Spašavaju najstariji hrast na jugu Srbije

Spašavaju najstariji hrast na jugu Srbije
Podeli:

LESKOVAC – Kutleški hrast, star preko 200 godina, napala je pepelnica i insekti iz grupe Mimera i ako ne bude bio zaštićen u ovom trenutku, za 2 do 3 godine mu preti totalno sušenje.

Pred stablom visine 25 i širine 8 metara niko ne ostaje ravnodušan, i pored oskoruše u Sejanici stare takođe oko 200 godina, jedino je prirodno blago u ovom kraju, ne računajući Nacionalni park „Zeleniče“.

Ovo drvo je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika prirode i izuzetno je važno za praćenje evolucije ifilogenih biljaka na ovom prostoru.

Nekada je naš kraj bio pod šumama Lužnjaka, čijem rodu pripada i ovaj hrast. Danas postoje samo pojedinačni ostaci jako vrednih stabala poput ovoga u Kutlešu„, kaže nam načelnica Uprave za zaštitu životne sredine Bobana Stošić.

hrast 2

Njoj je Gradsko veće već odobrilo 15.000 dinara za nabavku preparata za lečenje stabla, a u tom trenutku se gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović naljutio što je tražena tako mala suma novca, pa je obećao da će sledeći tretman, ukoliko to bude bilo potrebno, platiti iz svog džepa.

Dragan Marinković


Podeli:
Označen sa
  1. Zeleničje nije Nacionalni park već Strogi rezervat prirode, ispravite to molim Vas.
    Pozdrav!

  2. ja mislim da mi u rajno polje imamo starije drvo,cer raste u sred groblje

Comments are closed.