Strane kompanije traže još 800 radnika

Strane kompanije traže još 800 radnika
Podeli:

 

LESKOVAC – U poslednja dva meseca u tri strane kompanije u Leskovcu posao je dobilo više od 300 radnika, a do kraja jula ove godine planirano je zapošljavanje još oko 800 radnika, potvrđeno je danas juGmedii.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u Leskovcu,  u južnokoreanskoj fabrici “Jura” broj zapsolenih povećan je sa 900 na 1100, a do kraja jula se očekuje prijem 1560 radnika.

“Tempo selekcije i prijema radne snage je ubrzan i prema navodima menadžmenta do kraja jula biće zaposleno ukupno 1560 radnika. Nisu jasno stavili do znanja da li će to biti i konačan broj primljenih”, kazao je direktor NSZ u Leskovcu Jovica Marinković.

U nemačkoj kompaniji za proizvodnju čarapa “Falke” broj radnika je uvećan sa 80 na 130, a u turskoj tekstilnoj kompaniji “Džinsi Istanbul” sa 63 na 130.

Do kraja jula u “Džinsiju” će biti zaposleno još 120 radnika.

“Vlasnik “DŽinsija” je zakupio još 1500 metara kvadratnih u bivšem pogonu “Leteksa” i iz Turske dovezao i instalirao dodatne mašine na kojima će raditi još 120 konfekcionara”, kazao je zastupnik te firme Nenad Cvetković.

Jovica Marinković je rekao da se u “Falkeu” skoro svakodnevno zapošljavaju novi radnici, ali nije mogao da precizira koliko će biti zaposleno u narednih mesec, dva, ali je nagovesti prijem oko 200 novih radnika u srpskoj kompaniji “Sent Džordž”.

Predionica ove kompanije se završava u Vučju i vlasnici su nagovestili potrebu za 200 radnika. Ovih dana treba da počne obuka prvih 30 radnika”, kazao je Marinković.

Prema navodima radnika, plate u tri inostarne kompanije se primaju redovno i one se u “Falkeu” i “Džinsiji” kreću od 20 do 28 hiljada, a u “Juri” pojedini radncii zarade i do 40 hiljada dinara, sa prekovremenim radom i radom tokom vikenda.

“Prema našim saznanjima, najveće zarade se isplaćuju u “Juri”, ali tamo je i njateže izdržati zato što se sve vreme stoji. Nekoliko radnica je odustalo od posla, a imamo informacije da povremeno mlade radnice padaju u nesvest”, ispričao je sekretar Samostalnog sindikata za Jablanički okrug Jovica Nedeljković.

U ovom sindikatu zameraju što gotovo svi poslodavci za potrebe proizvodnje ne zapošljavaju strarije od 35 godina.

(Kraj)

Podeli:
Označen sa
Sortiraj po:   najnoviji | najstariji | najviše glasova
ДуЛе
Gost
ДуЛе
20. juna 2012. 12:22 pm

Плата 20 000 је срамота и понижавање радника!

Fica
Gost
Fica
20. juna 2012. 5:25 pm

Jovica Marinkovic i URS jos uvek drze monopol pri zaposljavanju u JURI . Iz pouzdanih izvora cuo sam podatak da osoba iz te stranke prilikom svakog prijema radnika u toj firmi , zove one sa spiska koji jos dostavlja doticni gospodin Marinkovic.Toliko o URS-u i departizaciji i partijskom zaposljavanju

Мики
Gost
Мики
2. jula 2012. 10:09 pm

Ево бре све трчимо да робујемо код Турака, Немаца и Корејаца. Ееее Србијо шта си дочекала! Море треба бре све то најурити оном чувеном народном мотком, корумпиране политичаре на стадион као некад у Кини на јавно стрељање па опет све национализовати. Видели би онда у наредних 50 година дал би неко смео нешто да дрпи.

wpDiscuz