Sirene na godišnjici Oluje, najvećeg nekažnjenog etničkog čišćenja u novijoj istoriji Evrope

Sirene na godišnjici Oluje, najvećeg nekažnjenog etničkog čišćenja u novijoj istoriji Evrope
Podeli:

Tačno u podne 5. avgusta u Leskovcu i drugim opštinama Jablaničkog okruga će se oglasiti sa više lokacije sirene, ovoga puta u okviri obeležavanja Dana sećanja na sve stradale u hrvatskoj oružanoj akciji „ Oluja “, kada je zbog neviđenog terora u izbegličkim kolonoma svoje viševekovne pragove moralo da napusti preko 250.000 hiljada muškaraca, žene i deca.

To je ujedno bio i najveći egzodus i etničko čišćenje u novijoj istoriji Evrope. Hrvatska država taj dan slavi kao Dan pobede i slobode, a Evropa i svet nikada nisu kaznili ovaj zločin.

Četvorodnevna operacija Oluja je bila vojna akcija Republike Hrvatske u avgustu 1995. godine. Cilj je bio zauzimanje najvećeg dela teritorije Republike Srpske Krajine.

Broj poginulih i nestalih u toj vojnoj oluji kreće se od 1.805 do 2.313 osoba srpske nacionalnosti. Od toga 1.205 civila, a među njima 522 žene i 12 dece. Spaljeno je preko 20.000 srpskih kuća, dok su ostale opljačkane i razorene.

Umesto da bude kažnjenja, Hrvatska je nagrađena prijemom u EU. Dva hrvatska generala su pred Haškim tribunalom oslobođenja svih optužbi i u Hrvatskoj dočekani kao heroji.

Na području Jablaničkog okruga, izvršiće se aktiviranje sirena za javno uzbunjivanje, emitovanjem zvučnog signala „prestanak opasnosti“, u trajanju od 60 sekundi, kako je saopšteno iz Sektora za vanredne situacije u Leskovcu.

Ovo je prvi put da se tim povoodm oglašavaju sirene u Srbiji.

Milica Ivanović


Podeli:
  1. Taj dan nesmemo nikada zaboraviti, uvek obelezavati. Genocid nad srpskim narodomo traje od 1914.god, do danas on nikada nije prestao. Zarad tzv lazi, zvana bratstvo i jedinstvo je precutano mnogo zlocina nad srpskim narodom, i opet se ti zlocini ponovise. Vecna slava svim poginulima, a Srbima pamet u glavu, i da ne sanjaju bratstvo sa nijednim narodom, sem sa Rusima!

    • El,braticu,kog vise volis Putina ili Trampa,EU ili Rusiju,Vucica ili Putina,Srbiju ili Rusiju…ili,ili,i zadnje pitanje Ruse ili sebe i svoju porodicu.

  2. Čmu te sirene? Da se setimo najvećeg masovnog stradanja, egzodusa srba posle drugog svetskog rata sirenama? Šta je Srbija učinila da se kazne krvnici koji su u dva dana Oluje pobili skoro 2.000 ljudi? Ništa! Šta je učinila da im pomogne da im se nadoknadi unišeno, oteto? Ništa! Obećao bivši premijer, sadašnji predsednik sve, a na kraju – nula! Manite me ti sirena, ionako krajišnicima ništa ne znače! Samo još veću bol!

Comments are closed.