Održan Deveti Festival staroplaninske hrane u Temskoj kraj Pirota

Sarme u lipovom listu i punjeni cvet bundeve, specijaliteti Stare Planine

Sarme u lipovom listu i punjeni cvet bundeve, specijaliteti Stare Planine
Podeli:

Pohovane lisičarke, sarma u vinovom ilipovom listu, tikveni cvet punjen pečurkama, proja sa paprikom, punjeni paradajz sa gljivama i još mnoga jela spremljenih od prirodnih plodova sa Stare Planine, izloženo je na devteom po redu Festivalu staroplaninske hrane održanog u selu Temska kraj Pirota koji je okupio veliki broj učesnika i posetilaca.

Dvadesetak žena spremalo je specijalitete ovog kraja a kuvao se i na kraju se sve pojelo u slast.

Festival su organizovali Mesna zajednica Temske, Udruženje žena ‘’Temštanka’’ i Turistička organizacija Pirota pod pokroviteljstvom Grada Pirota. Predsednik žirija ovogodišnje manifestacije bio je internacionalni sudija i poznati pirotski ugositelj Predrag Stanković Mrnjak.

Festival  su otvorili predsednik MZ Temske Tomislav Pančić  i gradski većnik Sreten Savov

Ovo je jedna od najvećih manifestacija koja promoviše naš grad i ceo kraj. Važno je očuvati tradiciju. Staroplaninska jela su jako bitna i važno je sačuvati ih od zaborava, a ova manifestacija upravo to veoma uspešno čini već devet godina . Stara planina ima sve veći uticaj na razvoj turizma u Srbiji a učesnici Festivala su promoteri Pirota i pirotskog kraja“, rekao je Sreten Savov.

Zaista nas raduje veliki broj  učesnika iposetilaca. Dvadesetak žena je pripremilo staroplaninske specijalitete a krčkalo se i u 16 kotlića. Ovo je naš pokušaj da se sačuvaju recepti sa Stare planine i mislim da smo u tome uspeli“, naglašava Tomislav Pančić

Dušica Djorđević iz Udruženja žena ‘’Temštanke’’ kaže da su se i ovoga puta potrudila da pripremi raznovrsne specijalitete.

“Stare i pomalo zaboravljene recepte čuvamo od zaborava a svuda gde idemo na festivale naša jela brzo pronadju put do posetilaca“, veli Đorđevićeva.

Anita Pančić Manić je takodje članica Udruženja ‘’Temštanske’’ i učestvuje od samog početka Fetsivala.

Tema na mojoj trpezi je Žetelački ručak . Spremila sam svadbarski kupus, sarmu u lobodi, posipan kačamak sa čvarcima, podrobicu, kačamak, sarme u sočivuzpogaču od heljde, domaći hleb. Sve što sam spremila posetiocima se jako dopalo“, kaže Anita.

Predsednica Udružena žena ‘’Izvorsko zrno’’ iz Izvora kraj Pirota Marica Radovanović kaže da je ovo još jedna prilika da pokažu svoje umeće.

Pripremila sam punjene paprike, sarmu od kupusa, pasulj sa dimljenim mesom, lisnate pite, carsku pitu, kiflice sa sirom. Sve se to sprema po starim receptima“, ističe Radovanovićeva.

„Ovo je  samo deo naše bogate turističke ponude. Staroplaninski specijaliteti nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Cilj je očuvanje tradicije i recepata od zaborava“, veli direktor Turističke organizacije Pirota Bratislav Zlatkov.


Podeli: