Selo u ogledalu nauke

Selo u ogledalu nauke
Podeli:

VLASOTINCE – Zavod za proučavanje sela, Srpsko udruženje za sociologiju sela i poljoprivrede i Balkanska asocijacija za sociologuju sela i poljoprivrede, u saradnji sa Kulturnim centrom Vlasotince, organizuju 6. i 7. septembra osamnaesti tradicionalni Međunarodni naučni skup „Vlasinski susreti“.

 Skup će biti održan u Vlasotincu i na Vlasinskom jezeru, a glavne teme ovogodišnjeg skupa su: Promene društvene strukture u seoskim naseljima i Porodična poljoprivredna gazdinstva – između prošlosti i budućnosti.
U radu ovogodišnjih „Vlasinskih susreta“ učestvovaće više od stotinu naučno- stručnih radnika iz naše zemlje i inostranstva.

 Pored sociologa i sociologa sela, u radu ovog teorijsko-istraživačkog naučnog skupa, uzeće učešće i demografi, agarni ekonomisti, agronomi, ekonomisti, geografi, etnolozi, istoričari, politikolozi, psiholozi, urbanisti, pravnici, socijalni i zdravstveni radnici, učitelji, sveštena lica i drugi. Prijavljeno je više od 70 saopštenja i referata naučnih radnika iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Grčke, Rusije, Češke i Ukrajine.
U okviru ovogodišnjih Susreta biće održan i Okrugli sto na temu Selo i poljoprivreda: šta (da) se radi na lokalnom i državnom nivou.
Pored dodele priznanja biće predstavljene i knjige iz obimne izdavačke delatnosti „Vlasinskih susreta“. Nisu zaboravljene ni značajne godišnjice velikana i pregaoca istraživanja srpskog sela – na ovogodišnjem skupu će tim povodom biti izgovorene reči sećanja na Vuka Karadžića, Stojana Novakovića, Milana Vlajinca, Cvetka Kostića, Ristu T. Nikolića, Krstu Kilibardu i Mladena Stojanova.

 (Kraj)

Podeli: