Premašen planirani broj vakcinisane dece

Premašen planirani broj vakcinisane dece
Podeli:

Prijavljivanje epidemije malih boginja uticalo je na povećanje broja dece vakcinisane MMR vakcinom u Domu zdravlja u Nišu, zbog čega je obuhvat dece koja su je primila prošle godine iznosio 116 odsto.

Načelnica Službe pedijatrije u niškom Domu zdravlja Snežana Zdravković, kaže da pomenuti procenat vakcinisane dece obuhvata ne samo dvogodišnju decu, već i decu koja imaju tri, četiri ili više godina.

„Nakon proglašenja epidemije, roditelji su na vakcinaciju počeli da dovode i stariju decu koja nisu vakcinisana. Tako se i stiglo do obuhvata od 116 odsto“, ističe Zdravković.

Prema njenim rečima, svake godine planira se da MMR vakcinu primi oko 95 odsto dvogodišnje dece.

„Taj procenat po generaciji koji obezbeđuje kolektivni imunitet još nismo dostigli. Međutim, ukoliko se ovakav obuhvat vakcinacije nastavi, nadamo se da ćemo ga dostići i nadoknaditi zaostatak iz prethodnih godina“, rekla je ona i dodala da se pad broja dece koja su vakcinisana MMR vakcinom beleži od 2012. godine do sada.

Zdravkovićeva je naglasila da je zadovoljavajući obuhvat revakcinacije MMR vakcinom, koja se prima pred polazak u prvi razred, jer iznosi 96 odsto, ali da nažalost, i dalje ima roditelja koji uporno odbijaju vakcinaciju i ne odazivaju se na pozive lekara.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ u Nišu, od početka oktobra do danas, 143 osobe obolele su od malih boginja – morbila.

U Srbiji i opštinama sa srpskom većinom na Kosovu od malih boginja obolelo je 918 osoba, a dve su preminule, objavljeno je na sajtu „Batuta“.

B.Ljubisavljević

 


Podeli: