Stare knjige pravoslavno kulturno blago

Obuhvaćeno je 11 manastira i 36 crkava Eparhije vranjske i ukupno je evidentirano 699 starih i retkih knjiga.
Stare knjige pravoslavno kulturno blago
Podeli:

VRANJE- U Biblioteci „Bora Stanković“ u Vranju održana je svečana promocija „Kataloga stare i retke knjige u fondovima manastirskih biblioteka i crkava u Eparhiji Vranjskoj„, kojim je predstavljeno pravoslavno kulturno blago Eparhije.

U proteklih sedam meseci popisane su i evidentirane stare i retke knjige u crkvama i manastirima na teritoriji Pčinjskog okruga.

Obilaskom je obuhvaćeno 11 manastira i 36 crkava Eparhije vranjske i ukupno je evidentirano 699 starih i retkih knjiga. Ovom prilikom su stare knjige istovremeno, po prvi put, uvedene u jedinstveni elektronski registar. Projekat je višeznačajan i vredan po više osnova, a jedan od najvažnijih je pokušaj očuvanja ovog obimnog kulturnog i intelektualnog kapitala.“ rekla je Mirjana Tomašević član Projektnog tima Javne biblioteke „Bora Stanković“ Vranje

Predstavnici Projektnog tima su na prezentaciji i promovisanju kataloga, izneli svoje utiske o toku realizacije projekta u nadi da će se nastaviti ulaganje u kulturu na ovim prostorima.

Promocija je održana povodom završetka projekta “Sačuvajmo pravoslavnu kulturnu baštinu – Evidentiranje pravoslavnog kulturnog blaga pčinjskog okruga”,  koji je finansiran od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u iznosu od 500.000 din.

Milan Zdravković

 

 


Podeli: