PRIJEMNI ISPIT Matematika teža od srpskog, problem trema i poslednja 3 zadataka

PRIJEMNI ISPIT Matematika teža od srpskog, problem trema i poslednja 3 zadataka
Podeli:

Leskovačkim svršenim osnovcima danas je matematika na prijemnom ispitu za srednju školu zadala velike glavobolje, za razliku od srpskog jezika, kojeg su juče polagali.

Grupa osnovaca iz škole „Josif Kostić“ u centru grada, ali i učenici iz drugih škola rekli su Jugmedii da uglavnom nisu ili su traljavo uradili tri poslednja zadatka iz testa. Neki su uradili po 10 zadataka, drugi su predavali skoro prazne papire, a većina tvrdi da je uradili sigurnih 14 zadataka.

Ipak, mali broj njih je uradio 20., poslednji zadatak.

Tražili su da se izračuna zapremina prizme. Data nam je stranica i ugao između stranice i dijagonale. Radili smo to na časovima, ali nismo mogli da se setimo formule, više smo vežbali neke druge stvari“, pričaju osmaci.

Jedna od retkih kojoj ni jedan zadatak nije predstavljao problem je Maša Stamenković, đak generacije „Josifa Kostića“, koja objašnjava kako je rešila taj famozni 20. zadatak.

Našla sam visinu jer mi treba zapremina, onda sam ubacila visinu u formulu za zapreminu jer sam već imala ivicu, i zadatak rešila“.

Sutra osnovci polažu treći deo prijemnog ispita za srednje škole, takozvani kombinovani test koji obuhvata nekoliko predmeta.

Trodnevno mučenje i za decu i roditelje, kažu pojedini profesori koji su danas dežurali i suočavali se sa ogromnom tremom dece, kažu da je jednostavno – nehumano.

Uprkos tome što smo ih pripremali na koji način da savladaju tremu, pojedina deca su se sve vreme tresla upravo od treme. Većina nas smatra da bi ovaj prijemni ispit za mladu decu trebalo skratiti, ali prosvetne radnike i onako niko ni za šta ne pita, ponajmanje decu i roditelje“, komentariše profesor koji zahteva anonimnost.

Milica Ivanović


Podeli:
  1. Ovo je cisto maltretiranje dece, umesto da ih upisuju po bodovima, da ukinu prijemne ispite, to je stres za dete od 15godina.
    0    0
  2. Decu treba testovima ispitivati, da se na njih naviknu. Onda nema protekcije, tatinih i maminih sinova i kceri pa ko zasluzuje na nauke a ko ne zasluzuju-u pastire!
    0    0

Comments are closed.