Protest studenata na svečanoj dodeli diploma

Protest studenata na svečanoj dodeli diploma
Podeli:

Današnju ceremoniju dodele diploma prvoj generaciji subotičkog Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu obeležio je protest dela studenata koji smatraju da su diskriminisani zbog odluke fakulteta da retroaktivno plate školarinu.

Reč je o 21 studentu iz Vranja, Vladičinog Hana, Trgovišta i Kosova.

Oni su istakli transparente sa zahtevima kada je počela svečanost na kojoj je dekan subotičkog fakulteta Aleksandar Grubor delio diplome.

Svi studenti sa ovog fakulteta bili su oslobođeni plaćanja školarina, ali su naknadnom odlukom, iza koje, tvrde, stoji sadašnji dekan, izuzeti oni van područja Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Kada je došao novi dekan Aleksandar Grubor koji je od samog osnivanja odeljenja u Bujanovcu 2011. godine bio prodekan za nastavu, prodekan za finansije, član Nastavno-naučnog veća fakulteta i aktivno učestvovao u donošenju i sprovođenju odluka, odjednom se sve promenilo, i to neposredno pred početak zimskog semestra i upisa godine, i jedino se od nas dvadeset jednog, koji nismo sa područja opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, sada traži da retroaktivno platimo školarinu za školsku 2015/2016. da bismo mogli da se upišemo na narednu godinu“, kažu studenti.

Školska godina košta blizu 100.000 dinara, a neki od studenata koji su danas protestovali moraju da plate po dve školarine. Odluka o plaćanju stigla je pre početka prijave ispita.

Podsećamo Vas na Zakon o zabrani diskriminacije koji je direktno zasnovan na odredbama Evropske konvencije o ljudskim pravima,  dok je odredbom člana 21. Ustava RS propisano da su pred Ustavom i Zakonom svi jednaki, svako ima pravo na jednaku zakonsku zaštitu bez diskriminacije, zabranjena je svaka vrsta diskriminacije, neposredna ili posredna, po bilo kom osnovu, a naročito po osnovu rase, pola, nacionalne veroispovesti, političkog ili drugog uverenja, imovnog stanja, kulture, jezika, starosti i psihičkog ili fizičkog invaliditeta“, navodi se u pisanoj rekaciji studenata, uz podsećanje da su sredine iz kojih dolaze takođe veoma siromašne.

Na kraju svečanosti ovim studentima se obratio dekan rekavši da odluka ne zavisi od njega, te da mora da se poštuje zakon. Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Koordinacionog tela za jug Srbije i OEBS, kojima su se studenti u međuvremenu žalili.

Milica Ivanović


Podeli: