Poruka predsednika Albanije Srbima da priznaju Kosovu LAŽNA

Izjava predsednika Albanije Ilira Mete sa portala Preševa jon u kojoj je navodno poručio Beogradu da prizna Kosovo je kompletno izmišljena, potvrđeno je danas Jugmedii u Koordinacionom telu za jug Srbije.

To je apsolutna laž. Predsednik Albanije Ilir Meta tako nešto ni slučajno nije izjavio u Medveđi, niti sa bilo kojim novinarom razgovarao na temu priznanja Kosova. To pouzdano tvrdim i pouzdano znam“, kaže nam osoba iz Koordinacionog tela za jug Srbije koja je sve vreme bila u pratnji albanskog predsednika i koja razume albanski jezik..

Predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković sa indignacijom odbacuje ovakve laži i dodaje da neće da komentariše taj portal budući da, kako kaže, većina vesti koje on objavljuje su netačne, a to i prema ocenama samih albanskih medija sa juga Srbije.

Sve vreme sam bio domaćin gospodinu Iliru Meti, od administrativnog prelaska na Mutivodama do dolaska u Sijarinksu Banju, na  konferenciji za medije, tokom šetnje ovom banjom, zatim na zajedničkom ručku sa predstavnicima Srba i Albanaca, zajedničkom druženju tokom večeri, a danas smo zajedno obišli osnovnu školu u selu Tupale. Ni jednog momenta predsednik Albanije nije pomenuo Kosovo i odnose Srbije sa ovom južnom pokrajinom“, ističe Stanković.

Prema saznanjima Jugmedie, Ilir Meta je posebno dao intervju za jednu od televizija iz Albanije, ali prema rečima našeg sagovornika iz Koordinacionog tela koji je prisustvovao tom intervjuu, predsednik Albanije takođe nije pomenuo Kosovo.

Sve vreme je govorio ono što je rekao i na pres konferenciji, a to je da je oduševljen prijemom u Medveđi, da mu je drago zbog ovog susreta i jedino što je tu kazao je da se predsednik Vučić veoma trudi da uspostavi dobre odnose sa Srbima i Albancima“, kaže naš sagovornik.

Inače, portal „Preševa jon“uređuju, prema ranijem pisanju albanskih i srpskih medija, bivši pripadnici UČPBM sa sedištem u Švajcarskoj, a pre nekoliko meseci je ovaj portal izmislio i intervju sa Ivicom Dačićem

Prema navodima portala „Preševa jon“, predsednik Albanije Ilir Meta je juče iz Medveđe navodno poželeo Beogradu da u dogledno vreme donese „pravu odluku“ i prizna Kosovo i kazao da to priznanje ne samo da doprinosi razvoju dobrosusedskih odnosa, već i miru i stabilnosti u regionu.

Naprotiv, Meta je pre toga u Sijarinskoj Banji izneo pomirljive tonove i izjavio da je veoma zadovoljan što može da pošalje poruku o novoj saradnji.

Ilir Meta iz Medveđe: Ovo je nova epoha između Srbije i Albanije (VIDEO)

Sama činjenica da smo ovde znači da smo pozitivni, i zato smo ovde – da damo jasnu poruku da smo za saradnju i zajednički rad. Želim da istaknem da je budućnost naših naroda i čitavog regiona u Evropskoj uniji i to se može ostvariti jedino bliskom saradnjom„, rekao je Meta.

On je izrazio očekivanje i da će njegova poseta doprineti da se albanskoj nacionalnoj manjini u Srbiji posveti više pažnje, preneo je portal.

Ovakve lažne vesti verovatno imaju za cilj dodatno uznemirenje Srba u opštini Medveđa, posebno u Sijarinskoj Banji gde se juče komentarisalo da iza posete predsednika Albanije stoji, navodno, neki skriveni motiv, a to je, prema navodima meštana s kojima smo razgovarali, navodna želja za širenjem prostora buduće „velike Albanije“.

U prilog tome, Medveđani su navodili navodnu ubrzanu kupovinu nekretnina od strane jedne osobe sa područja Medveđe, albanske nacionalnosti, kao glavnog posrednik drugim Albancima sa Kosova.

Milica Ivanović