Skupština Vranja: Budžet  manji za 80 miliona, 99 službenika bez posla, ostavka odbornice…

Na 18. sednici Skupštine Vranje, usvojen je rebalans budžeta za tekuću godinu, kojima se prihodna strana smanjuje za oko 80 miliona dinara

Skupština Vranja: Budžet  manji za 80 miliona, 99 službenika bez posla, ostavka odbornice…
Podeli:

Glasovima većine odbornika prihavćeni su razlozi za izmene i dopune u budžetskoj kasi, koje su ocenjene neophodne u cilju nesmetanog funkcionisanje sistema lokalne samouprave bez rada u zastoju budžetskih korisnika.

Podsetiću vas da smo imali neplanirane izdatke po izvršnim sudskim presudama, koje smo morali da izmirimo. S druge strane, sproveli smo mere štednje i usvojili program za povećanje prihodne strane budžeta, što je dovelo do pozitivnih efekata. Fokusirali smo se na kapitalne investicije, koje će dovesti do otvaranja novih radnih mesta”, izjavio je gradski većnik za budžet i finasije Ivan Stanković.

Od brojnih neplaniranih  rashoda, izdvajaju se  isplate  izvršnih sudskih presuda slovenačkom „Tušu“, zatim „Novogradnji“ kao i brojne presude radnicima u javnom sektoru za troškove prevoza.

Sa manjkom od 300 miliona dinara, morali smo i da predvidimo obaveze prema javnim preduzećima u likvidaciji, u iznosu od 100 miliona dinara, kao i 31 milion dinara za konsolidaciju Apotekarske ustanove” kazao je on i dodao:

Sagledavanjem finansijske situacije, rebalansom se smanjuje prihodna strana gradskog budžeta sa 3,042 na 2,963 miliona dinara. Najveće smanjenje u pogledu napalte  je za zemljište kod „Rode“,  koje je predviđeno za prodaju, ali realno nema izgleda za takvu realizaiju tokom ove godine, pa  je taj predviđeni prihod smanjen sa 90 na 10 miliona dinara, što faktički daje celokupno smanjenje prihodne strane budžeta od 80 miliona”, rekao je  Stanković.

Naveo je i da su razlozi za izmenu Odluke o budžetu uključenje Sportske hale u budžetski sistem grada Vranja i primena preporuka datih od strane Državne revizorske institucije.

Manje 99 činovnika

Na dnevnom redu sa 46 tačaka, usvojene su i izmene i dopune Odluka o lokalnim komunalnim taksama, lokalnim administrativnim taksama i o boravišnoj taksi, dok je Dušan Aritonović, načelnik Gradske uprave obrazložio Predlog Odluke o određivanju maksimalnog broja zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu lokalne samouprave za ovu godinu, kojim se broj radnika samanjuje za 99, o čemu je Jugmedia pisala ranije.

,,Postupili smo po zakonu i na neodređeno vreme biće zaposleno 1.199 lica. Ovo su učinile i ostale lokalne samouprave, a sada su javna preduzeća i javne ustanove u obavezi da u roku od 60 dana urade novu sistematizaciju i sprovedu postupak racionalizacije„, rekao je Aritonović.

Skuštinsko zasedanje lokalnog parlamenta obeležila je i ostavka Slavice Sotirović, odbornice Socijaldemokratske stranke (SDS), pa će po svoj prilici nazad u skupštinsku klupu ući Igor Andonov, šef SDS u Vranju.

Ovakav potez Andonova, kao bivšeg zamenika gradonačelnika, ima pravno utemeljenje jer povratak na odborničko mesto nakon  obavljanja funkcija na koje su izabrani po zakonu imaju samo gradonačelnik i njegov zamenik.

(Kraj)


Podeli: