Ružić: Za poreske reforme šest miliona franaka

Ružić: Za poreske reforme šest miliona franaka
Podeli:

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je danas u Nišu da će 40 opština i gradova u Sbiji moći da konkuriše za dobijanje pomoći kako bi završili reforme u oblasti oporezivanja imovine koje će omogućiti da se njihovi budžeti pune što više iz izvornih prihoda.

Ružić je rekao da će opštinama biti na raspolaganju šest miliona franaka koji će biti obezbedjeni zahvaljujući odličnoj saradnji sa švajcarskom vladom.

Prvih pet opština koje budu pokazale veliki pomak u obuhvatu poreza na imovinu podeliće milion franaka“, istakao je Ružić na naučnom skupu“Putevi integracije – znanje i imanje“ na niškom Univerzitetu.

On je rekao da to nije mali iznos za opštine poput Trgovišta i Kuršumlije, i one će moći tim parama da izgrade vrtić ili obnove škole.
Ružić je ovom prilikom najavio da će se izmenama Zakona o platama u jedinicama lokalne samouprave pokušati da poboljša položaj inspektora koji rade na terenu.

Uvrstićemo u Zakon tu normu koja će omogućiti pretpostavljenima da inspektorima koji imaju prekovremeni rad uvećaju platu do 20 odsto„, rekao je Ružić.

Prema njegovim rečima status inspekcijskih službi je nezavidan i od 2006. godine do sada zaposleni u tim službama nailaze na umanjenje svih prava, uključujući i plate.

On je rekao da, što se Niša tiče, najbitnije je da se zaustavi dalja migracija stanovništva.

Stvorili smo mogućnost za nove investicije što je preduslov za zaustavljanje migracije„, rekao je Ružić.

On je kazao da je Niš preživeo privrednu golgotu prethodnih godina ali se sada „nazire svetlo na kraju tunela“.
Biljana Ljubisavljevic


Podeli: