Stare vranjske porodice u modernom elektronskom izdanju

Stare vranjske porodice u modernom elektronskom izdanju
Podeli:

Promocija prve digitalne knjige u Vranju pod nazivom „Stare vranjske porodice“, koja predstavlja svojevrsni istorijat grada, biće održana danas od 18 časova u biblioteci „Bora Stanković“.

Knjiga kroz formu priča sadrži  detalje i kazivanja o životima , usponima i padovima 50 znamenitih porodica iz Vranja u periodu od oslobođenja od Turaka 1878. godine, pa do  prvih godina posle završetka II Svetskog rata.

Novinar Dušan Đorđević, kao autor ovog dela od nemerljivog značaja, ističe da knjiga nije lokalno ograničena , jer istovremeno kazuje o istaknutim pojedincima koji su se ostvarili u srpskoj prestonici i inostranstvu.

„Knjiga na neki način oslikava život srpske čaršije i uticaj vranjskih porodica na nju. Nastala je kao petnaestogodišnja aktivnost na prikupljanju zapisa, priča, razgovora sa potomcima, kopanja po arhivskoj građi i svedočanstvima iz perioda do sredine 20. veka“, pojašnjava Đorđević.

Pri samom pisanju vodilo se računa da pored validinih podataka istorijata porodica, ona bude čitljiva pojedincu uz emocionalni doživljaj likova.

O „Starim vranjskim porodicama“ će na promociji, pored Đorđevića, govoriti etnolog Iva Laković i urednik knjige književnik Zoran S. Nikolić.

„Prednost ovakvog elektronskog izdanja je njena dostupnost i neograničen tiraž“, naglašava Nikolić.

Prva digitalna knjiga „Stare vranjske porodice“ je rezultat projekta koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije a realizovao portal Vranjenet. (www.vranjenet.rs).

Budući da po rečima autora, knjigom nisu obuhvaćene sve porodice u planu je izrada štampanog izdanja, u kojem će biti uvrštene životne priče još desetak starih vranjskih porodica.

Inače, Dušan Đorđević je nosilac sedmoseptembarskog priznanja koje dodelju grad zbog  dostignuća u književnom stvaralaštvu, novinarskom i humanitarnom radu.

Milan Zdravković


Podeli: