PRIVREDNA KOMORA Bela kuga se ne rešava pampersima i cuclama već ekonomijom

PRIVREDNA KOMORA Bela kuga se ne rešava pampersima i cuclama već ekonomijom
Podeli:

VRANJE -Regionalna privredna komora Leskovac i odeljenje u Vranju, započeli su obuku privrednika i primarnih proizvođača o formiranju zadruga sa ciljem poboljšanja njihovih uslova rada i povećanja prodaje i proizvodnje.

Ove obuke predstavljaju zajedničku akciju Komore i Saveza zemljoradničkih zadruga, kako bi zainteresovane upoznali sa regulativama novog Zakona o zadrugama donetom prošle godine,  koji nudi bolji odnos države prema zadrugarstvu i pogledu imovine proizvođača.

Prvi radni sastanak u pogledu savetovanja održan je za meštane sela Ranutovac kao i okolnih sela. Branislav Popović iz Regionalne privredne komore Leskovac kazao je da svako selo ili mesna zajednica koja ima interesovanje treba da se javi predstavnicima Zemljoradničke zadruge i njihovim stručnim službama radi organizovanog osposobljavanja i edukacije za formiranje zadruge.

„Bela kuga se ne rešava pampersima i cuclama već ekonomijom“ zaključuje Stojković.

„Oni će čuti šta je to zadruga, koliki je njen značaj u Evropskoj Uniji, iz kojih fondova se finansira i pomaže opstanak i razvoj zadruge i da se nakon toga odluči o formiranju Izvršnog odbora i Skupštine za formiranje nove zadruge“ pojašnjava Popović.

Milorad Stojković, predsednik Saveza zemljoradničkih zadruga za Jablanički i Pčinjski okrug rekao je da su poznate činjenice da zadrugarstvo predstavlja korporativne osnove i oslonac poljoprivrednog razvoja u zapadnim zemljama.

„Mi ćemo da ih upoznamo sa prednostima zadruga, sa njihovim nedostacima toga što proizvođači sami rade, kao i toga što podižu voćnjake, a ne obaveštavaju nikoga. Podizanje malih voćnjaka stvara velike probleme u pogledu otkupa i formiranja otkupne cene“  rakao je Stojković.

Stojković dodaje da je veliki problem to što se trenutno odvaja deset puta manje novca za isti broj direktno zapošlenjih u poljoprivredi , nego što je to slučaj u industrijskoj proizvodnji, jer u poljoprivredi imamo najveće moguće kapacitete , znanje i iskustvo.

„Jedan zapošljen u poljoprivredi zapošljava još pet,šest u drugom gradu, što bi rezultovalo naseljavanjem sela, mladi bi se vratili sa rešavanjem životnih uslova za njihovui egzistenciju. Mi bismo kao rezultat u apsolutno kratkom roku  rešili socijalne i ekonomske probleme, pa čak i bele kuge“ ubeđen je Stojković.

Budući da , po Stojkovićevim rečima, ni Ministarstvo poljoiprivrede ni Lokalna samouprava neće ni reč pomnenuti o zadrugama i udruženjima, ovakvim sastanicima nastoji se da se isprave greške, budući da se  ovaj  predlog, tiče  rešenje, investicija u domaćim gazdinstvima.

Milan Zdravković


Podeli:
 1. Nećete još dugo 22. juna 2016., 11:38 pm

  Da, u „cucla ekonomijama“ privredne cucle od komora mogu ljudima ovako da premazuju pamet.
  0  0
 2. Gradjanin pokorni 23. juna 2016., 12:25 am

  Ali gde su svi oni grci, kinezi i ostali sto je onaj bulutin dovodio?
  0  0

Comments are closed.