Sigurna kuća u Nišu zbrinula više od 700 žena i deteta

Sigurna kuća u Nišu zbrinula više od 700 žena i deteta
Podeli:

Za šest godina rada Sigurna kuća u Nišu bila je utočište za 737 žena i dece žrtava porodičnog nasilja, izjavila je direktorka te ustanove Sonja Šćekić na tribini „Svaka kuća sigurna kuća“ koja je večeras održana u Skupštini grada Niša.

Samo u toku ove godine u Sigurnoj kući zbrinuto 111 osoba i to 55 žena i 56 deteta, što je prosečan broj za poslednjih nekoliko godina. Sigurna kuća od svog osnivanja do sada nikada nije bila prazna.

Sve je više mladjih žena koja dolaze u Sigurnu kuću. Ranije je prosečna starost žena bila oko 40 godina, a sada je 30 godina„, istakla je Šćekić.

Ovaj podatak, ocenila je, govori da žene kraće vreme trpe nasilje i da se ranije javljaju za pomoć.
Naša iskustva govore da su žene ranije trpele nasilje u proseku deset godina pre prijavljivanja nasilnika, a sada je to vreme smanjeno na pet godina„, izjavila je Šćekić.

Prema njenim rečima, proteklih godina smanjio se broj žena koje su se posle boravka u Sigurnoj kući vratile nasilnicima.

U  2015. godini nasilniku se vratilo 50 odsto korisnica Sigurne kuće. U 2016. godini bilo ih je 30 odsto, a ove godine 17 odsto„, izjavila je Šćekić.

Dosta toga promenilo u shvatanju naših ljudi i srećom se napušta mišljenje da je sramota da se žena vrati svojim roditeljima.

Veliki broj naših korisnica se posle boravka u Sigurnoj kući vraća roditeljima ili rodbini. Sve veći broj žena ima podršku svoje primarne porodice „, istakla je Šćekić.

Naša država, dodala je, puno je uradila da žene budu hrabrije, da se ranije odlučuju da potraže pomoć i prijave nasilje.

Žene imaju sve više poverenja u državne ustanove i institucije, a stupio je na snagu i novi zakon koji je uveo nove mere pomoći žrtvama nasilja“, kazala je Šćekić.

Ona je istakla da su značajnoj promeni svesti gradjana kada je u pitanju porodično nasilje doprinele ustanove, institucije i mediji, zajedničkim radom na rešavanju tog problema.

Tribina „Svaka kuća sigurna kuća“ održana je povodom početka obeležavanja Medjunarodnih dana borbe protiv nasilja nad ženama, od 25. novembra do 10. decembra.
B.Ljubisavljević


Podeli: