Šarenica Leskovac prikazala svetu u jednom drugom svetlu

Šarenica Leskovac prikazala svetu u jednom drugom svetlu
Podeli:

Bez pominjanja Tike Špica i Đoše, ismejavanja paprikara ili drugih ne baš prijatnih stvari po kojima su Leskovčani, na žalost poznati, ovaj grad na Veternici je danas u „Žikinoj šarenici“ na javnom servisu predstavljen u jednom drugom, lepšem svetlu.

Kroz najgledaniju emisiju u dijaspori, ali i na RTS-u, danas su prikazane sve kulturne i istorijske vrednosti ovog grada.

Pričalo se i o leskovačkom dijalektu, ali s namerom da se ukaže na njegovu šarenolikost, bogatstvo i neobičnost.

Na žalost, zbog kiše i lošeg vremena, realizacija je premeštena u hol Leskovačkog kulturnog centra, umesto u dvorištu Šop Đokićeve kuće, kako je ranije bilo planirano.

Sutra od 9 časova, uživo na RTS-u, biće emitovana druga emisija „Žikine šarenice“ iz kompleksa Apostolović u Leskovcu, gde će u centru pažnje biti leskovački brendovi – roštilj i ajvar.

Dragan Marinković / FOTO: gradleskovac.org


Podeli:
 1. A bez gradonacelnika nista a?
  0  0
 2. опет лапсус шаренице…лесковачко наречје !
  0  0
  • Objašnjenje lapsusa 7. oktobra 2017., 7:59 pm

   na-rečje?možda je mislio na pusto-rečani koji se predstavljaju kao leskovčani.
   0   0
   • evo:
    leskovacki dijalekt ne postoji. Samo narecje.
    Ah…nije lako..
    0    1
    • Objašnjenje lapsusa 7. oktobra 2017., 9:33 pm

     Naravno da ne postoji. Postoji dijalekt, koji u nazivu nema reč „leskovac“. Niste valjda ubeđeni da samo vi znate tu „tajnu“?
     1     0
   • hahaha, bravo za objašnjenje
    1    0
    • Objašnjenje lapsusa 8. oktobra 2017., 11:42 am

     Nema na čemu.
     1     0
    • Пецо друже мој…тако се ти мени смејеш ? Тајна није, ха,ха да је наш начин говорења наречје. Мало знам, ма ништа о томе ,али ето нађе се неко да ме изгрди..али немој ти . Свако добро свима, све је ок.
     0     1
 3. ne beše niko od leskovčani da s epojavi u šarenicu
  1  0
 4. Da je posten,pricao bih o nenamenskom trosenju i izvestaju Dri!Sramota i dno dna!
  0  0
 5. Nista dok ne dodje Baja Mali Knindza da zapeva, na siroku carsiju!
  0  1
 6. Ja ne vidoh Leskovčane u 2 minuta kolko sam se zadržao na rts1 prilikom menjanja programa :) Doduše Sonja je Leskovčanka, ali ne verujem da se čika Menti baš sviđa to što radi…Može i zna ona bolje.
  0  0
 7. Koliko lazi, propagande da u Leskovcu ima nesto, da se radi, da samo što nije procvetao ali treba jedno 10 pa i vise godina. Svaka cast glumcu nad glumcima serifu Mesku ,ovakvih blefera Leskovac tesko da ce imati. Prvo Visi sud kao najbolji, a sad i zikina sarenica koja se upravo sada emituje . A Leskovac demografski tone, privrede i nema, mladi u velikom broju odlaze i pitam se sta se ovo desava sa mojim i Vašim a ne meskovim gradom. Da li smo svi postali zombiji? Zalosno.
  0  0
 8. Пријатељу ти си помодни залутали „лесковчанин“.Тика и Ђоша су презентовали Стајковце и мемталитет јужњака,а не твој „менталлитет“ који је,ако се дистанцираш о што је најгоре и гнушаш…онда се гнушаш самог себе и лажно представљаш.Ништа лошег и негативног код Тике и Ђоше нема…чак супротно. То је богат колорит баш нас јужњака. И требало би да се и ти поносиш тиме.Мука ми је вас неодређених и помодних.Уништавате све око себе.Свака нација има своје јужњаке и силна се литература изроди на томе и сад се нашао неки „интелектуални лумен фром Лесковац“ да пиша по себи…како да се спасимо таквих…..Пихх
  0  0
  • Ne treba zaboraviti 8. oktobra 2017., 5:10 pm

   u ovom gradu, nekada su ziveli i stvarali izuzetni profesori naseg jezika, pokojni Brana i Radmilo Mitrovic ( moja generacija u gimnaziji je bila poslednja kojoj je za zivota predavao profesor Radmilo Bog dusu da mu prosti). Profesor Brana,otac Radmilov, je napisao recnik leskovackog govora.
   1   0

Comments are closed.