Slobodna zona Pirot ostvarila najveći promet i izvoz

Podeli:

PIROT- Direktor Slobodne zone Pirot Dragan Kostić izjavio je danas da je ova zona u 2011. godini bila lider među sedam srpskih zona jer se našla na prvom mestu po ostvarenim rezultatima u oblasti prometa i izvoza.

„Ostvareno je više od 380 miliona evra prometa a izvoz je veći od 200 miliona evra. To su rezulati naših korisnika koji posluju u Slobodnoj zoni i koriste njene pogodnosti za poslovanje“, kazao je Kostić.

U režimu Slobodne zone posluje stotinak domaćih i stranih kompanija koje se bave trgovinom i 9 proizvodnih fabrika, među kojima je najveća fabrika auto guma francuskog „Mišelina-’Tigar Tajersa“.

Vlada Srbije ranije je donela odluku da preduzeća koja posluju u slobodnim zonama u 2012. godini ne plaćaju porez na dobit kao ni porez na dodatu vrednost (PDV) na energentne.

Osim PDV-a i carine, korisnici  Slobodne zone Pirot su potpuno oslobođeni plaćanja nadoknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, komunalnih taksi, dobijanja urbanističkih dozvola i saglasnosti, odobrenja za gradnju, kao i naknada za priključke na vodovodnu, toplovodnu i kanalizacionu mrežu.

Opština Pirot je nove korisnike oslobodila i plaćanja poreza na imovinu od 50 odsto i uvela druge olakšice, kao što su plaćanje 50 odsto od cene računa komunalnim preduzećima.

(Kraj)

 


Podeli: