Poslednji leskovački padobranac (VIDEO)

Samo padobranci znaju zašto ptice tako lepo pevaju
Poslednji leskovački padobranac (VIDEO)
Podeli:

Leskovac, koji je nekada brojao na desetine ljubitelja ovog sporta koji su s vremena na vreme krasili nebo nad Hisarom, danas, tek da se zakune, ima jednog padobranca kome nije suđeno da leti nad rodnim krajem, a željan je da pokrene školu padobranstva u gradu na Veternici.

Padobranstvo, statistički, važi za jedan od najbezbednijih sportova, pa se čak na listi bezbednosti nalazi i ispred, verovali ili ne, tenisa

Tridesetosmogodišnji Miraš Krgović već 15 godina para nebo nad Srbijom, iza sebe ima na stotine skokova i tvrdi da je tačna ona padobranska: „Samo padobranci znaju zašto ptice tako lepo pevaju“.

Nekada je Leskovac imao aktivno padobransko društvo, a danas, kada neko želi da para nebeske visine, mora sa mnom u Paraćin, gde je najbliže padobransko udruženje“, žali nam se ovaj Leskovčanin.

Kaže da je na stotine mladih Leskovčana koji bi da se isprobaju u ovom sportu, ali da nemaju uslova za tako nešto.

Najpre, problem je sa nerešenim imovinskim odnosima na našem aerodromu, aero klub je u takvom stanju kakvom jeste, a jedini avion iz kojeg bi mogli da skačemo potpuno onesposobljen. Imam želju da padobranstvu vratim staru slavu u našem gradu, ali to ne mogu sam“, ističe Krgović.

A kada je u pitanju strast, osim privatnog biznsa koji je njegov život, Miraš Krgović gaji veliku strast prema ovoj sportskoj aktivnosti koja nije baš tipična i masovna.

Mogao bih reći da radim to iz poetičnih razloga, a ne iz adrenalinskih. Više me interesuje distrakcija, procedura, to da morate posvetiti punu pažnju skoku i ne misliti ni na šta drugo. Da letim na leđima, kao na nekoj ležaljci. Vi svojim telom i s tim otporom vazduha možete ići u bilo kom pravcu osim nazad gore“, objašnjava nam kroz osmeh ovaj Leskovčanin.

Nakon ovako divnog opisa padobranskog leta, ostaje još samo da Mirašu Krgoviću poželimo još mnogo uspešnih skokova, a nama da se nostalgično sećamo nekih davnih vremena kada su avioni i padobranci poletali sa piste preko puta Poljoprivredne škole na kojoj se godinama, još uvek iz neobjašnjivih razloga, uzgaja kukuruz.

Dragan Marinković

 


Podeli:
  1. Samo napred Mikane

Comments are closed.