Sputnjik: Jug Srbije postaje Istočno Kosovo — pitanje je meseca…

Sputnjik: Jug Srbije postaje Istočno Kosovo — pitanje je meseca…
Podeli:

Ramuš Haradinaj, predsednik Vlade Kosova i Metohije, obećao je tokom susreta sa Albancima sa juga Srbije da će im omogućiti da kao „Albanci Istočnog Kosova dobiju i pasoše Kosova“, što je bio razlog da ruski portal “Sputnjik” konstatuje da opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa ubrzo postaju Istočno Kosovo.

Haradinaj je, piše Sputnjik rekao i da ovo pitanje više nije pitanje godina, već meseci, jer su „istočnokosovari dali svoje živote i prolili krv za državu Kosovo“.

Premijer, koa se ocenjuje, lažne državee poručio je i da Albanci sa juga Srbije zaslužuju „povoljniji status od kosovskih Srba“, kao i da „razume da je situacija u Preševskoj dolini teška i da međunarodna zajednica ne bi trebalo da dozvoli da se Srbija igra sa stanovništvom Medveđe, Bujanovca i Preševa“.

„Ako Srbija namerava da bude članica EU, Beograd mora da napusti diskriminatorsku politiku jer put do Brisela prolazi kroz Preševo!“, rekao je Haradinaj.

On je obećao da će u najskorije vreme da poseti Preševo, te da je moguće ispuniti obećanje da Albanci sa juga Srbije dobiju kosovske pasoše, jer je po kosovskim zakonima moguće imati dvojno državljanstvo.

Koliko su opasne poruke Haradinaja?

Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka ubeđen je da iza Haradinajevih reči pre svega stoji „politički blef“ jer državljanstvo Kosova Albancima, navodi on, ne znači ništa, jer sa tim pasošima imaju ograničenu slobodu kretanja, viznog režima, dok im srpski pasoši pružaju potpunu slobodu kretanja.

Ovo sve ima više unutarpolitičku dimenziju da će oni koji dobiju državljanstvo sutra podržati njegovu politiku, ali i da se predstavi kao zaštitnik Albanaca i van takozvanih granica Kosova“, ocenjuje naš sagovornik.

Surlić veruje da su ovakva Haradinajeva obećanja opasna, ali i da njima šalje poruku Beogradu pre postizanja nekog konačnog sporazuma u Briselu.

Mislim da on govori da nije samo Kosovo problem, već da mogu da naprave problem i u takozvanoj Preševskoj dolini“, uveren je naš sagovornik.

Izvor: Sputnjik


Podeli:
  1. Dok se politicari i politikanti nadmecu dnevnopolitickim ali i opasnim izjavama,poruka je o JUGU SRBIJE odlucujucu ulogu imace JUG SRBIJE.Molim redakciju da nas od 5.do 12.oktobra,podseti na oslobadjanje JUGA SRBIJE u Velikom Ratu.Taj rat je bio OSLOBODILACKI.Nije bio ni bratoubilacki,ideoloski,politikanski….on je NAJSVETLIJI DOGADJAJ u Srpskoj istoriji.Jos jednom,molim istoricare,gradjane,kustose…da nam jos bolje objasne znacaj Velikog Rata.Nazalost bar za sada sadasnja vlast nista nije preduzela za obelezavanje 100g.od zavrsetka Velikog Rata.Zasto?

    • Ne zaboravite da srpska lista glasa sa Haradinajem.Pre sednice obavljaju stranacke konsultacije sa njim i ovakvi nastupi Haradinaja ne nailaze na osudu Vucica.Jos malo, nadamo se !

    • To što vi tražite da vam neko „bolje“ objašnjava prvi svetski rat je sasvim irelevantno za problem o kome portal piše. Nama je već jasno da zarivanje glave u prošlost nije nikakav argument u sadašnjim geopolitičkim procesima! Ceo ovaj komentar, sa podsećanjem na Arčibalda Rajsa (Čujte Srbi) i „povicima“ (jug Srbije, oslobodilački, najsvetliji događaj), smrdi na nekog istoričara ili kustosa koji navodi vodu na svoju vodenicu i očekuje da mu država, odnosno u ovom slučaju gradonačelnik Cvetanovič, da novac za još jedan tobože značajan „projekat“. Sramota je da se ovakva verbalna pretnja Srbiji od strane Haradinaja „lukavo“ koristi za ličnu korist i promovisanje.

      • Ako je tebi Haradinaj danas glavni problem u životu svaka ti čast..verovatno ti imaš posao, plata ti je mnogo veća od 200eur, imaš nov auto i udoban stan, deca ti rastu u izobilju ili studiraju na prestižnim univerzitetima šta bez problema plaćaš, grad ti je čist, ulice kao piste, letuješ gde i kad hoćeš, zimuješ obavezno, opušteno trošiš u šoping molovima i supermarketima gde ti je prosečan račun 200eur, okolina ti je zdrava i čista, ideš kod najboljih lekara a preventivu plaćaš bez problema, nameštaj menjaš na 3 godine i inaš najnoviji televizor, kredite nemaš itd…a onda da vidimo tog Haradinaja

Comments are closed.