RADAN PLANINA proglašena za reprezentativni PARK PRIRODE

RADAN PLANINA proglašena za reprezentativni PARK PRIRODE
Podeli:

Vlada Republike Srbije donela je na danas održanoj sednici uredbe o proglašenju parkova prirode „Zlatibor“ i „Radan“, jer prema svojoj geološkoj i biološkoj raznovrsnosti ove oblasti zaslužuju status reprezentativnih primera na teritoriji Srbije.

Uredbe omogućavaju zaštitu šumskih staništa i očuvanje divlje faune, kao i nepokretnih kulturnih dobara. Park prirode „Zlatibor“ obuhvata blizu trećine celokupne flore Srbije, od kojih su mnoge od nacionalnog i međunarodnog značaja, dok se u sastavu parka prirode „Radan“ nalazi najveći i najviši vulkanski kompleks u Srbiji.

Za upravljača ovih zaštićenih oblasti predloženo je Javno preduzeće „Srbijašume“.

Tako je vizija nekolicine entuzijasta, započeta 2008.  godine  delimično ostvarena, kada je u Pitanju Radan planina, koja se prostire u atraima opština Bojnik, Medveđa, Prokuplje i Kuršimlija.

 

Odluka u Radan Planini bazirana je na  dokumentu čiji je naziv Prostorni plan predela posebne namene Radan planina.

Ovu studiju je uradio Institut za urbanizam i arhitekturu Beograd. Ovome je predhodila odluka Vlade Srbije iz 2010. godine da se prustupi izradi prostornog plana. A na  samom  početku je Studija iz 2002. godine Zavoda za zastitu prirode RS,  kroz koju su valorizovane vrednosti područja.

Tim dokumentima obuhvaćeno je, inače, 466 kvadratnih kilometara. U okviru Parka prirode Radan  planirano je i postojanje  geoparka Đavolja varoš.

Detalji jučerašnje odluke Vlade Srbije znaće se objavljivanjem u Službenom glasniku.

Milica Ivanović

 

 


Podeli:
  1. Ovde je potpuno zapostavljen brat Gorana Dzavtica, Bojan Dzavtic, direktor turisticke organizacije Lebane. Elokventan, nacitan i brat jos elekventnijeg i nacitanijeg brata mu. Pa taj sto je uradio za razvoj turizma u Lebanu, na Radan planini, tek ce da se pisu studije o tome.

  2. Konacno. Hvala Vladi Srbije mada treba sacekati da se vidim sta ce od svega toga biti. Jer papir trpi sve. A negde sam procitao da od onog puta biti nista nece.Da ne zaboravim, hvala Jugmedii sto godinama na primeran nacin promovise nasu planinu i Caricin grad.

  3. Pa evo primera,sto kazu -sto juznije to tuznije,da su do sada sredili Radan planinu izgradili hotele,i renovirali postojeci,,biznis bi cvetao,eto para,,,,ali ne znaju ljudi sta ces

Comments are closed.