PRESUĐENO: Država Srbija diskriminisala ratne veterane

PRESUĐENO: Država Srbija diskriminisala ratne veterane
Podeli:

Viši sud u Leskovcu doneo je presudu po kojoj je država Srbija dužna da tideset i trojici ratnih veterana iz ovog grada isplati po 50.000 dinara na ime odštete za diskriminaciju, jer im nikada nisu isplaćene ratne dnevnice u ratu tokom 1999. godine.

Ovo je prva ovakva presuda na ime bezoštećenja 12.000 ratnih veteran iz Leskovca koji su po tom osnovu tužili državu.

Sledeći korak su zapravo nove tužbe prema Strazburu za isplatu ratnih dnevnica”, kaže predsednik Organizacije boraca veterana rata 1991-1999. godine Republike Srbije sa sedištem u Leskovcu, Dušan Nikolić.

Naime, prve tužbe poslate Strazburu “pale su u vodu” jer je Međunarodni sud pravde ustanovio da veteran nisu iscrpli sve pravne lekove u svojoj državi.

To su upravo te tužbe za diskriminaciju. I ova prva presuda je isplaćena, a veteranima je uplaćen novac na račun”, ističe Nikolić.

Ipak, ono što ga brine je druga presuda koja je stigla po istom osnovu za drugih tridesetak boraca.

Posle te presude dobili smo još jednu od istog suda u Leskovcu koja kaže da se veteranima priznaje pravo na diskriminaciju, ali se nigde ne priznaje pravo na novčanu nadoknadu. Ali će zato advokatima koji su zastupali borce na ime sudskih troškova biti isplaćeno preko million dinara”, naglašava Nikolić.

VESTI – 23. jul 2018 – LESKOVAC, NIŠ

Svakog dana na našoj Facebook stranici BRZE VESTI SA JUGA SRBIJE – Leskovac, Niš, Vranje, Pirot, Prokuplje…#gledajtenas #jugmediatv #vesti #brzevestiopširnije na www.juGmedia.rs

Posted by Jugmedia on Понедељак, 23. јул 2018.

Jedan deo boraca, po rečima Nikolića, uopšte ne zna gde im je predmet jer se desilo da su pojedini advokati angažovali ljude na terenu da skupljaju punomoćja.

Zato apelujem na svakog borca veterana da mora da se javi kod advokata da vidi šta se dešava sa njegovim predmetom, da li je pušten tužbeni zahtev i da li je uopšte zaveden u sudu”, dodaje Nikolić.


Podeli:
 1. Pitanje za Jugmediju … koja je fora da nam dajete vest staru 6 meseci minimun

  15
 2. zasto dovodite ratne veterane u zabludu…u pitanju je presuda Viseg suda u Leskovcu koja je UKINUTA resenjem Apelacionog suda u Nisu GZ br 4055/170 od 26.09.2017 godine….presuda je pracosbazna samo u jednom delu ali iston nije odredjena najnada bilo kom ratnom veteranu…

  8
  1
  • Pročitajte tekst pažljivo. Po presudi o kojoj pišemo je isplaćen novac onima koji su tužili. Druga presuda, koju takođe pominjemo u tekstu, je ona o kojoj Vi ovde pišete.

   1
   14
   • procitao sam tekst pazljivo i odgovorno tvrdim da dovodite sve u zabludu…nikome nije isplacen novac…u gornjem desnom uglu presude na koju se pozivate stoji da je predmet zdruzen sa drugim predmetom…visi sud u skladu sa stavom Vrhovnog kasacionog suda samo utvrdjuje diskriminaciju ali ne i naknadu stete….

    7
    1
   • A vi pogledajte sliku presude pazljivo jer na istoj stoji da vazi uz drugostepenu presudu , pa onda objavite i nju a ne ovako da prenosite nepotpune vesti!

  • LegijaDeJablanicki 23.07.2018., 16:10

   Cekaj ce bude li po 50.000,00 dinara ili ne?

   10
   4
 3. Vucic kaze da se uskomesali Albanci, ali pitanje je dali ce nas zbere. OVO je sramota da pojedini veterani isplatise, a pojedini ne.

 4. Mirjana Andjelkovic 25.07.2018., 21:39

  Da li se ceka da ratni veterani preminu kako se ne bi isplatile ratne dnevnice?Moj suprug je preminuo od karcinoma pluca , a sigurna sam da je to posledica ratnog angazovanja. Nije jedini primer samo u mojoj ulici preminuli su jos dva coveka koji su ucestvovali u odbrani Kosova. Zalosno je jer moja cerka, student , nije mogla da ostvari penziju koju je suprugu odobrena jer na Kosovu nikakav dokument ne postoji da bi dokazala i ostvarila penziju a gde li ratne dnevnice. Sramota sta se radi jer upravo s se na tv leskovac vodi razgovor o dnevnicama i ko sve uzima novac. . Stvarno smo jadan narod i nije cudo sto deca masovno odlaze iz zemlje jer ovde nema sta da traze i cemu da se nadajau. Nema pravde.

 5. Sta je s veteranima koji su umrli od karcinoma pluca i drugih oblika.. Da li se ceka da vecina veterana nestane pa ce se tad setiti da isplate. Samo u mojoj ulici tri lica ratnih veterana od kojih je i moj suprug umrli od karcinoma pluca koji su dobili od drzave kao uspomenu. Cekaju da svi svi nestanu pa ce se onda desiti isplata. Bravo za drzavu pa da vidim gde ce naci coveka sa jakim patriotskim osecanjem jer nam mladi ljudi beze iz zemlje. Kome ce ova divna zemlja ostati?

Comments are closed.