Slobodan Pavković: Srbija igra napadački fudbal

Analizirajući igru fudbalske reprezentacije Srbije tokom osam poslednjih utakmica, pomoćnik selektora Slobodan Pavković ocenio je da srpski fudbaleri igraju napadački fudbal, u formaciji 4-3-4.

Pavković je bio jedan od predavača na juče održanom seminaru u Nišu za fudbalske trenere sa A i B licencom, a na temu:  “Analiza napadačkog fudbala reprezentacije Srbije“

Analizirao je utakmice sa Austrijom u Beču i Velsom, takođe na gostovanju, uz obrazloženje da je Srbija na obe utakmice u 12 elemenata fudbalskih igara bila bolja.  Govorio je i o prilikama za postizanje golova, šansama bez  kontakta lopte, kada lopta nije upućena u okvir gola, o akcijama koje su završene udarcem u gol, šansama pretvorene u gol, igrama u završnici napada, o dugom pasu na protivničkoj polovini i o  igrama u protivničkom šesnaestercu.

Za primer analize učinka reprezentativaca Srbije uzeo je primer kapitena Baneta Ivanovića i bočnog napadača Antonija  Rukavinu.

On je u izjavi za Jugmediu kazao da u Niš nije došao isključivo kao predavač, već da razgovara sa kolegama trenerima i da čuje i njihova mišljenja.

Na našu molbu prokomentarisao je razlike između taktike pre utakmice i faktičkom stanju na terenu.

Kada se priprema taktika, priprema se i za neke promene u igri. Taktika nije jednostavna i kruta ona može da ide na tome da postoji neka fleksibilnost igre na koju moraš da znaš kako da odgovoriš. Priprema igre je jako važna, ali ona ne predviđa situacije  koje se dese za vreme igre. E, to je važno  za igrače ovog kvaliteta, da nađu odgovore jer ne može sve da se unapred pripremi”, kazao je.

Treneri, dodao je, ipak imaju veliku ulogu u kreiranju cilja ka dobrom rezultatu na utakmici u odnossu na same igrače na terenu. “Oni su ti koji moraju da sve to prate”, zaključio je Pavković.

Seminar je, inače, održan u amfiteatru Fakulteta za sport i fizičku kulturu, kome je prisustvovalo 150 fudbalskih trenera   Regiona istočne Srbije sa A i B licencom, kako bi mogli da dobiju radnu dozvolu za nerednih šest meseci u svojim klubovima.

Predavači su bili i Saša Starčević iz Leskovca, predsednik Trenerske organizacije Regiona istočne Srbije, Dejan Branković, član Izvršnog odbora ove organizacije zadužen za mlađe kategorije RIS-a, prodekan Tolislav Okičić kao domaćin ispred fakuleta i Zoran Milanović, profesor sa ovog fakuletata.

Vukašin Stevanović