Seminar DRI u Leskovcu

Revizor: Niko nije pozitivno ocenjen, Cvetanović: Izveštaj bio stresan (VIDEO)

Leskovac je primer dobre prakse jer su ispravljene sve nepravilnosti navedene u izveštaju državnog revizora

Revizor: Niko nije pozitivno ocenjen, Cvetanović: Izveštaj bio stresan (VIDEO)
Podeli:

Vrhovni državni revizor za sektor lokalnih samouprava u Srbiji Duško Pejović izjavio je danas u Leskovcu da ni jedna lokalna samouprava nije dobila pozitivnu ocenu od Državne revizorske institucije (DRI) posle kontrole njihovih poslovanja.

Imamo grupu jednih gradova koji su blizu pozitivne ocene, ali još nema pozitivne ocene u jedinicama lokalne samouprave. Ne zato što mi ne umemo da damo tu ocenu, umemo, no zato što nema stečenih uslova i kriterijuma da mi damo takvu ocenu„, kazao je Pejović, ne precizirajući da li govori o lokalnim samoupravama na teritoriji cele Srbije, ili samo o onima na jugu Srbije.

On je na „prevetivnom“ seminaru sa predstavnicima 34 opštine i gradova sa juga Srbije ocenio da su ljudi u lokalnim samoupravama odgovorni, ali da ovde ima više potreba nego novca.

Vidmo da je poštovanje propisa na zavidnom nivou, ali  pored toga ima nepravilnosti koje se nepotrebno stvaraju, koje se nepotrebno čine iz godine u godinu i naš zadatak je da vam ukažemo na njih, jer ih činite iz obične navike, prenoseći iz godine u godinu, radeći, a misleći da je to ispravno, sve dok vam ne kažemo da to nije ispravno„, dodao je.

Cilj sastanka je bio, kazao je, da se čuju iskustva koje imaju revizori i da se objasne nejasnoće.

Nećemo govoriti kako ovde danas nešto treba raditi, nego ćemo govoriti kako nešto ne treba raditi kako biste vi zaključili šta je potrebno ispravno uraditi. Imamo ogromna iskustva, ostalo je još 16 jedinica lokalnih samouprava u ovom delu Srbije koje nismo kontrolisali – Gadžin Han, Blace i Crna Trava. U svim opštinama smo bili bar jedanput, a u gradovima dva puta, u nekima i tri puta”, istako je revizor Pejović.

On je posebno govorio o revizorskom izveštaju za grad Leskovac za 2015. godinu, rekavši da su ispravljene sve primedbe posle izveštaja DRI.

Ovaj grad smo odabrali jer on može biti primer dobre prakse. Kada smo vršili redovnu revizuju prošle godine, imali smo niz nepavilnosti otkrivenih, i to smo napisali u izveštaju kojeg ima na sajtu. Medjutim, prepoznali smo, i  lično sam prepoznao, nameru i aktivnost prvoga čoveka ovoga grada, koji je odmah pristupio ispravkama i te ispravke i to popravljanje stanja može biti primer za ostale. Gradonačelnik Cvetanović i njegovi saradnici su pristupili ispravkama koje smo mi pozitivno ocenili. Oni sada imaju izveštaj od revizora koji kaže da je stanje mnogo bolje i da je ispravljeno. Pod uslovom da se to ne iskrivi, stanje vam je sada  mnogo bolje, i odlično je i treba držati taj kurs„, poručio je vrhovni državni revizor.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović pojasnio je da je sveobuhvatna revizorska kontola trajala od februara do oktobra 2016. godine.

„I dajte nam tu pozitivnu ocenu, pa neka bude dvojka“

To je process koji je bio veoma zahtevan i sadržajan, pa rekao bih, na moment i stresan. Iz nacrta izveštaja smo videli da dosta stvari koje se tiču procedura nismo radili na odgovarajući način. Sa druge strane bili smo zadovoljni jer izveštaj nije pokazao nenamensko i nezakonito trošenje sredstava, nema pronevera niti, pak, namere da se nekome pomogne i omogući stvaranje materijalne koristi. Nakon dobijenog izveštaja krenuli smo u ozbiljan posao ispravljanja nepravilnosti„, objasnio je Cvetanović, rekavši da su ranije kontrole gradskog budžeta trajale po tri dana „licem u lice“.

O je ipak prizano da je kontrola DRI bila od izuzetnog značaja za leskovačku lokalnu samoupravu „u smislu našeg pozitivnog pristupa poslu i rešenosti da se sve uočene nepravilnosti otklone“.

S tim u vezi naveo je da u toku 2017. godine izvršena reorganizacija iz 11 u jednu gradsku upravu, čime je postignuta i ušteda u budžetu. Neke su uprave, kazao je, davale otpor, kao Pravobranilštvo i ALER, ali su na kraju morali da postupe po preporukama.

I sam je izneo primdbe u slučajevima kada grad pomaže neke ustanove koje nisu u sklopu lokalne samouprave, kao, na primer, vatrogasce, pa zbog toga on od strane DRI bude kažnjen, a učesnicima skupa je poručio da se ne ustežu i pitaju revizora sve što im je nejasno.

DRI – kaznena jedinica

To što oni nisu za prevenciju nego su kaznena jedinica, nema veze„, zaključio je gradonačelnik Leskovca, koji je prethodno objasnio da je dolaskom na vlast krajem 2012. godine zatekao dug od 2 milijarde dinara, odnosno 65 posto od ukupnog budžeta.

Na seminaru se, inače, govorilo o svim postupcima koje sprovodi DRI tokom revizije, o pripremi i donošenju budžeta, o prihodima i rashodima, javnim nabavkama i ostalim delovima finansijskog izveštavanja, te o bilanasnim stanjima – aktivi, pasivi, potraživanjima, obavezama, imovini, popisu..

Bilo je reči i o odazivnom izveštaju i o njegovoj važnosti.

Prvi cilj našeg rada je dati ocenu o vašim finansijskim izveštajima, a drugi i osnovni cilj je obavestiti narodnu skupštinu kako budžestki korisnici troše javna sredstva i kako upravljaju poverenom javnom imovinom i kako radeći to dvoje poštuju javne propise„, zaključio je revizor Duško Pejović uz poruku da se čitaju izveštaju državnog revizora.

Današnji seminar u Leskovcu pod nazivom „Dosadašnja iskustva Državne revizorske institucije u postupku sprovođenja revizije finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja jedinica lokalne samouprave“ održan je u organizaciji DRI i švajcarske agencije UNDP, koja finansira projekat na temu odgovornog i efikasnog upravljanja javnim finansijama.

Milica Ivanović


Podeli:
 1. Jovan Jovanović 07.11.2017., 17:09

  I toliko, ne saznasmo ko je dobio prekršajne a ko krivične.. Smešna država pa takav i grad, sve institucije razvaljene.

  • organizovana kriminalna grupa 08.11.2017., 07:01

   Ja sam razumeo da se revizor dodvorava Cvetanovicu i elitnim jurisnim jedinicama SNS. Gospodine revizore dali ste vi profesor srpskog kezika koji ocenjuje lepo pisanje, ili pricamo o kradjama i lopovlucima. Dali su prekrsajne i krivicne prijave podnete imenom i prezimenom tom i tom i zasto. Dali ovoliki Ugovori o delu nizasta imaju svoje opravdanje, pogotovu ako je na snazi Uredba o zabrani zaposljavanja. Shvatajuci budzet kao jedinstvenu celinu na nivou Srbije, ja sam shvatio da ste oteli od penzionera, a te pare dali partijskim aktivistima, nizasta. Razocarao me vas sarlatanski pristup i nemozete me ubediti u pricu koju ste ispricali. Nastupili ste kao politicar, a ne kao strucno lice. Osnovano sumnjam da ste i vi omastili brk.

   • analiticar tekucih zbivanja 08.11.2017., 12:50

    Jeste culi vi iz Organizovane kriminalne grupe. Rusi dali pare Tomi Nikolicu za osnivanje nove stranke. Urusice se SNS sa sve svojim revizorima, kao piramidalna stednja Jezde i Dafine. Zaista ce to biti lepa predstava. (Vest objavljena na naslovnoj strani Blica)

   • Penzionerima ste vi gospon organizovana kriminalna žuta grupo oteli i pretilo im je ukidanje, da niste najureni s vlasti. Ne lijte džaba krokodilske sluze, Srbija suzama ne veruje, pogotovo ne krokodilskim.

  • imate izvestaj na zvanicnom sajtu DRI nista nije skriveno

  • ajmo na pivo 08.11.2017., 08:49

   Ko je dobio prekrsajne a ko krivicne prijave nece se nikad ni saznati. I revizor i Cvetanovic pripadaju istom timu. Vrana , vrani oci ne vadi. Kad ovi odu sa vlasti, tad ce se saznati prava istina. A sustina je dali je kod podnetih krivicnih prijava bilo kradje drzavnih para ili nije.

  • U zuto doba revizori nisu smeli ni da privire. Grad Leskovac je ispravio sve nedostatke, zato smo pohvaljeni od strane revizora, a to i pokazuje koliko se danas institucije postuju.

   • Ne seče granu na kojoj sedi 09.11.2017., 08:52

    Tačno. I tada su bili drugari sa gradonačelnicima, pajtali se sa njima, ja tebi kadijo… Pejović je državni revizor već 14 godina, a svoj posao izgleda da radi tako što se ne meša isuviše u svoj posao. Dobro njemu, fobro gradonačelnicima. A šta ste vi očekivali?

 2. Dzaba vam peglanje,vi ste to uradili!Da je ovo uredjena zemlja nema ispravke i popravke,medjutim ovde vam sve prolazi!Kako vas nije sramota za ove propuste?!

  • konane ne lupaj, koji propusti, sto je protivgradnim strelcima isplacen deo novca iz gradske kase za ono sto rade, zar mislis da je 3,4 hiljade dovoljno za takav posao, sto su tehnoloskom fakultetu dali novac za odrzavanje manifestacije i slicno

   • Zasto su podnete i kome krivicne prijave. Zbog protivgradnih strelaca sigurno nisu. Zbog tehnoloskog fakulteta sigurno nisu. Krivicne prijave se ne popdnose zbog proceduralnih gresaka, tu moze eventualno prekrasajna prijava. Krivicne se podnose zbog pljacke, stete iz nehata(citaj neznanja)…

 3. Dobro rečeno – kaznena jedinica. Pazi bogati ni jedna lokalna samouprava nema pozitivnu ocenu? Kažnjavaju ljude kako bi opravdali svoje visoke plate. Užas!

 4. dokaz opoziciji 07.11.2017., 19:17

  Ja bih skrenio pažnju na deo Cvetanovićevog govora u kome pred REVIZOROM ponavlja ono što je sve vreme tvrdio a to je da jeste bilo proceduralnih grešaka, a bilo ih je svuda kako i sam revizor priznaje, ali da nije bilo PRONEVERA i ZLOUPOTREBA, što je ustvari i najvažnije u celoj priči. Jer da nije tako on ne bi smeo tako nešto da tvrdi pred revizorom, koji je inače bio blizak DS-u. Dakle, voleo bih sada da znam čime će se leskovačka opozicija baviti u Skupštini Grada? Što se ovog slučaja tiče, završena priča tim pre što su sve greške ispravljene i što je Leskovac grad na koga treba i drugi da se ugledaju.

  • Kada bi opozicija imala bar malo morala i časti, sada bi trebalo da uputi izvinjenje gospodinu Cvetanoviću zbog svih neosnovanih i zlonamernih napada.

   • Da se opozicija izvini vlastima i tatku što im je …ao majku, izvinite na rečniku.

   • Ma ne lupetaj gluposti ovi nebi trebalo da podignu glavu i pogledaju narod u ocisve su unistili omladina napustila grad izvrsili su ….d na svoj narod!

  • Kako ti brzo završavaš priče kada vas uhvate u pljačkama i mahinacijama. A šta ćemo sa krivičnim, pazi, krivičnim prijavama protiv, za sada, NN lica? Ili hoćeš da kažeš da tada revizor nije imao pojma (tako ste pričali) pa pogrešio a sad je naučio pa neće više? Jel` znaš ti kad se piše krivična prijava? Po tebi su i Vulin , Savamala, Siniša Mali…završene priča? Samo da te razočaram, ove priče tek treba da se ispričaju i ispričaće se, kad-tad.

 5. E moj revizoru, kako se dodvoravaš leskovačkom šerifu, cccc

  • da je ovaj covek sklon dodvoravanju onda ne bi bilo da nijedna lokalna samouprava ne dobije pozitivnu ocenu

 6. Ko radi taj i gresi. Bitno je da nije rec o krupnim greskama i da je Leskovac grad za primer ostalima. E sad kad smo i to resili, sta li ce sada da se zamera aktuelnoj vlasti. Jasno je da se radi, da se gradi…ostadoste bez argumenata dragi kriticari.

 7. Revizor je rekao da je Leskovac ok, e sad da vidim stace opozicija, a posebno glasnogovornik dr Zdravkovic da kazu na sve. Dugujete Cvetanovicu i svima u skupstini veliko izvinjenje. Opzicijo bolje cutite vise.

  • Miroslav je upravu, pa dosta mi je vise da gleda sou program kad je skupstinska sednica, Cakic, Zdravkovic i obrnuto i dokle vise. Epa revizor Vam je zapusio usta na Vasim ispraznim politickim pricicama.

  • Sta ok?!Krali su!!

  • Miroslav nije u pravu.Zakljuceno je da je bilo gresaka i da su one ispravljene.Ne znam da li su to slovne ili gramaticke greske.Da su takve kontrola ne bi trajala DEVET meseci.,,Peglaju,,se papiri,IDU IZBORI.Na kraju sve se sazna,,i gora usi ima,,

 8. Ispravljene su sve nepravilnosti, te ne vidim razlog za ove negativne komentare. Zar nije suština da se radi na uklanjanju nedostataka?

Comments are closed.