SINOS : Borba za prava novinara kroz kolektivni ugovor

Sve ovo samo je začetak njihove sindikalne borbe koja se podudara sa donošenjem novih setova medijskih zakona, a  SINOS će insistirati da kolektivni ugovor bude njihov sastavni deo budući da je sindikalno organizovanje veoma slabo među novinarima
SINOS : Borba za prava novinara kroz kolektivni ugovor
Podeli:

Radna prava medijskih radnika može garantovati samo potpisivanje granskog kolektivnog ugovora, čulo se  danas na okruglom stolu u zgradi Načelstva u Vranju, koji je organizovao Sindikat novinara Srbije (SINOS).

U tu svrhu, SINOS će kroz projekat “Dostojanstvenim radom do profesionalnog novinarstva” , težiti ka ostvarivanju socijalnog dijaloga između poslodavaca, medijskih radnika i lokalnih smouprava, što je zapravo i njegova suština, pojasnila na je na skupu Miroslava Stošić, zamenica predsednice SINOS.

Nažalost u Srbiji postoji veliki otpor, pa čak i zabrana poslodavaca za osnivanje sindikata. Sa druge strane naše kolege poslodavci u Medijskoj koaliciji namerno koče početak rasprave o kolketivnom ugovoru, jer bi to u tom slučaju došli u tešku finansijsku situaciju”, tvrdi Dragana Čabarkapa, predsednica SINOS i dodaje da su opstrukcije prisutne sa svih strana, a ponajviše “medijske elite”, na precizirajući na koga misli.

Po njenim rečima , do sada nije bilo političke volje za uspostavljanje takvog dijaloga sa prethodnim Vladama, a novina u ovoj nameri je pre svega  podrška evropske i svetske federacije novinara. Zbog toga će predstavnik SINOS koji se nalazi u Radnoj grupi za izradu novog zakona insistirati da kao jedan od glavnih kriterijuma za projektno finasiranje bude postojanje sindikalne organizacije.

Koliko god to zvučalo nedemokratski i ucenjivački , to je jedini način da poslodavci shvate da moraju da poštuju ono za šta se deklarativno zalažu, a to je dijalog između njij i zaposlenih koji daje prava i obaveza obema strana i mi ćemo na tome insistirati”, kaže Čabarkapa.

Ona je dodala da kolektivni ugovori štite novinare, što je standard  u celoj Evropi, a da su trenutno jedini dostupni instrumenti borbe da se o kršenju prava obavetsi  zapad pa da se onda sa zapada izvrši pritisak.

To je ta šargarepa i štap i mi na taj način najivše možemo da utičemo, ali kod novinara postoji strah , jer mi nemamo elementarnu hrabrost, ljudi moraju da se usude jer ćemo biti slobodni onoliko koliko smo spremni da se borimo”, kazala je predsednica SINOS.

Čabarkapa je istakla da je granski kolektivni ugovor neminovnost ako želimo da budemo deo Evrope, a zatim iznela zamerku što se skupu odazvao mali broj medija.

Okupljanje je proteklo i u debati deobe novinara na pristalice Vukašina Obradovića i onih protiv njega, koja se nadovezala nakon diskusuje o privatizaciji medija iz 2014. godine.  Najglasniji akteri u toj priči osim glavnog izlagača bio je i Zoran Veličković, vlasnik RTV Vranje i TV Bujanovac.

Inače, SINOS broji 1.500 aktivnih članova, i njihovo nastojanje je da postanu reprezentativni sindikat . Kako je naglašeno tokom prezentacije , sindikati uprkos uvrženom mišljenju nisu dostupni isključivo velikim kolektivima, već je to moguće i za redakcije sa samo jednim zaposlenim.

Milan Zdravković


Podeli: