ПОКОНДИРЕНЕ  ТИКВЕ      

ПОКОНДИРЕНЕ  ТИКВЕ      
Podeli:

Град Лесковац има око 160 000 становника, и пети је град по величини у нашој држави.  У Лесковцу живи, најмање, 600 – 700 грађанки и грађана који су завршили: Музичку, Ликовну, Примењену академију; Академију драмских уметности, Ликовну академију при СПЦ, Историју уметности, Књижевност, Факултет политичких наука, Филозофију, Архитектуру. Огромна већина њих ради у државним службама: установама културе, библиотека, музеја, архива, по школама, у службама локалне самоуправе. 

Гурају се по канцеларијама, а поготову ходницима,без сопственог радног стола и столице, антишамбрирају,чаме од јутра до три поподне; потамнели од: пушења, испијених кафа, лоше „брље“, бурек и јогурт; алапачарења, полтронисања, удворисања, ламкање јајца и кад нису Беле покладе, кокетирања, душевних стресова због вишемесечних не примљених плата и „licht rose“ новчаника; све у страху да се не промени политичка власт и да некима од њих не „литну краци“. Платонова пећина је за њих „бања ковиљача“!

И нико, ама баш нико, од те силне господе да се тргне из тог летаргијског начина живота и прихвати се оловке или кућног рачунара. Нико!?

Сигурно се питате, зашто ово пишем? Који је разлог мог изненадног интересовања за ове свате? Шта ме тера да се њиме бавим, о њима размишљам и водим рачуна?

Ма, ништа! Дошло ми, да им се путем Југмедие обратим питањем: „Живи ли сте, господо стручњаци?“ Како вас бре, није срамота, стид, срам да поред оволиких културних дешавања у нашем Лесковцу не нађосте за сходно да напишете критички осврт, стручан текст, да хвалите или кудите, како вам драго: позоришне представе, поготову премијере; музичке концерте, сликарске изложбе, књижевне саставе, књижевне трибине, панел дискусије; сва она уметничка дешавања (да их не набрајам) којима обилује лесковачка културна сцена.

Ви, ни слово! Громогласна тишина. И то деценијама; није Ово од јуче. Као да смо, Боже ми опрости, у манастиру у којима обитавају монахиње или монаси – заветници тишине, који су се заветовали Господу Богу, примајући Велику схиму, на доживотно ћутање!?

Можда сте дали омерту, пред неписменом рајом?

Да ли знате да Тај  ваш мук, познат у уметничким друштву „Чокањче“ на пијачном Процепу, као: „сном мртвијем спава“, изазива помисао, бар код мене, на најстарије српске  занате: засењивање простоте и антишамбрирање.

Или је То само рефлекс дегенеративних процеса, вашег школовања и необразовања.

Како можете да мени препустите коментарисање позоришних представа, ликовних изложби слика и икона, особи са четири разреда основне школе, човеку који сада у недељу, 22.10. пуни 70 година; поред вас живих  и високо образованих величина? Због срамоте и стида: од необразовања, незнања,кукавичлука за написану реч и јавно експонирања, да сам на вашем месту, као што нисам, ја бих се обесио испред Споменика.

Добро каже Joe Strummer: „…svi mi treba da „zauvek ućutimo“ ако само ја пишем о позоришту; или, Jello Biafra: „Pozorište bez kritike nije pozorište.“, па додаје: „jer mislimo da smo zaslužili kritičara ranga Joca Ćirilov.“

Међутим, њих двојица, а поготовo ја, нисмо у праву!?

За лесковачку уметничко – интелектуалну елиту не важи чувено наравоученије Кањоша Мацедоновића: „Моја господо, бољи и виши пођоше бољијема и вишијема, а ја једва вама допадох.“, нити је, пак неки изазов, за њих, да треба покушати да утичу на мишљење оних који не мисле као они? Не признају Они (лесковачка уметничко – интелектуална елита) ни Велибора Глигорића, Елија Финција, Јована Ћирилова,  Милана Влајчића, Властимира Стаменковића, Мухарема Первића и ине. Никог! До себе, саме. Међутим, можда грешан, грешан сам писао?! Зашто би такви стручњаци, дипломци престижних универзитета: Косовска Митровица, Зубин Поток, Блаце, Крушумлија, Прокупље писали за „тамо неке“ лесковачке портале и недељнике; сви они, а и остала лесковачка уметничко – интелектуална елита, који су завршили еминентне и светски признате факултете у Злоћудову, Злокућану, Мрштану, Доњем Љубишу, Доњем Бријању, а поготову Универзитет „Смрдан“, који се налази на престижној Шанганској листи(рангиран међу првих 10), осећају неодољиви потребу да пишу у новине и учествују у расправама и ТВ емисијама само заједно са  Жиком Обретковићем, њиховим идолом и интелектуалним панданом; остала ситна боранија их не интересује.

Леп дан и свако добро, ма где били!

др Вјачеслав Нешић


Podeli:
 1. Profesore, srecan rodjendan. Neka Vas zdravlje sluzi jos mnogo godina.
  Gorjanka, Vasa bivsa studenkinja

  • Ovome trebalo 70 godina da utuca u dupe pa da se raskokodače, pa još kritikuje nas mlađe što znamo da od kokodakanja u totalitarizmu nema vajde. Ni njegov pogan jezik koji Jugmedia toleriše već dosta dugo nikome nije doneo niti če doneti bilo šta dobro ni korisno. Sve je to taština nesrećnika u osmoj deceniji!
   Taština nad taštinama i muka duhu!

   • kruskovaca napred 22. oktobra 2017., 1:16 pm

    Lopovluk, kradja /medijska i sva moguca/, zaduzivnje drzave do samounistenja, egocentrizam gori nego u S.Koreji, oceubica /ubio Tomu Diplomu/, pederi na vlasti, vojni ministar nije sluzio vojsku, keramicar na celu BIA proganja novinare, mladi i svi koji mogu beze u inostranstvo…, a ovde su ostali ovi sa prosekom 9,99 sa zavsenim sega-mega-mindza fakultetima. Strucnjaci za pakovanje u autobuse i aplaudiranje.

 2. Svrati kod mene na po jednu rakiju da nazdravimo za rodkendan Ziv mi bio profesore

 3. To je ono što onodi naše kokoške… Drago mi je Profo da sam te podstakao da pišeš o ovome. Zaboga, pa nisu oni pozavršavali prestižne fakultete da pišu o izložbama, predstavama, koncertima rok i seriozne muzike da bi za pare ili besplatno pisali kritičke osvrte. Dalje: nisu išli u škole da bi se mučili izradom projekata za institucije u kojima rade iako upućeni tvrde da u predpristupnim EU i drugim fondovima leže pare za naša „trusna područja“ i treba ih samo, uz malo naprezanja, prepoznavanja problema, potreba i dobrom idejom uzeti. LM, pre nekoliko nedelja na „nagovor“ Jugmedije, imao sam tu nesreću da odgledam „Žikinu šarenicu“, sa entuzijazmom vrste „aman čoveče, batali sujetu, to je emisija o našem gradu, ne propuštaj to!“

 4. Zašto ovo pišem? Zato jer se u toj depresivnoj emisiji, kvazinarodnom šouu (ili šta je već ono po svojoj i posle nekoliko decenija neformiranoj formi) u jednom momentu pojavile neke naše sugrađanka, kao slučajno zalutale tu, sede na stoličke, sve su (saznaćemo kasnije) visoko obrazovane, sa poslom ili bez. Jedna od njih, za koju mi se čini da se predstavila kao ime-i-prezime-istoričarka-umetnosti odgovorila je uspešno (i dobila mikser) na pitanje: Kada je po Sanstefanskom mirovnom ugovoru Leskovac pripao Srbiji? Predloženi odgovori bili su: 1878, 1945, 1991.
  E, i sad se, Profesore pitaš, gde su svi ti čiji posao ti radiš, a kad ti kritika osvane oni te još i …cuju u komentarima. Dakle, gde su? Pa, ene gi. U Žikinu šarenicu, ili kod Lee Kiš. Peku pečenicu.

 5. Ako si gi rekao. Pun Kulturni centar sa majaci. I osmospretnica isto. Srecan rodjendan komsija Vecko. Od Peru generaciju.

 6. politicki protivnik 21. oktobra 2017., 6:23 pm

  @Rabadzijo,
  ne ga vikaj na po jednu. Ce zakasate cel dan. Ako Vecko naseti dobru rakiju ce oduva celu flasu. Srecan rodjendan Nesicu. 70 g. dobro vreme. Bataljuj rakiju i Procep. Toj je za ovija iz osmospratnicu. Neka je sa srecom!Dug zivot ti zelim i na tvoje sareno kutre Cupko sto se vika. Ajd u zdravlje.

 7. Najprvo mi pada na pamet da se plašiv, da gim oštro uredničko pero urednika (množina) ovog portala ne ispangluje misli, napravi u donje crtke ili čak ne objavi komentar/kritiku. Nismo svi profesore privilegovani da bez sankcije možda opsujemo ili kažemo koju uvredu, a sve u funkciji teksta. Doduše mnogi od posetioca ovog sajta i ne zalaze po kulturnim ćoškama, a neki i među svojima razmenjujemo kritike pojedinih kulturnih događaja, koji u ovom gradu, kako ne primetiste (moram da napišem) sve više služe da bi bio viđen više nego da bi bili viđeni (događaj, msm)…
  Hvala ako pročitate ovu moju tiradu i srećan vam jedan od životnih jubileja. Sve najbolje.

 8. nije u Krusumliji 21. oktobra 2017., 7:44 pm

  I nema 160 000 stanovnika.

 9. redovna citateljka 21. oktobra 2017., 9:51 pm

  Srecan rodjendan profesore. Zivi bili Vi nama, zdravi i veseli!

 10. Profesore, ako ovi iz LKC umeju da sastave slozenu recenicu, koja ima bilo kakav snisao, cu lajem po Leskovac. Da ogovarav kog stignev, e tuj su strucnjaci. Oni da napisev kritiku. Kad ce toj da bude? Nikad.

 11. Svasta ima, na ovaj bel svet 22. oktobra 2017., 6:18 pm

  @Propovednik, da li si ti od ovih monaha koji su primili Veliku Shimu. Nisi ti sinko sam, Tebe je i bog napustija.

 12. Leskovac sa okolinom ima oko 120 000 stanovnika,a samo gradsko jezgro ima oko 63 000 stanovnika,dok naselje Dubočica zajedno sa Vaskovim naseljem ima oko 12 000 stanovnika.U obzir treba da se uzme da je Leskovac sa okolinom napustilo jos 9000 ljudi i taj broj se svakim danom povecava.Doticni je izneo netačan podatak o broju stanovnika u Leskovcu i okolini!

  • Zabrinuti, ako nisi imao nešto kasvetno da napišeš, onda bolje da ništa nisi ni napisao. Skroz si promašio „fabulu radnje“. Ne shvataš da je sramota za sve nas da nemamo ljude koji umeju da koriste mozak, pa bilo nas leskovčana 30.000 ili milion i po. Mani statistiku, jer čisto sumnjam da je i među tih 9.000 bilo upotrebljivih umova. Problem je mnogo širi i dublji, veruj mi.

   • Voleo bih da se upoznamo uživo pa da ja i ti porazgovaramo o tom dubljem problemu!!!Pricas gluposti!Svako napuštanje Leskovca je sretno po samo naseljeno mesto,mi smo narod koji izumire!A to sto te citira covek slabe mentalne snage,tebi ne daje za pravo da se kočoperiš!

    • 1. Sudeći po naglašenoj interpunkciji ti bi radije da umesto argumenata koristiš pesnice. Nisam pristalica fizičkog obračunavanja, ali, ako sam primoran, na napad umem da odgovorim žestoko ne birajući sredstva i „alatke“ koje mi dođu pod ruku. Istina je da na portalu ima puno bolesnika koji ne biraju sredstva da bi provalili identitet komentatora, a ti… pa ako si baš tolika budaletina – izvoli! nije tajna da su neki poput tebe koristili poznanstva sa ljudima koji rade u PTT, bilo je tu svakakvih svinjarija. Bolje da ne pišem o tim brukama!
     2.Sudeći po bolesnoj ljubomori zbog „citiranja“ (na koje sam, da budem iskren, već posle čitanja teksta skroz zaboravio) jasno je da si na nivou ljubomornog muškobanjastog čeljadeta.
     3. Kako se usuđuješ i na osnovu čega već mesecima tvrdiš da znaš koji je intelektualni profil i koje su reference tih navodnih „9.000 mladih koji su napustili Leskovac“ i da uporno lamentiraš o „odlivu mozgova“? Na osnovu kojih istraživanja?

    • Ukratko: da me zajebeš! Plač….ko!

     • Tvoj stil pisanja je čudan,nerazumljiv,mnogo pises,a ništa ne govoris!Rekao sam,dok ne čujem sve ovo uživo,kao da ništa nisam pročitao,jer ljudi koji pisu ovako kao ti,iskazuju kukavičluk.Jak si na recima,a na delima slab!

Comments are closed.