Profesori sa Kembridža i Oksforda u leskovačkom muzeju

Profesori sa Kembridža i Oksforda u leskovačkom muzeju
Podeli:

Na studijskom putovanju kroz Srbiju, grupa profesora sa univerziteta Kembridž i Oksford posetila je Stalnu postavku Narodnog muzeja u Leskovcu i lokalitet Caričin grad.

Profesori arheologije, botanike i genetike sa ova dva prestižna univerziteta su se, zajedno sa Vujadinom Ivaniševićem, rukovaocem projekta Caričinog grada, i kustosom Narodnog muzeja Srbije, upoznali juče sa lokalitetom i njegovom istorijom, dok su u leskovačkom muzeju mogli da vide deo pokretnog materijala  sa lokaliteta, kao i da se kroz nagrađenu stalnu postavku upoznaju sa bogatom istorijom Leskovca.

Naročiti interes, pored antičkog doba, uvaženi gosti su iskazali i za period između dva svetska rata i leskovačku tekstilnu industriju.

Nakon razgledenja lokaliteta i stalne postavke, gosti su se zadržali u dužem razgovoru sa v.d. direktorom Narodnog muzeja Mirom Ninošević, i njenim saradnicima.

Prilikom razgovora interesovali su se o samom  muzeju, stručnim odeljenjima muzeja, radu sa najmlađim posetiocima, uslovima za istraživanje i žaštitu kulturno istorijskih spomenika, te budućim planovima muzeja.

Tom prilikom u knjizi utisaka zapisano je sledeće : „Uživao sam u postavci koja je spojila mnoštvo predmeta sa raznih lokaliteta u jedan širi kontekst, i naročito u 3d prezentaciji Caričinog grada“ -Džon Parker, direktor botaničke bašte Univerziteta Kembridž.

(Kraj)


Podeli: