Rumuni pokreću proizvodnju sendvič-panela početkom jeseni

TeraSteel kompanija stigla u Leskovac, u bivši Interlemind

Reč je o delu fabrike u Leskovcu koja je i ranije proizvodila sendvič-panele, kupljene na aukciji iz stečaja za 4,3 miliona evra. U njoj će raditi 40 Leskovčana, kada fabrika počne da radi punim kapacitetima
Rumuni pokreću proizvodnju sendvič-panela početkom jeseni
Podeli:

Rumunska firma TeraSteel, koja je nedavno kupila deo fabrike Interlemind, počeće sa proizvodnjom traženih građevinskih sendvič-panela početkom septembra ili oktobra ove godine, a 17 radnika se već obučava u pogonima te kompanije u Bistrici na severu Rumunije, gde je njeno sedište.

 

Predstavnici TeraSteel Srbija održali su danas konferenciju za leskovačke medije s ciljem da javnost upoznaju sa svojim ciljevima i planovima, a prema onome što su izneli, stiče se utisak da se radi o ozbiljnoj kompaniji.

Došli smo da ostanemo”, rekao je generalni direktor TeraSteel Srbija Aleksandru Stanean na pitanje Jugmedie, a izvršni direktor ove kompanije Zoran Cvejović naglasio je da su Rumuni uložili sopstveni kapital, da u skorijoj budućnosti neće tražiti subvencije, da nemaju obaveze prema bivšim radnicima i državi, te da su “svoj na svome”.

U međuvremnu je rumunska kompanija počela sa planiranim ulaganjima od 2,7 miliona evra u reparaciju fabrike, pre svega zatačenih mašina, koje su već u Italiji kod proizvođača. Drugi deo tog novca iskoristiće se za uvođenje još jedne, nove linije – izrada sendvič-panela od kamene vune.

Dodatno planiramo da obezbedimo još 4 miliona evra za obrtni kapital, odnosno, za repromaterijal i za plate radnika, a uvešće se i gas kao energent”, kazao je Stanean, rekavši nezvanično da će plate zaposlenih biti duplo veće od minimalne zarade u Srbiji.

Kada se fabrika u Leskovcu završi, biće bolja i produktivnija od one u Rumuniji”, naglasio je direktor TeraSteel Srbija.

U TeraSteelu će 30 ljudi raditi na automatizovanim mašinama, a 10 u administraciji

Rumunska fabrika TeraSteel, koja je deo krovne kompanije Tera Plast Grupe sa 120 godina dugom tradicijom i sa 950 zaposlenih, već 10 godina proizvodi sendvič-panele i čelične konstrukcije od poncinkovanog lima i lider je u Rumuniji.

Deo Interleminda, onaj noviji deo koji su Bugari podigli sa oko 8 miliona evra i koji je je pre prodaje sud odvojio od stare livnice, kupljen je, rečeno je, na aukciji, po početnoj ceni jer su Rumuni bili jedini ponuđači.

Mogli smo da čekamo drugu aukciju jer bi cena verovatno bila niža, ali nismo hteli da kalkulišemo”.

Njihov cilj je da godišnje u Leskovcu proizvode 2,2 miliona metara kvadratnih sendvič-panela, budući da je tehnologija slična onoj u rumunskoj fabric, i da svojim proizvodima pokriju Srbiju, gde je “potreba veća od ponude”, kao i tržišta zemalja bivše Jugoslavije, Bugarske, Albanije, ali i Mađarske, južni deo Rumunije i severni deo Grčke.

“Jedan od razloga što smo došli u Srbiju je kvalitetna radna snaga”

Naš cilj je i da naši radnici budu zadovoljni. Od 1. avgusta pa naredne dve nedelje prvih 17 će se obučavati u našoj fabrici u Rumuniji, s obzirom da 4 godine nisu radili u Leskovcu, a edukacije će biti u kontinuitetu. Kao i u Rumuniji, organizovaćemo tim bilding, odnosno, druženje s radnicima, ali mi smo i društveno odgovrna kompanija pa neće izostati ni akcije u zajednici. Međutim, pre svega želimo da krenemo i ustalimo proizvodnju”, rekla su dva direktora, koji, tvrde, nemaju ništa protiv ni kada je u pitanju sindikalno organizovanje, ako za tim ima potrebe i ako je u skladu sa zakonima Srbije.

Inače, investicija u Leskovcu je do sada najveća investicija rumunske firme TeraSteel i prva u Srbiji.

Među 17 anagažovanih radnika većinu, kako je rečeno, čine bivši radnici Interleminda, koje je pozivao poslednji direktor te fabrike, ali su svi oni prošli brojne intervjue.

Milica Ivanović


Podeli:
  1. Znaci mesko nece da zaposljava? Ako ima meato u opstinu jos za botovi
    0    0

Comments are closed.