Pet sela traži niže cene svešteničkih usluga

Pet sela traži niže cene svešteničkih usluga
Podeli:

LESKOVAC – Predsednici pet Mesnih zajednica iz porečkog kraja traže od paroha crkve u Bunuškom Čifluku da preispita visinu svojih usluga. U pismu koje su potpisali predstavnici sela Radonjica, Gornja i Donja Bunuša, Čifluka, Todorovca i Miroševca  naveli su da stanovnici ove parohije ne pristaju  da svešteničke usluge povodom krsnih slava ne budu veće od 200 dinara a ne 500 dinara koliko se trenutno naplaćuje „svetenje vode“.

Ljubiša Cakić, predsednik  jedne od Mesnih zajednica koje su potpisnice ovog dopisa kazao je za „juGmedia“ da ova parohija broji 1200 domaćinstava.

–   Građani sve teže žive jer jedva sastavljaju kraj sa krajem. Istovremeno određuju se cene svešteničkih usluga koje građani jednostavno ne mogu da plaćaju. Ocenili smo da se tako pravi katastrofalna greška jer se crkva na taj način udaljuje od svog narfoda, kazao je Cakić i dodao da je narod kategoričan u stavu da i sveštenstvo mora živeti prosečnih standardom svojih komšija.

U leskovačkom kraju svešteničke usluge za venčanja i sahrane kreću se od 5000 do 7000 (Grdelica) hiljada dinara, krštenja su od 5 do 6 hiljada dinara. Parohijani porečkog kraja posebno negoduju što njihov sveštenik naplaćuje i zakazivanje usluga 400 dinara a još toliko mora da plati domaćin ukoliko želi da crkveni obred snimi kamerom.


Podeli: