U Kunovici radi poslednja krečana

Kamen se ručno kopa i utovaruje u kamenolomu u Sićevačkoj klisuri. Najteži deo posla je ipak zidanje krečane, tu se svaki kamen preturi preko ruke

U podnožju planine Seličevice, u neposrednoj blizini sela Kunovica i Jelašnica, i ovog proleća može se videti dim iz peći za proizvodnju kreča.

Krečana kraj Kunovice već nekoliko godina jedina je u niškom kraju u kojoj se kreč proizvodi na tradicionalni način, loženjem vatre u podnožju kupe ozidane od kamena krečnjaka

Proizvodnja po tradicionalnoj recepturi zahteva da vatra u krečani gori neprestano 60 sati zbog toga se meštani po pravilu udružuju i na smenu lože vatru.

Žitelji Kunovice Siniša Mišić, Bratislav Stojanović, Sveta Mišić i njegova supruga Dušica već nekoliko godina zajednički prozvode kreč i to od 2000. godine, nakon što su ostali bez posla u Elektronskoj industriji.

Veoma je težak posao ali drugi nemamo, a od nečega mora da se živi. Imamo sina i ćerku, snaju, zeta, unuke„, kaže Dušica.

Za zidanje krečane potrebno je osam tona kamena, a da bi se od kamena dobio negašeni kreč  izgori se oko 25 kubika drveta.

Kamen ručno kopamo i utovarujemo u kamenolomu u Sićevačkoj klisuri, a i drva sami sečemo po planini i dovozimo do Kunovice. Najteži deo posla je ipak zidanje krečane, tu se svaki kamen preturi preko ruke„, objašnjava.

Onog časa kada se vatra u krečani potpali proizvodjači kreča maltene uopšte ne spavaju jer ukoliko se vatra ugasi makar na kratko sva muka propada.

Menjamo se na pet sati, duže ne može da se izdrži pored ložišta. Ložimo non-stop i održavamo temperaturu na oko 1.800 stepeni Celzijusovih„, priča Dušica.

U pauzi između dežurstava kod krečane ona stiže da završi  sve kućne poslove, ali i da čuva stoku i živinu, da zasadi povrće u plasteniku, kao i da radi na njivi i u voćanjacima.

Njen suprug Sveta Mitić (64) objasnio je da loženje krečane, kada se vatra potpali, nije jedini posao krečara.

Kada kamen počne da se pretvara u kreč, proizvodjači moraju krečanu da zatrpavaju crvenim kamenom da bi se u njoj održavala visoka temperatura

Tokom proleća i leta ozidamo pet, šest krečana, a od jedne dobijemo između pet i šest tona kreča koje sa ortacima delimo „na ravne časti“, kaže Mišić.

On i supruga sa ortacima proizvode kreč samo po narudžbini.

Sve je manje posla za krečare jer su kreč zamenili različiti veštački materijali. Mnogi su odustali jer je cena kreča svega 10 do 11 dinara po kilogramu, a ulaganja u nabavku kamena i drveta su velika„, naglašava.

Sredinom prošlog veka u Kunovici  tokom proleća i leta stalno gorelo po pet krečana ali su odavno sve ugašene. Ugašene su odavno i krečane u okolnim selima na obroncima Suve planine i Seličevice.

Biljana Ljubisavljević

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Krajincanin
08.05.2017. 12:46

Ima krecane i u nas kraj, i u Krajince i okolinu.