Predstavama uče mlade da se nose sa problemima 21. veka

Tolerancija, društvena angažovanost, komunikacija, demokratija i borba protiv prenosivih bolesti, samo su deo mnogih projekata “Vizije” koje mlade Piroćance osnažuju i vode na pravi put
Predstavama uče mlade da se nose sa problemima 21. veka
Podeli:

Članovi udruženja „Vizija“ pokušavaju na razne načine da poboljšaju život mladih ljudi u Pirotu, kao i u celom Pirotskom okrugu, organizovanjem edukacija o temi zdravih i bezbednih stilova života, kao što je edukacija o polno prenosivim bolestima, brobe protiv alkoholizma i narkomanije, prevencija vršnjačkog nasilja i drugo.

Smatramo da se mladima ne pružaju dovoljno informacije o raznim problemima i izazovima sa kojima se mogu susresti tokom svog odrastanja, kao u porodici, tako i u školi”, kaže za Jugmediu predsednik Udruzenja profesor Ekonomske škole u Pirotu Milan Antić.

Udruženje građana “Vizija” Pirot osnovano je radi ostvarivanja ciljeva u oblasti unapređenja omladinske politike i promocije prava mladih. Ciljevi Udruženja su: zalaganje za unapređenje i razvoj životnih uslova i prava mladih, podsticanje mladih na veću društvenu angažovanost, zalaganje za unapređenje komunikacije, demokratskog i otvorenog dijaloga među mladima i svim pripadnicima društvene zajednice, za toleranciju i pravo na različitost u mišljenju i delovanju, bez obzira na rasnu, versku i nacionalnu pripadnost.

“Razlog našeg okupljanja je želja da pomognemo mladim ljudima u Srbiji i u našem gradu da se lakše uključe u svet odraslih, da lakše prebrode period svog odrastanja, preko organizovanja tribina, radionica, seminara, edukacija i drugih oblika stručnog usavršavanja i našeg volonterskog rada sa mladima”, objašnjava Antić.

Osim edukativnih radionica, članovi udruženja „Vizija“ organizuje svake jeseni premijeru pozorišne predstave. Sve ove predstave imaju edukativni karakter i na kraju imaju svoju pouku. Članovi Udruženja do sada su realizovali 6 pozorišnih predstava kao što su. „Dodaj prijatelja“, „Pol bol nije igra“, „Pokreni akciju, spreči diskriminaciju“, „Zaigrajnovu rolu, ne traži zabludu u alkoholu“, „Crno beli svet“ i najnovija predstava „Kocka je bačena“,cija je premijera bila u Dimitrovgradu i Pirotu.

Akteri ovih predstava kazu da je za njih ovo jedno sasvim novo iskustvo

Tema predstave „Pol bol nije igra“ je prevencija protiv polno prenosivih bolesti. Radili smo je sa puno entuzijazma i želje da ukažemo na ovaj problem”, ističu Milan Andrejević i Jelena Kitanov.

Tema predstave  „Dodaj prijatelja“ je međunacionalni odnosi izmedju  Srba, Bugara i Roma.

Nedostaje Kulturni centar

Mladima nedostaje Kulturni centar, koji će ih okupljati i biti otvoren svakog dana, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini, gde će moći da uče da glume, da recituju, sviraju, igraju i koji će pružati razne besplatne obuke za mlade na temu narkomanije, alkoholizma, kocke, nasilja

 “Nezaboravno iskustvo, dobra saradnja jer smo svi bili na zajedničkom zadatku a okupila nas je sve zajedno “Vizija””, pričaju Brigita Stoilkov i Katarina Živković koje su igrale u ovoj predstavi.

Antić među značajnim projektima koje je relizovalo udruženje izdvaja najpre projekat pod nazivom „Znanjem protiv rizika“. Projekat je finansiralo Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije i realizovan je u drugoj polovini ove godine.

Realzacijom našeg projekta unapređena je dostupnost programa za prevenciju polno prenosivih infekcija, HIV-a/side i očuvanja reproduktivnog zdravlja kod mladih edukacijom 17 vršnjačkih edukatora sa kojima su radila stručna lica, lekari ginekolozi i urolozi Doma zdravlja Pirot i Opšte bolnice Pirot. Vršnjački edukatori bili su učenici svih srednjih škola u Pirotskom okrugu. Na vršnjačkim radionicama 371 mladih dobilo je saznanja o prevenciji polno prenosivih infekcija i očuvanju reproduktivnog zdravlja”, objašnjava professor.

Mladi su informisani o polno prenosivim infekcijama, HIV/side i očuvanju reproduktivnog zdravlja i putem kulturne participacije mladih tako što je 8 mladih glumaca glumilo u edukativnoj pozorišnoj predstavi „Pol bol nije igra“ o temi zaštite reproduktivnog zdravlja mladih. Pozorišna predstava igrana je u pozorištima u Dimitrovgradu i Pirotu. Takođe snimljen je i dokumentarni film o temi očuvanja reproduktivnog zdravlja mladih koji je emitovan na loklanim televizijama.

Na Svetski dan borbe protiv SIDE organizovano je deljenje lifleta i kondoma, i organizovan je pirotskih rok grupa
Stimulisanje zapošljavanja, samozapošljavanja i preduzetništva mladih u Pirotu„,naziv je projekta koji je finansiralo Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje – filijalom u Pirotu, koja je obezbedila10 nezaposlenih mladih, potrebnih kvalifikacija, koji su upućeni na obavljanje stručne prakse kod različitih poslodavaca.

Održana je obuka za 25 mladih koji su pohađali obuku iz preduzetništva, koje je uputila Nacionalna služba za zapošljavanje. Od 10 osoba koji su pohađali stručnu praksu šestoro mladih se zaposlilo, odmah po završetku  prakse. Svim polaznicima obuke i onima koji su pohađali stručnu praksu podeljena su uverenja. Odštampana je i podeljena brošura pod nazivom „Budi preduzetnik“ koja sadrži najvažnije podatke i pojmove potrebnih prilikom osnivanja preduzetničke radnje i privrednog društva. Brošuru su sastavila stručna lica, članovi udruženja „Vizija“, dodaje Antić.
Antić izdvaja i projekat „Dodaj prijatelja“ koji  je finansirala Kancelarija za ljudska i manjinska prava Republike Srbije.

U okviru ralizacije projektnih aktivnosti pripremljena je i izvedena pozorišna predstava koja je igrana u svim opštinama Pirotskog okruga, a koju je videlo preko 600 mladih. U pozorišnoj predstavi glumilo je 12 mladih glumica, od toga 4 romske nacionalnosti, 4 glumaca su imali i imaju smetnje u razvoju, a 4 glumaca su bez smetnji u razvoju i srpske su nacionalnosti. Za potrebe projekta izrađen je i stavljen u funkciju veb sajt na adresi www.dodajprijatelja.org i snimljen je reklamni trejler na temu tolerancije osoba sa invaliditetom u trajanju od 2,40 minuta”, naglašava profesor Antić.

Ovaj projekat je imao za cilj rad sa decom sa smetnjama u razvoju i romskom decom, sa kojom su radila stručna lica, članovi udruženja Vizija.

 

Tekst Zoran Panić

FOTO Arhiva Vizije

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

 

 


Podeli: