Povrće iz Vlasotinca na trpezama Rusa, Grka, Slovenaca…

Povrće iz Vlasotinca na trpezama Rusa, Grka, Slovenaca…
Podeli:

Firma „Agromajori“, vlasnika Dragana Petrovića iz sela Stajkovca kod Vlasotinca jedna je od retkih iz tog kraja koja se bavi izvozom povrća i to onog najkvalitetnijeg, u Rusiju, Grčku, Sloveniju, Bugarsku i Hrvatsku.

Dok zaduženi za kontakte sa stranim kupcima i stvaranje uslova za izvoz paprike, paradajza, krastavaca i drugih povrtarskih proizvoda iz plodne leskovačko-vlasotinačke kotline godinama teoretišu o ovoj grani kao prioritetnoj i nosećoj, preduzimljivi pojedinci uzimaju stvar u svoje ruke.

Godinama sam se zalagao za formiranje jakog udruženja u našem kraju jer mislim da bi na taj način poboljšali i kvalitet i kvantitet svojih proizvoda i bili bi jači na tržištima, na neki način diktirali cenu. Nisam uspeo jer se ljudi boje, više vole da soliraju, što je velika greška ili možda očekuju da iza svega toga stane država“, priča za Jugmediu Dragan Petrović.

„Agromajori“, osnovana 2014. godine, je porodična firma, neka vrsta zadruge, budući da Dragan živi u domaćinstvu sa ocem i bratom i svi oni sa decom i suprugama, angažovani su i na sopstvenom imanju, gde na četiri hektara pod plastenicima proizvode rano povrće. Nedostajuće količine za izvoz otkupljuju isključivo u vlasotinačkom i leskovačkom kraju.

Kupci su prezadovoljni jer su paprika i paradajz sa našeg područja veoma ukusni, ovo područje, ova klima je bogom dana za proizvodnju povrća i na otvorenom i na zatvorenom prostoru“, objašnjava.

Najteže je, kaže, otpremiti robu u Rusiju jer se veoma polaže na kvalitet, a procedura za izvoz je veoma teška.

Toliko teška da brže proizvedem paradajz nego što utrošim vreme na papirologiju. Ipak, ovo tržište za nas je veoma važno. Naši proizvodi na ruskom tržištu završvaju u hipermarketima „Magnit“ i „Tander““.

U Rusiju, Grčku i Bugarsku najviše odlazi paradjz, dok u zemlje bivše Jugoslavije – paprika i to ona crvena „ajvarka“.

Tako je ovaj privrednik u ovoj sezoni u Sloveniju, zemlju u kojoj se zastupnici privrede slikaju svake godine i dogovaraju a ne realizuju saradnju u oblasti poljoprivrede, izvezao 60 tona crvenih paprika i oko 42 tone drugog povrća. Uvoznik je hotel „Portal“, vlasnika našeg zemljaka Mome Jorgaćevića, cenjenog privrednika u Ljubljani.

Povrće sam uvezao za potrebe svog hotela i drugih ugostiteljskih objekata svoje porodice, ali i za potrebe Slovenaca. Najtraženija je bila paprika. Uvezao sam sirovu, a prodavao sam pečenu papriku, pa je vlasotinačka i leskovačka parika bila, ne samo na trpezama Slovenaca, već i trpezama Nemaca, Italijana i Austrijanaca, koji su sa svih strana dolazili u hotel, kupovali i nosili svojim kućama“, priča za Jugmediu Moma Jorgaćević.

Jorgaćević sa slovenačkim ministrom poljoprivrede (desno)

Za Slovence je pečenje  paprike iz Vlasotinca ispred hotela i velika frekvencija kupaca bila atrakcija, pa je ovo mesto tih dana posetio lično i ministar poljoprivrede u slovenačkoj vladi Dejan Židan, čestitajući Jorgaćeviću na preduzimljivosti.

Dragan Petrović objašnjava da nema nikakve filozofije oko izvoza u Sloveniju i Hrvatsku.

Važno je imati kvalitetnu robu i naći pouzdanog partnera“, zaključuje ovaj proizvođač i izvoznik povrća iz vlasotinačkog sela Stajkovce, sela poznatog najviše po uzgoju paprika i paradajza.

Milica Ivanović

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva


Podeli: