Saradnja Tehničkih škola iz Hana i Ljubljane

Saradnja Tehničkih škola iz Hana i Ljubljane
Podeli:

Tehnička škola u Vladičinom Hanu ove godine uspostavila je saradnju sa svojim kolegama u Ljubljani, koja će im omogućiti razmenu učenika, znanja, usavršavanje nastavnog kadra i primenu savremenih tehničkih dostignuća.

 „Želja nam je bila da se upoznamo sa radom škola  sličnog  profila u Evropskoj uniji i na taj način obogatimo znanja i razmenimo iskustva. Ono što smo mogli da vidimo je da su tehnički daleko ispred nas, kao i organizaciono,  jer njihovi učenici imaju mnogo više praktične nastave, neogo teorijske ,što je slučaj kod nas, tako da su nakon završetka škole spremni da primene  stećeno  znanje“, kaže direktor Tehničke škole u Vladičinom Hanu Slađan Đorđević.

Kada je reč o uslovima rada, Đorđević ističe da je slovenačka Tehnička škola je u mnogo boljem položaju nego njihova, obzirom da raspolaže  najsavremenijom  opremom i nastavnim sredstvima, radionicama, kabinetim, ali i da profesori koji su bili u poseti kolegama u Ljubljani smatraju da njihova iskustva, uz mnogo ulaganja mogu i oni da primene.

Ipak, ono što slovenački način rada posebno izdvaja od srpskog  je to što kroz rad učenika u praktičnoj nastavi, škola obezbeđuje dodatne prihode.

„To je nešto za šta i sami imamo uslove, što bi svima koristilo. Takvu ideju smo imali i ranije i  zacrtana je razvojnim planom“, dodao je Đorđević.

Tehnička škola u Vladičinom Hanu prva je u toj opštini koja je uspostavila saradnju sa kolegama van granica Srbije, a u planu imaju da to isto učine i  u BiH.

Od ove školske godine škola u Hanu se pridružila malobrojnim školama u Srbiji i uvela dualni način obrazovanja za đake koji se školuju za  industrijskie mehaničare.

Saradnja je uspostavljena i sa kompanijom „Teklas automotiv“ u tom mestu, gde učenici imaju praktičnu nastavu a tokom trogodišnjeg školovanja ona će zauzimati i veći deo školovanja.

Ljiljana Pavlović

 

 


Podeli: