Politika i nova Vlada Srbije: Objavljena imena kandidata za ministre

Foto: E. Mladenović

Predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić saopštio je imena novih članova Vlade, koja će imati 25 resora, četiri više u odnosu na prethodnu, posle sednice Predsedništva i Glavnog odbora stranke.

Pola godine posle izbora, desetak dana pred istek zakonskog roka za formiranje Vlade, objavljena su imena kandidata za ministre koji će činiti kabinet nove-stare premijerke Ane Brnabić, piše BBC News na sprskom.

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić saopštio je imena novih članova Vlade, koja će imati 25 resora, četiri više u odnosu na prethodnu, posle sednice Predsedništva i Glavnog odbora partije koju vodi.

Nešto ranije je i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) – Ivica Dačić objavio kandidate za ministre njihove koalicije.

Za sastav nove Vlade predloženi su pojedini ministri koji su već bili u prethodnom sazivu, poput Siniše Malog, Tomislava Momirovića, Maje Gojković i Irene Vujović, ali je daleko više novih kandidata iz redova naprednjaka poput Gorana Vesića, Aleksandra Martinovića, Bratislava Gašića i drugih.

Kandidati koalicije okupljene oko socijalista su predsednik SPS-a Ivica Dačić, Branko Ružić, Đorđe Milićević, Novica Tončev i Rade Basta iz Jedinstvene Srbije.

Formiranje nove Vlade za koju naprednjaci i socijalisti imaju većinu očekuje se naredne nedelje u parlamentu.

Ko su novi ministri?

  • Miloš Vučević – ministar odbrane
  • Siniša Mali – ministar finansija
  • Tomislav Momirović – ministar unutrašnje i spoljne trgovine
  • Jelena Tanasković – ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
  • Irena Vujović – ministarka za zaštitu životne sredine
  • Goran Vesić – ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture
  • Maja Popović – ministarka pravde
  • Aleksandar Martinović – ministar za upravu i lokalnu samoupravu
  • Bratislav Gašić – ministar unutrašnjih poslova
  • Nikola Selaković – ministar za rad, boračka i socijalna pitanja
  • Maja Gojković – ministarka kulture
  • Milan Krkobabić – ministar za brigu o selu
  • Darja Kisić – ministarka za brigu o porodici
  • Dubravka Negre – ministarka rudarstva i energetike
  • Tomislav Žigmanov – ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog
  • Tanja Miščević – ministarka za evropske integracije
  • Jelena Begović – ministarka za nauku, tehnološki razvoj i inovacije
  • Danica Grujičić – ministarka zdravlja
  • Husein Memić – ministar za turizam
  • Zoran Gajić – ministar sporta
  • Ivica Dačić – ministar spoljnih poslova
  • Branko Ružić – ministar prosvete
  • Rade Basta – ministar privrede
  • Novica Tončev – ministar bez portfelja
  • Đorđe Milićević – ministar bez portfelja

Ministarstvo telekomunikacija i informisanja i ministarstvo za javna ulaganja su ostala nepopunjena.

Stara i nova imena

Među kandidatima se nalaze pojedina imena iz prethodnog saziva Vlade, dok je veliki broj onih koji će prvi put stupiti na ministarska mesta.

Na čelu vlade ostaje Ana Brnabić, dok će iz redova naprednjaka resore finansija, kulture i zaštite životne sredine nastaviti da vode Siniša Mali, Maja Gojković i Irena Vujović.

Nikola Selaković se iz resora spoljnih poslova seli na mesto ministra za rad, boračka i socijalna pitanja, a Tomislav Momirović, dosadašnji ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture preuzima novo Ministarstvo za unutrašnju i spoljnu trgovine.

Prema pisanju medija, Vučić se tokom sednice Glavnog odbora SNS zahvalio članovima stranke koji neće ući u Vladu, među njima i dosadašnjim ministrima Nebojši Stefanoviću, Zlatiboru Lončaru, Branislavu Nedimoviću i Jadranki Joksimović.

Predsednik Srbije nije pročitao ni imena dugogodišnje ministarke Zorane Mihailović, kao ni Aleksandra Vulina, predsednika Pokreta socijalista, vernog koalicionog partnera SNS-a.

Tako je za ministra policije predložen dosadašnji prvi čovek Bezbednosno informativne agencije (BIA) – Bratislav Gašić, dok je resor građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pripao nekadašnjem zameniku gradonačelnika Beograda – Goranu Vesiću.

Sa mesta gradonačelnika Novog Sada na čelo Ministarstva odbrane dolazi Miloš Vučević, a dugogodišnji šef poslaničke grupe naprednjaka u parlamentu Aleksandar Martinović postaće ministar državne uprave i lokalne samouprave.

Kao nestranačka ličnost, na mestu ministarke pravde ostaje Maja Popović, dok će i u novoj vladi Ministarstvo za brigu o selu voditi Milan Krkobabić, predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), koalicionog partnera SNS.

Dosadašnja ministarka za rad, zapošljavanje i boračka pitanja – Darija Kisić je kandidatkinja za ministarku za brigu o porodici.

Ministarstvo za evropske integracije preuzima Tanja Miščević, nekadašnja šefica pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, a Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Jelena Tanasković, dosadašnja državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Predstavnicima manjina pripašće dva ministarstva.

Nosilac izborne liste Sandžačke demokratske partije Husein Memić biće ministar turizma i omladine, a Tomislav Žigmanov, predsedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, vodiće Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Na čelo novoformiranog Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dolazi Jelena Begović, direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, dok će resor rudarstva i energetike voditi Dubravka Negre, članica Izvršnog odbora NLB Komericijalne banke.

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i prvo ime na izbornoj listi SNS za parlamentarne izbore – Danica Grujičić, biće ministarka zdravlja.

Ministarstvo sporta, koje će od ovog saziva funkcionisati zasebno, vodiće Zoran Gajić, predsednik Odbojkaškog saveza Srbije i nekadašnji trofejni trener reprezentacije.

Za sada je bez ministra ostao resor telekomunikacija i informisanja, kao i novo Ministarstvo za javna ulaganja.

Socijalisti su za mesto ministra spoljnih poslova i potpredsednika Vlade kandidovali lidera stranke – Ivicu Dačića.

Na mestu ministra prosvete iz njihovih redova ostaće Branko Ružić, dok će Rade Basta ispred koalicije SPS-JS, biti ministar privrede.

Kandidati za ministre bez portfelja iz SPS-a su Novica Tončev i Đorđe Milićević.

Pored Ivice Dačića, potpredsednici nove Vlade Srbije biće Miloš Vučević i Siniša Mali iz SNS-a.

 

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

8 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bilo
24.10.2022. 15:31

Bilo bi dobro da saznamo odakle su svi ti ministri. Iz koga grada, sela potiču, gde su rođeni. Jer kada bi ovo saznali, možda bi narod tek tada shvatio kako se u Srbiji radi na decentralizaciji države i državnih uprava. Tek tada bi narod shvatio koliko nas cene i poštuju. Nas se sete samo pre izbora i hvale jug na sva usta, a posle! Posle nas i naše uspešne i sposobne ljude stave na mesto koje su nam odredili, u ćošak, na marginama svih dešavanja. Da li se neko seća kada je neki ministar bio neko iz Leskovca?

Kobac
24.10.2022. 15:34

Katastrofa.
Stvarno treba motka.Lepljiva.

sima srbija zvani ljoticevac
24.10.2022. 17:53

Katastrofa. Predstava za lakoverne, a ministar postaje ko najvise plati. Svi oni ce biti ministri samo radi dekora, a sistem institucija, Vucic je ukinuo.
Evo bezazlen primer. Na osnovu cijeg ovlascenja, dali ima podloge u Ustavu, ili su mu rotitelji ostavili u testamentu. Na osnovu cega Vucic vodi pregovore u Briselu sa tematikom Kosovo.
Predsednik Srbije je protokularna licnost, ruku na srce u skladu sa propisima to je radio nesrecni Toma Nikolic. Ovo sto radi Vucic potpuna diktatura pojedinca, najgore od svega on nece prestati tako da se ponasa. U predhodnoj vladi ja sam primetio 3-4 ministra koji se eksponiraju, i NESPOSOBNU Anu. Sve ostalo je Vucic, Vucic, Vucic…..
E sad je u nezgodu situaciju. Nema vise ni na istok ni na zapad. E to je TRECI NACIN koji se ovde u komentarima spominje.

americki spijun
24.10.2022. 20:20

Zorana mije bila cistunac, ali ova Negre cist americki spijun. Prosto je nemoguce da sa ovakvom biografijom radi za Rusiju.

tim
24.10.2022. 20:22

Kilavi i polukilavi su vrane i gavrani koji ce zavrsiti Kosovo.

tasa abdul
24.10.2022. 20:43

Vlada je više transmisija i nek vrsta izvršnog veća, da upotrebim termin iz komunizma – ona je izvršno veće odluka koje donosi Vucic. Jedini naš predsednik od devedesetih koji se striktno držao Ustava je Tomislav Nikolić, a to je mnogima teško da priznaju. Ako hocete precizno ovo je diktatura, a ovo su buduci fikusi..

mirko i slavko
24.10.2022. 20:48

Ivica Dačić, budući ministar spoljnih poslova je već bio na tom mestu. Pogrešno mesto za njega, jer ne zna nijedan strani jezik. Opet ce čitati engleski napisan na ćirilici

zoka
24.10.2022. 20:59

SNS je poligon za bogacenje. Svi ovi ministri bice zaduzeni da govore, kako kaze Vucic, zahvaljujuci Vucicu, Vucic brine o svim gradjanima, u prevodu TRLA baba lan.
Ima jedan problemcic miksovan od inflacije, energenata, Kosova, istoka i zapada.