Posle pisanja o problemima sa isplatom zaostalih zarada za radnike propalih društvenih preduzeća

Stigao odgovor od premijerke

Stigao odgovor od premijerke
Podeli:

Dan posle sastanka radne grupe radnika bivših radnika propalih društvenih preduzeća u Pirotu koji na osnovu Uredbe Vlade Srbije i izvršnih sudskih presuda, potražuju neisplaćene zarade a o čemu smo pisali, iz kabineta predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić u Veće Saveza samostalnih sindikata Pirota, stigao je odgovor.

“Pošto se najavljuje otvaranje poglavlja 19 za pristup EU o socijalnim i radnim pravima zaposlenih, očekujemo da će Vlada tada morati da izadje sa predlogom kako će isplatiti zaostale zarade za preko 80.000 radnika u Srbiji. U protivnom, to poglavlje nikada neće biti zatvoreno”, upozorava Ćirić

U odgovoru kratko piše da će zahtev za sprovodjenje uredbe o isplati zaostalih zarada, biti upućen Ministarstvu finansija.

Iako smo predsednici Vlade Ani Brnabić još 3. avgusta uputili pismo u kome smo ukazali na poroblem sa isplatom zarada radnicima bivših društvenih preduzeća, odgovor iz njenog kabineta je stigao 18. septembra, dan posle poslednjeg sastanka radne grupe radnika o čemu je pisao i “Blic“ prethodnih dana kao i drugi mediji”, kaže za Jugmediu predsednik Veća Saveza Samostalnih sindikata grada Pirota Rodoljub Ćirić.

 

Ćirić očekuje da će ih nadležno ministarstvo, odnosno ministar finansija Dušan Vujović obavestiti o načinu i rokovima izmirivanja obaveza za oko 3.000 pirotskih radnika koje iznose oko 1,5 milijarde dinara.U Srbiji je prijavljeno 82.486 radnika koji potražuju svoje zarade a iznos je negde oko 350 miliona evra.

Još jednom naglašavam da mi ne želimo nikakav rat sa Vladom, već dogovor, odnosno poštovanje Uredbe donete još 2012. godine o evidentiranju neisplaćenih potraživanja radnika društvenih preduzeća po izvršnim sudskim rešenjima. Spremni smo da čekamo do kraja godine. Ukoliko se do tada ova obaveza ne izvrši, onda ćemo, kako smo se dogovorili na poslednjem sastanku radne grupe, pozvati ponovo radnike da odluče o daljim potezima. To su najpre podnošenje žalbe Ustavnom sudu zbog povrede prava na imovinu po članu 58 Ustava Srbije a krajnja instanca će svakako biti Sud za ljudska prava u Strazburu”, kaže Ćirić.

Podsećamo da oko 3000 radnika bivših društvenih preduzeća u Pirotu na osnovu izvršnih sudskih presuda od Ministarstva finansija i Vlade na osnovu Uredbe očekuju da im isplate neisplaćene zarade koje im nisu isplatili poslodavci.U toj borbi za svoje zarade pomaže im Veće Saveza Samostalnih sindikata Pirota.

Zoran Panić


Podeli: