Srbija duguje leskovačkim rezervistima preko 3 milijarde dinara

Srbija duguje leskovačkim rezervistima preko 3 milijarde dinara
Podeli:

LESKOVAC – Vojni rezervisti iz leskovačkog kraja, koji su 1999. godine učestvovali u ratu na Kosovu, mogli bi da dobiju između 3 i 4 milijarde dinara za zaostale dnevnice.

Prema navodima Dušana Nikolića, predsednika Organizacije boraca veterana Srbije od 1991. do 1999. godine, sa područja šest opština Jablaničkog okruga u ratu na Kosovu učestvovalo je 12.500 vojnih rezervista.

„Pojedinačni iznosi za koje smo tužili državu kod naših sudova i Suda za ljudska prava u Strazburu kreću se od 200 do 300, pa i više hiljada dinara“, kazao je Nikolić.

Slede novi pregovori saVladom Srbije

Dodao je da su ti iznosi bili deset puta manji, ali da su u međuvremenu narasli zbog kamata,inflacije i drugih troškova.

Ipak, neizvesno je da li će rezervisti dobiti te iznose, budući da slede novi razgovori i pregovori sa Vladom Srbije.

„Očekujemo da u pregovorima sa Vladom dogovorimo visinu i način isplate. Poslednji rok za žalbu Vlade na presudu iz Strazbura je 28. novembar, a isplata mora da se realizuje do maja 2013. godine“, kazao je Nikolić, čije je udruženje pisalo tužbe za 4.600 rezervista.

Šator ostaje do prve rate

Članovi otcepljenog krila leskovačkih vojnih rezervista, koji više od godinu dana štrajkuju u šatoru ispred sedišta grada Leskovca, sa oduševljenjem su primili vest o presudi u Strazburu, ali kažu da šator neće ukloniti.

„Bez prve uplate nema pomeranja šatora“, istakao je predsednik Štrajkačkog odbora boraca juga Srbije Milorad Mitić, koji tvrdi da okuplja 10.800 vojnih rezervista.

Mitić veruje da će rezervisti dobiti novac.

Dačić obećao pare u predizbornoj kampanji

Rezerviste pod šatorom su obilazili mnogi zvaničnici iz Beograda, među njima i lider SPS Ivica Dačić tokom predizobrne kampanje.

„Dačić nam je tada rekao da ćemo dobiti traženi novac ako bude bio i u novoj vladi. Sada je premijer, pa očekujemo da nas primi naredne nedelje“, dodao je Mitić.

Još ih bole žandarski pendreci

Leskovački rezervisti bili su najuporniji u traženju ratnih dnevnica, a na proteste su se digli kada su njihove kolege iz Topličkog kraja na volšeban način bile namirene.

Protesti su bili masovni, a najžešći oni kada se njih oko tri hiljade sukobilo sa, do zuba, naoružanim pripadnicima žandarmerije pored autoputa kod Grabovnice.

Prema žandarmima su letele kamenice, a ovi su uzvraćali pendrecima, pa je desetak rezervista kasnije u Skupštini grada vidalo rane.

Rezervisti su blokirali i pružni saobraćaj i više puta štrajkovali glađu, ali se među njima najčešće prepričava „bitka sa žandarmima“

(Kraj)

 

 

 

Podeli:
Označen sa
Sortiraj po:   najnoviji | najstariji | najviše glasova
goran
Gost
7. septembra 2012. 10:13 pm
sve je to dobro da se isplati ali ima nesto sto svima vama treba da bude jasno a to je da presuda nije pravosnazna da su idalje na vlast proevropske snage koje slusaju strane ambasade i mmf nece da im da pare za isplatu a drzava pare nece da da videcete i ukolko ih da a trgovci koji se predstavljaju da bas oni predstavljaju borce mogu da odu da stave koji milion dinara u dzep i da potpisu daleko manji iznos od onoga sto je realno jer svi u gradu znamo kad je bojta otpustio milorada mitica zika zmigavac ga… Opširnije »
Vojnik
Gost
Vojnik
8. septembra 2012. 2:24 pm

Pro evropske stranke i treba da budu, nece valjda da budu pro Africke, pro Azijske…
Mi zivimo u evropi a ne na Grenlandu.
A ako su isplatili pare u ostatku Srbije, treba da isplate i jugu Srbije.
Inace moj deda kada je ratovao 4 godina u drugom svetskom ratu niti je trazio niti je dobio pare za odbranu svoje drzave.Dali razumete razliku, moj deda je branio i odbranio drzavu, dok smo mi kosovo izgubili i jos zelimo novcane nagrade zbog toga?!

dejan
Gost
11. oktobra 2012. 12:22 pm
Ako je neko dobio pare na ime dnevnica,a čak i nije bio na Kosovu 1999god. ZAŠTO DA MI lESKOVČANI KOJI SMO DOBAR DEO NAS BILI NA PRVOJ BORBENOJ NE DOBIJEMO? Kao drugoreci ti meni koji deo Kosova je Pao dok je vojska ratovala na Kosovu? Jesu li uspeli da nas pomere jedan jedini metar sa linije odbrane?TVOJ DEDA JE UČESTVOAO U BITKAMA OD PO JEDAN SAT , A BITKA NA PAŠTRIKU,PLANEJA,PRIZREN JE TRAJALA NON STOP OD 25 MAJA 1999god.- DO PROGLAŠENJA SRAMNOG SPORAZUMA 9 JUNA I JOŠ 7 DANA NAKON TOGA DOK SE I POOSLEDNJI VOJNIK NIJE POVUKAO SA LINIJE… Opširnije »
dejan
Gost
11. oktobra 2012. 12:09 pm

Prvo ko je dobio predmet u korist dnevnice veteranima u Stazburu?ADVOKAT ALEKSIć
Koga je zastupao?PAR HILJADA NIŠLIJA ,i nijednog Leskovčana.
Ko pregovara sa vladom? OPET ADVOKAT ALEKSIĆ
NEMOJTE DA NAS OBMANJUJETE VIŠE , pregovarali ste vi 12 godina ali za svoj džep.
U šta su utrošene pare od pisanje tužbi?
GDE SU POTROŠENE PARE KOJE DOBIJATE SVAKE GODINE IZ BUDŽETA?
Jeste podigli spomenik palim borcima?
Jeste pomogli od tih para najugroženijim borcima Leskovca?
Jeste dali deci boraca nešto?
SVAKO KO ŽELI DA GA ZASTUPA ADVOKAT ALEKSIĆ U OSTVARIVANJE PRAVA NA DNEVNICE (ništa ne košta)
MOŽE SE OBRATITI UDRUŽENJU – SRPSKI RATNI VETERANI SRBIJE- imamo ogranak u Leskovcu…

beli orao
Gost
3. februara 2013. 2:59 am
i dusan i mitic rade za svoj dzep.dusan ima redovnu jako veliku platu,suprugu su mu isto zaposlili,a mitic je sada zaposljen u gerantoloskom centru u leskovcu.to znaci da njih dvojica nesmeju zastupati borce,jer nisu ni omirisali barut,a kamo li se borili.ako su nislije dobili,dajte da i mi angazujemo advokata aleksica,pa neka on zastupa ratne veterane.miticu je ovo treci posao.prvi posao kao radnik naplate u pijaci je izgubio.drugi posao,kada je cuvao zenu pokojnog mikija,izuzetno vrednog i postenog coveka i to je izgubio,i verujem da ce i ovaj posao na gerantologiji izgubiti,jer on osim huke i buke,nista neume da radi.dusan nikolic je… Opširnije »
borac/91
Gost
borac/91
4. marta 2013. 8:53 pm

sta mislite o ucesnicima ratnih zbivanja 1990/1993

wpDiscuz