SIJARINSKA BANJA Čudotvorna lekovitost jedinstvenog prirodnog Gejzira

SIJARINSKA BANJA Čudotvorna lekovitost jedinstvenog prirodnog Gejzira
Podeli:

U svakom delu Srbije postoji po nekoliko lekovitih banja, ali  ni jedna u Srbiji nema više izvora i prirodnih gejzira od Sijarinske banje kod Medveđe, i zato su oni najveća atrakcija za turiste, mada im bolesni pripisuju velika lekovita svojstva, čak i ona da nepokretne dižu iz invalidskih kolica.

Ovaj banjski dragulj ukotvljen među planinskim visovima, posećuju ljudi iz svih delova zemlje ali i iz inostranstva. Ipak, na početku sezone masovniji priliv stiže, već po tradiciji, iz ravničarske Vojvodine.

Dušan Stevanović iz Švajcarske, osam godina lečio se u inostranstvu, sve dok prošle godine nije čuo za Sijarinsku banju i sa svojom suprugom odlučio da dođe i uveri se u njenu lekovitost.

Ranije sam pio morfijum jer sam već osam godina u kolicima. Nije pomoglo, bolovi su i dalje bili tu. Prošle godine došli smo ovde i bio sam samo u podvodnoj masaži i cele zime nisam imao bolove u nogama. Ove godine proveo sam u banji tri nedelje, kupao se pod Gejzirom i počeo noge da pomeram, imam osećaj svuda, pomeram i ruke koje su mi zbog povrede bile zatvorene, presrećni smo i supruga i ja”, priča nam ovaj hrabri čovek i dodaje da uvek moramo biti jaki i da se trebamo boriti dok možemo.

Najverniji gosti još uvek su ovde Vojvođani, ali dolaze i iz ostalih delova Srbije.

Predsednik Saveza invalida rada Steva Radišić iz Zrenjanina već tradicionalno 26 godina dovodi  oko 600 gostiju u ovu banju i svi oni se ovde osećaju kao da dva puta godišnje dolaze svojoj kući.

Pored velikog prirodnog gejzira ispod koga je sagrađen kompleks malih i jedan veći bazen, u Sijarinskoj banji je još jedna gejzir čija je vrela voda pretvorena u toplotnu energiju, ali i još nekoliko manjih gejzira u okolini banje

Ima mnogo banja ali mi Vojvođani osećamo potrebu da dolazimo i pomažemo, jer zadatak svih nas trebalo bi da bude da pomažemo jug Srbije. Ovde je Bog bio darežljiv i ovo je za nas raj na Zemlji. Svi moji gosti su zadovoljni, zavoleli smo ove ljude ovde, od sobarica, recepcije, kuvara , konobara, medicinara pa sve do čistača, a bogami i oni nas”, kaže Steva Radišić.

Letnja sezona u Sijarinskoj banji  zvanično je počela krajem maja sa dolaskom prve grupe gostiju iz Zrenjanina, zatim su grupe iz Vojvodine nastavile da se smenjuju u kontinuitetu.

Što se sezone tiče nije počela kako sam očekivao, čak je i slabija od prošle godine. Iskreno se nadam da će u narednim mesecima biti bolje”, kaže za Jugmediu Radivoje Savić, načelnik marketinga u hotelu “Gejzer”.

Podsetimo, Sijarinska banja u novu sezonu ušla je sa starim cenama, pa tako bolesnički dan u hotelu košta 2800 dinara, cenovnik pansionskih usluga kao i karte za bazene, takođe su nepromenjene.

Emilija Mladenović


Podeli: