„Spektri“ stigli u Leskovac

„Spektri“ stigli u Leskovac
Podeli:

LESKOVAC – Putujuća izložba posvećena svetlosti koja u organizaciji Centra za promociju nauke obilazi celu Srbiju, stigla je juče u Leskovac i biće izložena u holu Kulturnog centra  do 3. oktobra.

“Spektri” pokrivaju šest oblasti koje čine elektromagnetno zračenje: radio-talase, zahvaljujući kojima komuniciramo još od kraja 19. veka, mikro-talase, kojima možemo da zagrevamo hranu, infracrveno zračenje, koje koriste termalne kamere, vidljivideo spektra na koje reaguje ljudsko oko, ultraljubičasto zračenje koje može služiti i za sterilizaciju, i X i gama-zračenje visokih energija.

spektri 2

Svaka od oblasti je izložba za sebe, a predstavljena je određenom bojom i sastoji se od nekoliko interaktivnih eksponata, na kojima posetioci sami mogu da isprobaju i testiraju osobine elektromagnetnih talasa.

Ova izložba pruža odgovore na mnoga pitanja o svetlosti i spektrima elektromagnetnog zračenja, a posetioci, između ostalog, među eksponatima su u prilici da vide kako se proverava autentičnost novčanica pomoću ultraljubičastog zračenja, kako nas vidi infracrvena kamera, kako funkcionišu radio antene i šta bismo mogli da vidimo kada bi svetlost sadržala samo jednu boju.

Dragan Marinković


Podeli: