Premijerka pustila novi proizvodni pogon za cigarete u Vranju

Premijerka pustila novi proizvodni pogon za cigarete u Vranju
Podeli:

Nova proizvodna linija za pakovanje kompanije „British American Tabacco“, u Vranju, predstavlja novi izvozni potencijal za njegove stanovnike ali i sve građane Srbije, koja će doprineti povoljnijem  poslovnom okruženju, rekla je danas premijerka Srbije Ana Brnabić na svečanoj ceremoniji u fabrici duvana.

Pritiskom tastera, premijerka je zajedno sa predstavnicima najvećeg britanskog invrestitora uz asistenciju ministra za rad Zorana Đorđevića i ministra za privredu Gorana Kneževića, pustila u rad novi moderni pogon, vredan više od tri miliona evra.

Premijerka je na otvaranju kazala da je BAT primer kao treba da izgledaju investicije u Srbiji nazvavši ih  pouzdanim partnerom države. Putem akciza i poreza, u državnu kasu od samog dolaska ovog britanskog investitora slio se značajan iznos koji je iskorišćen za poboljšanje infrstrukture i javnog sektora, što je ponovo doprinelo ogromnom razvoju zemlje, trdi premijerka.

Kompanija je od svog dolaska u budžet Republike Srbije uplatila više od milijardu i 700 miliona evra, a samo za društveno odgovorno poslovanje  u cilju  podrške aktivnostima lokalne samouprave uložila milion evra u kojima je učestvovala i kao volonter, što na najbolji način oslikava šta znači biti odgovoran član lokalne zajednice”, rekla je Brnabić tom prilikom.

Nova savremena linija za pakovanje značajno će uvećati kapacitete fabrike u Vranju koji će biti korišćeni za izvoznu proizvodnju, a doprineće u zapošljavanju novih radnika. Tako će fabrika u Vranju direktno povećati broj zaposlenih za 10 odsto, dok će indirektni pozitivni efekti na uposlenost u ovom kraju Srbije biti daleko veći.

Prosečna plata u BAT je 2,3 puta veća od prosečne palkte  u Srbiji, a minimalna zarada je duplo veća  od cene minimalnog rada u Srbiji i to je pravi primer odgovornog poslovanja”, navela je predsednica Vlade.

Novi pogon neće samo povećati domaću proizvodnju već će putem izvoza pomoći uvećanju spoljnog trgovinskog bilansa, rekao je Tanos Trimis, direktor kompanije BAT za Srbiju i Crnu Goru podsetvši da je ovo drugi pogon koji se otvara u roku od dve godine.

„„BAT“ je pre gotovo 15 godina među prvima prepoznao potencijal srpskog tržišta i od tada kontinuirano ulaže u razvoj poslovanja. Zahvaljujući direktnim investicijama vrednim više od 220 miliona evra i modernizaciji fabrike danas zapošljavamo više od 350 ljudi. Osim toga, kao društveno odgovorna kompanija veoma smo posvećeni razvoju i blagostanju lokalne zajednice i zaposlenih”, rekao je Timis tom prilikom.

Prema rečima Ričarda Vidmana, direktora BAT za područje Centralne i Južne Evrope, Srbija je biula i biće ključna  karika u poslovanju  u Jugoistočnoj Evropi , između ostalog zahvaljući  konstruktivnom dijalogu i podršci Vlade Srbije

Proizvodnja je za poslednjih 24 meseca povećan za 300 odsto, što je uslovila otvaranje novih radnih mesta sa visokokvalifikovanom radnom snagom, investiranje u proizvodne kapacitete . Pored pozitivnog uticaja na zajednicu u Vranji, naše poslovanje služi kao ohrabrenje drugim investitorima kojima BAT pruža uverenje o pozitivnoj poslovnoj klimi”, kazao je Vidman.

Predsednica Vlade rekla je da će država nastojati da implementira akcioni plan za Regionalnu ekonomsku saradnju koja je usvojena u Trstu u okviru Berlinskog procesa što znači  će doprineti skraćenju vremena  čekanja šlepera na carini, kao i smanjenje administracije u cilju poboljšanja efikasnosti.

Akcioni plan, prema njenim rečima podrazumeva da svaki predsednik Vlade delegira čoveka iz svog kabineta za saradnju sa Regionalnom privrednom komorom kako bi se poradilo na uvećanju izvoza.

U Srbiji je BAT direktno investirao 220 miliona evra, od čega je preko 120 miliona uloženo u kupovinu i modernizaciju fabrike u Vranju koja danas predstavlja proizvodni centar za zemlje članice CEFTA sporazuma, a čiji se proizvodi izvoze u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Makedoniju.

 

Milan Zdravković


Podeli:
  1. Mnogo zena na slici. Ali Sasa ga nigde nema. To je onaj kosarkas.
    0    0

Comments are closed.