Drugi Festival sira i kačkavalja u Pirotu okupio proizvođače iz cele Srbije

Sir i kačkavalj veza sa Evropom

Sir i kačkavalj veza sa Evropom
Podeli:

Ovaj popularni festival sa pirotskim brendovima održan je po drugi put u etno kompleksu “Nišavska dolina” 18 proizvođača iz Pirotskog okruga ali i iz drugih gradova Srbije.

Izložba sira, kačkavalja I drugih mlečnih proizvoda dopunjena je proizvodima nekoliko vinarija i proizvođača suvenira, a sve je moglo da se kupi po pristupačnim cenama.

Festival je organizovala Turistička organizacija grada Pirota pod pokroviteljstvom Grada Pirota.

“Cilj nam je da pored pirotskog ćilima i peglane kobasice , promovišemo još jedan naš brend sa zaštićenom oznakom geografskog porekla imena. Ujedno promovišemo i naše turističke potencijale i gastro-turističku ponudu. Iduće godine Festival će biti u kompelsku srednjevekovne tvdjave Momčilov grad koja se rekonstruiše”, kaže direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić veruje da ovaj  Festivale ima dobru perspektivu.

“Imamo kvalitetne proizvode po kojima je Pirot poznat. To je podstrek proizvodjačima da unaprede svoju proizvodnju. Ideja je je da imamo goste domaćine  iz inostranstva i da naš sir i kačkavlaj budu veza izmedju grada i ambasada Francuske, Italije, Švajcarske, Holandije i drugih zemalja  koje su čuvene po proizvodnji sira.Na tome ćemo raditi”, ističe Vasić.

Zoran Panić

 


Podeli: