Rat saopštenjima: ZZJZ odgovorio gradonačelniku Milenkoviću

Rat saopštenjima: ZZJZ odgovorio gradonačelniku Milenkoviću
Podeli:

VRANJE- Sukob na relaciji lokalne samouprave i Zavoda za javno zdravlje Vranje produbio se novim saopštenjem direktorke Zavoda u kome se  tvrdi da gradonačelnik Slobodan Milenković, pored niza neistina još uvek nije dao odgovore na neka bitna pitanja.

Nakon objave grada da je posao sistemske deratizacije pripao firmi „Visan“ iz Zemuna, kao i da je ova firma bila jedini učesnik tendera, Zavod za javno zdravlje iz Vranja poslao je saopštenje javnosti u kojem se kao razlog  njihovog  izostanka navodi da posao na tenderu nije odgovarao zahtevima struke u procesu zaštite stanovništva od zaraznih bolesti,kao i da sama javna nabavka ima sva obeležja klasičnih komercijalnih aktivnosti, a ne opšte preventivne mere, propisane zakonom.

Gradonačelnik je u svom odgovoru Zavodu, putem saopštenja, odbacio sve optužbe uz pitanje zbog čega posao deratizacije nije dodeljen ovoj zdravstvenoj ustanovi u nekoj drugoj opštini, da bi u najnovijem saopštenju iz  Zavoda, direktorka Milena Mišić optužila grad za kršenje odredbi Zakona za javno zdravlje.

„Grad je obavezan odredbama tog zakona da podržava i aktivno učestvuje u programima i aktivnostima koje predlažu, sprovode i koordiniraju instituti i zavodi za javno zdravlje kao nosioci delatnosti u oblasti javnog zdravlja.Jasno iz iznetog proizilazi da je Grad Vranje, raspisivanjem tendera pre donošenja odgovarajućeg programa, na predlog i u koordinaciji sa teritorijalno nadležnim zavodom za javno zdravlje, prekršio navedene odredbe Zakona o javnom zdravlju, za šta je propisana i odgovarajuća prekršajna odgovornost.“ kaže se u saopštenju između ostalog uz konstataciju da gradonačelnik kao i njegovi prethodnici ili ne čitaju te informacije iz Zavida sa predlozima odgovarajućih mera ili ih saradnici o tome ne informišu .

“S tim u vezi, upoznajemo javnost da Zavod vrlo uspešno izvodi dezinfekciju, dezinsekciju i deratizacijuu najvećem broju javnih preduzeća, ustanova, privrednih društava u svim lokalnim samoupravama Pčinjskog okruga.
Očigledno da gradonačelnik ima krive informatore i saradnike, pa je dozvolio  sebi luksuz iznošenja ovakvih neistina “  stoji u odgovoru Zavoda u kome se i dodajeda je ova ustanova dobila niz pohvala od strana Ministarstva zdravlja na sprovođenju mera u objektima za boravak migranata u Preševu.

“Objavite već jednom kog su profila i koje su kompetencije ta lica iz Službe za javne nabavke koja su nam dala „potrebne“ odgovore i koja su utvrdila i definisala potrebe za navedenim „vasionskim brodovima“ i „atomskim bombama“.
Ako ih upoznaju, možda onda od njih zaista i nešto novo nauče naši specijalisti: epidemiolozi, sanitarni inženjeri, dr veterinarske medicine i inženjeri za zaštitu bilja “ piše u saopštenju.

Na kraju, iz ove ustanove pozivaju gradonačelnika da se upozna sa načinom i programom izvođenja preventivne deratizacije i sa ostalim programima javnog zdravlja kao i otklanjanja iznetih nesporazuma a sve u interesu zaštite zdravlja građana.

Milan Zdravković


Podeli:
  1. Tender je raspisan pre nego je Zavod dao program, što zahteva zakon. Ko je pisao uslove iz tendera (skrojenog tako da posao dobije jedna firma iz Zemuna) i sa kim iz gradskih vlasti – poznato je. Posao vredan 4000000 dinara ili oko 150 prosečnih mesečnih vranjskih plata, dobija onaj ko ga je MORAO dobiti. Pare odlaze u Zemun. Vranje časti.
    Gradonačelnik ljut. Smenjuje direktorku, lokalpatriotu, koja štiti svoju firmu i neće da krši zakon.
    A mi?
    Mi ćutimo. Baš nas briga. Dok i na nas ne dođe red.

Comments are closed.