskom kontrolom vlasti,i kao takvi služe samo za reklamiranje dnevnih aktivnosti vlasti bez ikakvog novinarskog pečata ili stava.Takozvani konkursi za projekte koje finansira lokalna samouprava su samo farsa gde se unapred zna ko će koliko para dobiti.A sve po principu Koliko hvalite gradonačelnika -toliko će i para biti.Javni interes je bačen u blatu svesnim okretanjem glave od problema i pukim prenošenjem izjava vlastodržaca.
   Kritaka koja po sebi ima za cilj da podstakne rešavanje problema ,ne postoji jer je autocenzura dostigla nivo paranoje.Strah da se ne izgubi i to malo para koje mediji dobijaju dovodi do toga da neki mediji stvraju pararelnu stvarnost.
   Kako očekivati objektivnost kada član komisije za raspodelu sredstava odlučuje o dodeli sredstava drugom članu komisije.

   • Sve je isto samo tvojih nema. Sad šapu na budžetu drže ovi. Jugmedija nije kao ranije pretplaćena na budžet, ali dobija otprilike ista sredstva kao u vreme demokrata. I ranije su kokonki bilu farsa, nemoj da se lažemo. Svako ko tvrdi drugačije, politikant je i pokvarenjak, ili je naivki sklon da veruje u sve i svašta.

    • Jugmedia je dobila veća sredstva na gradskim medijskim konkursima u poslednje dve godine nego što je ikada dobijala kod navodnih „mojih“, koji su Jugmedii ostali dužni, ali samo Jugmedii, 9 neisplaćenih mesečnih rata u 2012. godini jer su bili ljuti na nas. Nećemo da pišemo koliko su drugi dobijali i dobijaju jer su podaci javni. Ponosni smo na odlično urađene medijske projekte, budući da su tekstovi predviđeni njima prenosili svi srpski portali, a televizije preisivale ideje, a neke i u BiH i Hrvatskoj, što znači da novac nismo dobili na protekciju i da smo ga opravdali, obaveštavajući javnost. Bilo je godina kada su nas, ljuti zbog našeg pisanja, izbacilivali sa budžeta, a mi radili i opet bili najčitaniji. Naravno, i mi kao i vi sumnjamo da se konkursi nameštaju, ali oni nisu ovoga puta bili tema našeg teksta.

     • Redakcijo, da li ste vi korisnik sa nadimkom „Goran“? Ako niste, molio bih vas da mi ne odgovarate, jer vas ništa nisam pitao. U slučaju da ste se javljali kao „Goran“, onda nemam šta da vam kažem. Godine rada su iza vas, a vi se još uvek učite profesionalnosti.

     • Verujte da Goran nije redakcija to je lako dokazati.Što se tiče „mojih“ pogrešili ste drugi put.Nikada nisam bio član niti jedne partije.Nema „mojih“ niti „vaših“.Svi bi trebalo da poštuju pravila i zakone a ne da ih obesmišljavaju.I prethodna vlast je pravila greške ,ali ovi sadašnji su doveli besmislenost do savršenstva.Na primer ,iako sudovi poništavaju odluke komisije o dodeli sredstava medijima kao NEZAKONITE i dalje komisija koja nadglasavanjem donosi odluke je u istom sastavu.Sad će početi i sami sebi da dodeljuju sredstva.
      Sve je vrlo jednostavno…
      Institucije sistema moraju služiti građanima, a ne političarima na vlasti.Tu se završava svaka priča o NAŠIMA VAŠIMA PRETHODNIMA SADAŠNJIMA..
      Što pre to budete razumeli biće vam lakše da idete napred misleći svojom a ne tuđom glavom.

  • Novinari su pretvoreni u držače mikrofona, škakljive teme se preskaču ,hvalospevi na sve strane…Ali i nije strašno kad se novinari iz straha ne mešaju u svoj posao.Postoje i druga vrsta „novinara“ koja ide korak dublje u tamu pa zarad par hiljada dinara takmiče se ko će više da veliča lokalnu vlast .
   E ti ,da ih uslovno nazovem novinari, bez trunke obraza i profesionalnog dostojanstva ruše ugled profesije kojom se bave.Ali kada lično dostojanstvo nemaju, šta će im i dostojanstvo profesije.
   Ovakvi portali daju priliku da se iskaže drugačiji stav,mišljenje,pokrene tema.Pod uslovom da vam komentar objave…..
   Srdačan pozdrav.

   • Kad smo doživeli da najveći žutać u Leskovcu nekome spočitava žutilo, onda smo ga mi zakatančili do daske. Umesto što prosipaš jed i čemer, mrdni d…m pa tu svoju navodnu pamet pokaži negde. Eto, otvori ti portal pa piši do mile volje, ćete čitamo. Umesto da čestitaš ljudima koje napucavaju sa svih strana i koji uprkos tome opstaju, a najčitaniji su i najpopularniji, ti seješ zavist i mržnju. Ma stidiš li se bar malo Peco koji si imao ne baš mali uticaj u prošloj žutoj vladi.

 1. Još jedna potvrda one „narodne“ „Statistika naša dika, šta poželiš to naslika.“
  p.s. Za čitaoca informativnih portala (sebe uzimam kao primer), sasvim je nevažno koji je portal kako rangiran. To možda gledaju marketing agencije ili finansijeri. Meni je važnije da pročitam objektivnu informaciju i ne treba mi neki medij ili (još gore) medijska ličnost ile tzv V.I.P. persona, da oblikujem svoj stav. (Usput, stav se po meni oblikuje čitanjem metara knjiga, gledanjem metara filmova, …). Zato ne bacajte džabe pare (sic!) za razna istraživanja, već nastavite sa objektivnim izveštavanjem, a ne traganjem za, trendovski senzacionalističkim temama, jer onda prelazita u žutilo. Želim vam i na dalje uspeha u radu.

  • Ovakva mudros nije od regularan mozak. Niste li Vi dopisan član od SANU?

  • Kad smo doživeli da najveći žutać u Leskovcu nekome spočitava žutilo, onda smo ga mi zakatančili do daske. Umesto što prosipaš jed i čemer, mrdni d…m pa tu svoju navodnu pamet pokaži negde. Eto, otvori ti portal pa piši do mile volje, ćete čitamo. Umesto da čestitaš ljudima koje napucavaju sa svih strana i koji uprkos tome opstaju, a najčitaniji su i najpopularniji, ti seješ zavist i mržnju. Ma stidiš li se bar malo Peco koji si imao ne baš mali uticaj u prošloj žutoj vladi.

  • Linoleum i drva su na metar

 2. Od 300.000 i kusur portala vi ste na 1.042 mestu?
  Odlično, zlatna sredina 😀

 3. Svaka vam cast,bravo !!!

 4. Gde da vidimo mi neupuceni iznose koje dobiajaju mediji od grada?

 5. Bravo,istina uvek ispliva na površinu.

Comments are closed.