ISPOVEST: DANILO GRUJIĆ, INTERNACIONALNI FUDBALSKI SUDIJA IZ NIŠA

Od sna do jave, od Durlana do delioca pravde na svetskim stadionima

Od sna do jave, od Durlana do delioca pravde na svetskim stadionima
Podeli:

Kada se nađete u kremu fudbala svetskih zvezda i kada izađete na teren da sudite i presuđujete veličinama, znači da ste nešto postigli u životu, priča za Jugmediu poznati srpski internacionalni fudbalski sudija iz Niša Danilo Grujić koji u Mažićevom timu pripada samom vrhu evropske i svetske sudijske elite.

Taj osećaj teško opisuje, više zbog skromnosti, čini se.

To treba jednostavno doživeti. Uvek se javi neka pozitivna trema. Svesni ste da treba da date sve od sebe kada izađete na teren. Tada vidiš ispred dve fudbalske ekipe, ali mi smo ta treća ekipa koja je za nas najbitnija. Gledamo da to bude deljenje fudbalske pravde samo u okviru fudbalske igre i da jednostavno budu svi zadovoljni, ono što vide na fudbalskom terenu”, objašnjava.

Njegov put do svetske slave nije bio trnovit, ali – dugačak. Prošao je kroz sve faze, od igrača do sudije u najnižim rangovima, penjući se polako stepenicama ka vrhu.

Sa čarima fudbalske lopte sreo se sa 5 do 6 godina jureći za njom na lokalnom igralištu, ne sluteći da će mu to jednoga dana postati profesija, a želja za suđenjem na velikim svetskim stadionima se polako razvijala u njemu.

SERIHO RAMOS je iznad svih igrača, pa čak i Ronalda i sve druge zvezde fudbala. Vidi se da je on nosilac Reala i sa pravom ga u klubu  zovu Bog

DURLAN

Prve korake kao sudija počeo sam upravo na mestu gde sam i krenuo sa fudbalom, na popularnom niškom stadionu Sinđelića u Durlanu gde nam je pokazne vežbe izvodio poznati fudbalski sudija  Budaković iz Niša. Sudili smo kao početnici na dve ekipe omadinaca Sinđelića. Budaković nam je ukazivao na dobre i loše odluke. Svoje prvo vatreno krštenje kao sudija imao sam 1996. godine  na utakmci u Donjoj Trnavi između domaće Sloge i Proletera iz Mezgraje. Sve je išlo svojim tokom i posle  nekoliko godina provedenih na tereniam Gradske lige Niša počeo sam sa suđenjem na zonski stepen takmičenjima, posle tri godine na srpskoligaškim terenima, što je bila odskočna daska za savezni rang suđenja”, priseća se Danilo Grujić.

Na prvoligaškoj sceni debituje 2009. godine suđenjem na utakmica Super lige Srbije, a godinu dana kasnije se prikuljučuje timu Milorada Mažića gde su još i sudije: Milovan Ristić, Dalibor Đurđević, Novak Đokić  i Nemanja Petrović.

Prvi internacinalni nastup, seća se, bio je na stadionu Enfild Round na utakmici Liverpul – Sparta iz  Praga.

EVROPSKO PRVENSTVO JAČE OD SVETSKOG 

Za sve što sam postigao dugujem zahvalnost mom ocu Novici koji je bio dugo godina poznati sportski radnik u Nišu, pa su svi moji uspesi uspesi i njejgova zasluga

Prošlogodišnje Evropsko prvenstvo u fudblau u Francuskoj gde smo ostali do samog kraja”, kaže bez dileme. ” Zadržali smo se mesec i po dana. Ne kažu pojedini slučajno da je ono jače od Svetskog prvenstva. Znači, tu je sam vrh svetske fudbalske elite. To je nešto što smo najjače sudili do sada. A upečatljiv utisak je ostavila utakmica finale Kupa Evrope između Sevilje i Reala iz Madrida. Od fudbalera najupečatljiv utisak na mene ostavio je kapiten Reala Serhio Ramos. Nadam  se da će ova naša karijera na internacionalnoj sceni potrajati još dugo jer smo uigrani tim koji se poznaje dobro na terenu. Jednostavno smo jedna neuništiva karika koju predvodi prvi kolega među nama kao glavni delilac fudbalske pravde Milorad Mažić, a mi  pratimo njega jer jedan bez drugoga ne bismo bili ono što trenutno jesmo”, zaključuje.

Srpski sudijski internacionalni tim

SADA ON PODUČAVA MLADE SRPSKE SUDIJE

Od ove godine nadležni u FS RIS su uvažili to Grujićevo svetsko iskustvo i uspeh, pa je na predlog prvog čoveka Novice Tončeva u Savezu dobio jedno priznanje.

Tu bi se  pre svega zahvalio predsedniku Novici Tončevu  i generalnom sekretaru Hadzi Ivanu Đorđeviću, koji su mi ukazali jedno poverenje da budem predsednik Tehničke komisije Stučne strukovne sudijske organizacije RIS-a . U mom timu imam još pet kolega i svi se trudimo da to vodimo na najbolji način. Zadatak nam je da gledamo mlade sudije da pratimo njihovo suđenje i da jednog dana oni najbolji dođu tamo gde smo sada mi kao Mažićev tim. Predstoji nam veliki posao. Nije prošlo ni šet meseci našeg rada na ovom poslu a već se vidi da ima boljitka što se mladih sudija tiče. Shvataju šta im mi pričamo i prihavtaju naše iskustvo. Učimo ih kako treba da sude i kako da se ponašaju, kako na fudbalskom terenu tako i u privatnom životu. Da jednostavno od njih pre svega napraviom dobre ljude pa onda i dobre  fudbalske sudije”, ističe internacionalni sudija.

REGULARNOST SUĐENJA

Prvenstvo u zonama i Srpskoj ligi Istok, koja je krem našeg saveza, je pri kraju. Ostalo je da se odigra još dva kola. Gledamo da ovaj prvi deo prvenstva završimo na jedan regularan način. Da bude jedno od najboljih prvenstva dosad kad je reč o regularnosti suđenja. Ostaje nam da na kraju mi koji vodimo ovo takmičenje sednemo i da se pogledamo u oči  i da vidimo šta je dobro a šta nije urađeno. Nadam se  da će do toga doći vrlo brzo.Na kraju mi preostaje da svim ljubiteljima fudbala kao i svim čitaocima vašeg portala poželim da godina koja je na izmaku isprate na najbolji mogući naćin”, poručuje sudija svetskog glasa Danilo Grujić”.
Vukašin Stevanović


Podeli:
  1. Karijera za respekt i za svako poštovanje.

Comments are closed.